Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin uuden teemaleikkipuiston rakentaminen etenee – tietokoneteemaiset erikoisleikkivälineet saapuivat

Jaa

Ruoholahden leikkipuiston aidan takaa voi pian ihmetellä värikkään tietokonetornin tai näppäimistöportaiden rakentumista. Puisto uusitaan peruskorjauksen yhteydessä teemaleikkipuistoksi, jonka tietokoneteemaisten erikoisleikkivälineiden asennus alkaa tällä viikolla.

-
Ruoholahden tietokoneteemaisen leikkipuiston kohokohta ovat palkitun tanskalaisen Monstrumin toteuttamat erikoisleikkivälineet. Kuvittaja Riku Ounaslehto

Helsingin kaupunki on yhdessä lastenkirjailija Linda Liukkaan ja maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy:n kanssa rakentamassa Ruoholahteen tiettävästi maailman ensimmäistä tietokoneteemaista leikkipuistoa. Puistossa lapset tutustuvat leikin lomassa tietokoneiden ja ohjelmoinnin maailmaan. Tavoitteena on luoda leikkipuistosta elämyksellinen oppimisympäristö, jota myös leikkipuisto-ohjaajat ja puistossa vierailevat opettajat voivat hyödyntää.

Leikkialueen kohokohtia ovat kansainvälisen kilpailutuksen perusteella kumppaniksi valikoituneen, palkitun tanskalaisen Monstrumin toteuttamat värikkäät, teemalliset erikoisleikkivälineet. Myös tavalliset leikkivälineet, puistokalusteet ja pintamateriaalit linkitetään teemaan värimaailman, muotokielen ja opasteiden avulla. Iltavalaistuksen ansiosta puisto on leikkijöille mielenkiintoinen myös hämärällä.

Erikoisleikkivälineet saapuivat Suomeen viime viikolla, ja niiden asennus alkaa tällä viikolla. Työmaa-aidan takaa pääsee pian seuraamaan esimerkiksi värikkään tietokonetornin tai jättiläiskokoisen näppäimistön asentamista paikalleen. Valmiissa puistossa lapset voivat esimerkiksi opetella kirjoittamaan nimensä binääriluvuin.

"Ymmärrys maailmasta syntyy lapsuudessa varpaissa ja sormenpäissä. Siksi toivon, että tietokoneteemainen puisto auttaa lapsia näkemään myös tietokoneiden maailman lähestyttävänä ja omaksuttavana. Ryömiessään tietokonetornissa he voivat olla suosikkipelinsä hahmo, tietokoneen sisällä vilistävää dataa tai jotakin aivan muuta", Liukas iloitsee.
 
"Samalla Ruoholahden leikkipuistolla kuin muillakin leikkipuistoilla on valtava mahdollisuus tehdä koko kaupungista lasten oppimisympäristö. Toivon, että Ruoholahden leikkipuistosta tulee yhdenvertainen ja ilahduttava paikka oppia leikin kautta teknologiasta."

Puiston suunnittelussa on tehty tiivistä yhteistyöstä Helsingin kaupungin pedagogisten asiantuntijoiden kanssa. Myös puiston käyttäjiä, alueen lapsia ja työntekijöitä, on kuultu puiston suunnittelussa.

Mielipiteitä on kartoitettu muun muassa työpajoissa sekä leikkipuistossa esillä olleella kyselyllä. Lisäksi lapset ovat voineet hahmotella toiveitaan esimerkiksi piirtämällä. Yksi toteutetuista toiveista on frisbeegolf-kori, joka säilytettiin alueella Ruoholahden ala-asteen oppilaiden aktiivisuuden ansiosta.

Kuten Helsingin kaikkien leikkipuistojen suunnittelussa, myös Ruoholahdessa on huomioitu esteettömyys ja rauhalliset sopet niitä kaipaaville. Lähtöajatuksena on tarjota jokaiselle jotain.

Sarjassaan ensimmäinen uudenaikainen teemapuisto

Helsingissä on kattava leikkipuistoverkosto, jota on tarkoitus täydentää kehittämällä nykyisiä puistoja sekä rakentamalla eri puolille kaupunkia aiempaa useampia teemaleikkipuistoja tai -leikkipaikkoja. Ruoholahden tietokoneteemainen leikkipuisto on ensimmäinen uusista teemaleikkipuistoista.

Suunnittelu tapahtuu käyttäjiä kuunnellen. Parhaillaan on meneillään vaihe, jossa kartoitetaan sekä teemaleikkipaikkoja että niiden verkoston muodostamisen ideoita maailmalta.

Kohteiden valinnassa huomioidaan hyvät liikkumisyhteydet tai sijainti kaupunkiuudistusalueella, aluekeskuksessa tai kaupunginosapuistossa. Puiston teema voi tulla ympäröivästä alueesta, kuten Ruoholahdessa, jossa on paljon ict-alan yrityksiä. Teema voi liittyä myös kulttuuriin tai puiston toiminnallisuuksiin, kunhan se on leikkisä ja mielikuvitusta ruokkiva.

Lisäksi on tärkeää rakentaa puistot ja rakennukset Suomen olosuhteet kestävistä materiaaleista. Leikki- ja pelialueita peruskorjataan noin kerran 15 vuodessa, ja uusia leikkipuistoja rakennetaan suhteellisen harvoin.

Leikkipuistot tuovat ihmiset yhteen

Helsingin leikkipuistoissa on arkipäivisin ammattitaitoisia ohjaajia sekä monenlaista toimintaa. Puistot palvelevat ja järjestävät toimintaa niin kotihoidossa oleille lapsille kuin pienille koululaisille. Ne toimivat myös tärkeinä kohtaamispaikkoina lasten vanhemmille, ja tarjoavat vauvaperheohjausta neuvolan perhevalmennuksen jatkoksi.

"On tärkeää, että myös lapset huomioidaan kaupunkisuunnittelussa ja että luomme elämyksellisiä, kaikille lapsille avoimia tiloja Helsingin kantakaupunkiin. Ruoholahden leikkipuiston uudistus on jatkoa kaupungin tekemälle palkitulle muotoilutyölle, jossa kehitämme leikkipuistoja entistä saavutettavimmiksi kohtaamispaikoiksi yhdessä käyttäjien kanssa", painottaa Helsingin designjohtaja Hanna Harris.

Johtavan leikkipuisto-ohjaajan Tiina Mesiniemen mukaan Ruoholahden leikkipuiston valmistumista on ollut mielenkiintoista seurata aidan toiselta puolen. 

"Odotamme innolla uusia leikkimahdollisuuksia, joita puisto alueen kaikenikäisille lapsille tarjoaa. Toivomme, että leikkimään tullaan kauempaakin, sillä leikkipuisto on hyvin saavutettavissa julkisilla liikennevälineillä. Retkeileviä ryhmiä varten leikkipuistosta löytyy tulevana lukuvuonna ohjaaja, joka opastaa eri-ikäisiä lapsiryhmiä teemaleikkipuiston ihmeelliseen maailmaan. Myös leikkipuiston ohjatussa toiminnassa odotamme innolla uutta leikkiympäristöä pikkulapsiperheiden ja koululaisten iltapäivätoimintaan", Mesiniemi sanoo. 

Ruoholahden leikkipuiston uuden piha-alueen on tarkoitus avautua tänä syksynä, jolloin kaikki helsinkiläislapset ja -nuoret pääsevät sukeltamaan tietokoneiden maailmaan leikin lomassa. Urakoitsijana toimii Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Designjohtaja
Hanna Harris
kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki
puh. 09 310 27932
hanna.harris@hel.fi

Taiteellinen ja opetuksellinen sisältö
Lastenkirjailija
Linda Liukas
puh. +358 41 51 434 05
linda@helloruby.com

Kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö
Jussi Luomanen
kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki
puh. 09 310 38626
jussi.luomanen@hel.fi

Johtava leikkipuisto-ohjaaja
Tiina Mesiniemi
kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki
puh. 09 310 74094
tiina.mesiniemi@hel.fi

Kuvat

-
Ruoholahden tietokoneteemaisen leikkipuiston kohokohta ovat palkitun tanskalaisen Monstrumin toteuttamat erikoisleikkivälineet.
Lataa
-
Leikkipuiston hiekkalaatikko muistuttaa pelikonsolia.
Lataa
-
Lapset voivat viettää aikaa myös jättinäppäimistöllä.
Lataa
-
Tietokonetornissa ryömiessään lapsi voi kuvitella olevansa vaikka suosikkipelinsä hahmo.
Lataa

Linkit

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye