Förhandlingsresultat om de strategiska riktlinjerna för utveckling av nätverket av tjänster

Jaa

I välfärdsområdesfullmäktiges förhandlingskommitté kom majoriteten av fullmäktigegrupperna till ett förhandlingsresultat i den beredningsuppgift som välfärdsområdesstyrelsen gett om utveckling av nätverket av tjänster i Västra Nylands välfärdsområde i enlighet med servicestrategin.

Välfärdsområdesfullmäktiges förhandlingskommitté behandlade välfärdsområdesdirektörens förslagsutkast till utveckling av nätverket av tjänster samt utlåtanden, ställningstaganden och åsikter från ett stort antal olika intressentgrupper. Förhandlingsresultatet godkändes av de följande åtta fullmäktigegrupperna: Samlingspartiet, Socialdemokraterna, Svenska folkpartiet, De Gröna, Vänsterförbundet, Kristdemokraterna, Rörelse nu och Bellator. I välfärdsområdet ordnades invånarmöten i varje kommun, anställda tillfrågades om åsikter om utveckling av nätverket av tjänster, i den offentliga webbtjänsten dinasikt.fi inlämnades 190 svar och kommuner, nämnder, påverkansorgan och andra viktiga intressentgrupper gav sammanlagt 29 utlåtanden till stöd för beslutsfattandet.

— Jag är glad att majoriteten av fullmäktigegrupperna med olika politiska inriktningar sammanställde en gemensam vision om riktlinjerna för framtidens nätverk av tjänster och om det rättesnöre som utvecklingen av tjänster kommer att följa. Invånare, anställda och kommunerna i området var i stor utsträckning involverade i beredningsarbetet, och vi beslutsfattare är tacksamma för att ha fått mycket information som vi också kan utnyttja i framtida beslutsfattande, säger ordförande för välfärdsområdesfullmäktiges förhandlingskommitté Helena Marttila.

Riktlinjerna för utveckling av nätverket av tjänster enligt välfärdsområdesfullmäktiges förhandlingskommittés förhandlingsresultat samt riktlinjerna som tidigare fastställts i servicestrategin och budgeten för 2024 anges i bilagan per serviceområde. I bilagan beskrivs riktlinjerna för hälsostationstjänster och socialservice för vuxna samt mun- och tandvårdstjänster, nätverket av familjecentertjänster, sjukhustjänster, boendetjänster för äldre och personer med funktionsnedsättning samt räddningstjänster och prehospital akutsjukvård.

— Nyhetsrapportering bortser ofta från det att välfärdsområdena gör framsteg varje dag och att arbetet är ständigt pågående. Social- och hälsovårdsreformen slutfördes inte i januari 2023, utan den började först då. Det här strategiarbetet ligger egentligen i startgroparna på vägen mot möjligheten att testa fördelarna med bredare axlar i välfärdsområdet och göra de saker som har varit idén bakom hela social- och hälsovårdsreformen. Den gemensamma viljan var i synnerhet att trygga tjänsterna i hela området med till exempel mobila tjänster och säkerställa att vissa tjänster fortsättningsvis finns tillräckligt nära. Utöver detta kom vi bland annat överens om genomförandeprocessen för nätverket av tjänster, berättar Marttila.   

I förhandlingsresultatet som bifogas till detta meddelande fastställs några centrala begrepp angående nätverket av tjänster. Med till exempel mobila tjänster inom välfärdsområdet avses servicelösningar där välfärdsområdets anställda arbetar utanför sina egentliga verksamhetsställen för att förbättra tillgången till tjänster och nya verksamhetssätt utvecklas på ett mångsidigt sätt.

— Trots många utmaningar är Västra Nylands välfärdsområde en föregångare. Samtidigt är jag orolig över det viktiga uppbyggandet av tillit till servicesystemet bland invånarna. Det viktigaste budskapet som jag vill framföra till våra invånare i välfärdsområdet från dessa förhandlingar är att arbetet har utförts i en mycket konstruktiv anda och i gott samarbete, inte bara med fullmäktigegrupperna utan också beslutsfattare och tjänsteinnehavare. Det är faktiskt en ganska fin sak att vi har ett helt fullmäktige som enbart fokuserar på de här tjänsterna som verkligen är viktiga för människor, säger Marttila.

Välfärdsområdesfullmäktige ska besluta om de strategiska riktlinjerna och anslagen för utveckling av nätverket av tjänster. Välfärdsområdesfullmäktige fattar beslut om förslaget till nätverket av tjänster vid sitt sammanträde den 11 juni 2024.

Välfärdsområdesfullmäktiges förhandlingskommitté ska i Västra Nylands välfärdsområde behandla frågor som gäller fullmäktiges arbete och aktuella ärenden som ska beslutas av fullmäktige samt sammanjämka fullmäktigegruppernas synpunkter i ärenden som bereds för fullmäktige. Ledamöter i förhandlingskommittén är fullmäktigegruppernas ordförande.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Västra Nylands välfärdsområde ordnar social- och hälsovården och räddningsväsendets tjänster för invånarna i Esbo, Grankulla, Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis.

Twitter: @LUhyvinvointi@LUpelastus

Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue@LansiUudenmaanPelastuslaitos

LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Webbplats: www.luvn.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye