Helsingin yliopisto

Ruokakulttuuria Kansalliskirjastossa 17.5.-1.11.2024

Jaa

Mitä tänään syötäisiin? Mitä syömme nyt? Entä eilen? Millaista ruokaa syömme kotona, ja mitä ulkona?

Näihin kysymyksiin etsimme vastauksia Kansalliskirjaston ja Hotelli- ja ravintolamuseon yhteistyönä syntyneessä näyttelyssä, joka lähestyy ruokakulttuuria kahdesta näkökulmasta: tarkastelemalla mitä keittokirjat kertovat ruoasta ja sen laittajista eri aikoina sekä luomalla katsauksen suomalaisen ravintolakulttuurin historiaan.

Syömään! -näyttelyn logo
Syömään! -näyttelyn logo Kansalliskirjasto / Marko Oja

Ruoanlaittotaitoa on opetettu kodeissa kautta aikojen. Reseptit ovat siirtyneet sukupolvilta toisille esimerkin kautta: näin se meillä tehdään. Hyviä ohjeita on jaettu onnekkaille ystäville, erityisen hyviä kirjattu ylös ja niitä parhaita sidottu kirjojen kansien väliin, jotta muutkin pääsevät niistä nauttimaan. Parhaat kokit ovat jakaneet osaamistaan sekä opettamalla nuorempiaan, että tarjoamalla tuotoksiaan – hyvinä aikoina nautinnon tuottamiseksi, huonompina elämän turvaamiseksi.

Ravintoloissa ruokailu on arkipäiväistynyt vuosien saatossa – enää ei tarvita juhlatilaisuutta, jotta ravintolaan voi mennä syömään. 1900-luvun alun ravintolakokemukseen kuuluivat voileipäpöydät ja keitot, nykyisin niiden rinnalle ovat tulleet pikaruoka ja lounassetelit. Kieltolaki piilotti alkoholin teekuppeihin, ja sen päätyttyä alkoholin saantia säännösteltiin monin tavoin. Ruoanlaittoa opetetaan koti- ja ravintolakeittiöiden ohella oppilaitoksissa ja kursseilla.  

Ruoan mainonta painottui 1950-luvulla usein tuotteisiin, joilla voitiin helpottaa perheenäitien työtä keittiössä. Ruokakulttuurin ja -ainesten uudet tuulet näkyvät nopeasti mainonnassa, samoin kuin ihmisten asenteet ruokaa kohtaan. Kotimainen ruoka on nostettu jo varhain jalustalle, viime vuosikymmenten ilmiöt ovat olleet luomu- ja lähiruoka.

Esillä oleva kokonaisuus täydentää Tiedemuseo Liekin näyttelyä Ruokaa kaikille.

Näyttelyn työryhmä:

Kansalliskirjasto
Marko Oja (kuraattori, näyttelyarkkitehti, tuottaja)
Marleena Vihakara (konservointi, näyttelyrakentaminen) 
Ilona Savolainen, Anni Vainio & Johanna Jääskeläinen (pienpainatteet)

Hotelli- ja ravintolamuseo
Tiina Kiiskinen (tuottaja)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Syömään! -näyttelyn logo
Syömään! -näyttelyn logo
Kansalliskirjasto / Marko Oja
Lataa

Linkit

Kansalliskirjasto on kaikille avoin kulttuuriperintöorganisaatio, joka palvelee valtakunnallisesti kansalaisia, tiedeyhteisöjä ja muita yhteiskunnan toimijoita. Turvaamme Suomessa julkaistun tai Suomea koskevan julkaistun kulttuuriperinnön saatavuuden sekä välitämme ja tuotamme tietosisältöjä tutkimukselle, opiskelulle, kansalaisille ja yhteiskunnalle. Kehitämme palveluja yhteistyössä kirjastojen, arkistojen, museoiden ja muiden toimijoiden kanssa. Kansalliskirjasto Helsingin yliopiston erillislaitos.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye