Ruokakulttuuria Kansalliskirjastossa 17.5.-1.11.2024
Mitä tänään syötäisiin? Mitä syömme nyt? Entä eilen? Millaista ruokaa syömme kotona, ja mitä ulkona?
Näihin kysymyksiin etsimme vastauksia Kansalliskirjaston ja Hotelli- ja ravintolamuseon yhteistyönä syntyneessä näyttelyssä, joka lähestyy ruokakulttuuria kahdesta näkökulmasta: tarkastelemalla mitä keittokirjat kertovat ruoasta ja sen laittajista eri aikoina sekä luomalla katsauksen suomalaisen ravintolakulttuurin historiaan.

Ruoanlaittotaitoa on opetettu kodeissa kautta aikojen. Reseptit ovat siirtyneet sukupolvilta toisille esimerkin kautta: näin se meillä tehdään. Hyviä ohjeita on jaettu onnekkaille ystäville, erityisen hyviä kirjattu ylös ja niitä parhaita sidottu kirjojen kansien väliin, jotta muutkin pääsevät niistä nauttimaan. Parhaat kokit ovat jakaneet osaamistaan sekä opettamalla nuorempiaan, että tarjoamalla tuotoksiaan – hyvinä aikoina nautinnon tuottamiseksi, huonompina elämän turvaamiseksi.
Ravintoloissa ruokailu on arkipäiväistynyt vuosien saatossa – enää ei tarvita juhlatilaisuutta, jotta ravintolaan voi mennä syömään. 1900-luvun alun ravintolakokemukseen kuuluivat voileipäpöydät ja keitot, nykyisin niiden rinnalle ovat tulleet pikaruoka ja lounassetelit. Kieltolaki piilotti alkoholin teekuppeihin, ja sen päätyttyä alkoholin saantia säännösteltiin monin tavoin. Ruoanlaittoa opetetaan koti- ja ravintolakeittiöiden ohella oppilaitoksissa ja kursseilla.
Ruoan mainonta painottui 1950-luvulla usein tuotteisiin, joilla voitiin helpottaa perheenäitien työtä keittiössä. Ruokakulttuurin ja -ainesten uudet tuulet näkyvät nopeasti mainonnassa, samoin kuin ihmisten asenteet ruokaa kohtaan. Kotimainen ruoka on nostettu jo varhain jalustalle, viime vuosikymmenten ilmiöt ovat olleet luomu- ja lähiruoka.
Esillä oleva kokonaisuus täydentää Tiedemuseo Liekin näyttelyä Ruokaa kaikille.
Näyttelyn työryhmä:
Kansalliskirjasto
Marko Oja (kuraattori, näyttelyarkkitehti, tuottaja)
Marleena Vihakara (konservointi, näyttelyrakentaminen)
Ilona Savolainen, Anni Vainio & Johanna Jääskeläinen (pienpainatteet)
Hotelli- ja ravintolamuseo
Tiina Kiiskinen (tuottaja)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiMarko OjaAsiantuntija (viestintä)Kansalliskirjasto, viestintä- ja kulttuuripalvelut
Puh:0294122722marko.oja@helsinki.fiKuvat

Linkit
Kansalliskirjasto on kaikille avoin kulttuuriperintöorganisaatio, joka palvelee valtakunnallisesti kansalaisia, tiedeyhteisöjä ja muita yhteiskunnan toimijoita. Turvaamme Suomessa julkaistun tai Suomea koskevan julkaistun kulttuuriperinnön saatavuuden sekä välitämme ja tuotamme tietosisältöjä tutkimukselle, opiskelulle, kansalaisille ja yhteiskunnalle. Kehitämme palveluja yhteistyössä kirjastojen, arkistojen, museoiden ja muiden toimijoiden kanssa. Kansalliskirjasto Helsingin yliopiston erillislaitos.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme