Etelä-Savon maakunnan vesihuoltosuunnitelma 2040 laadinta etenee
Etelä-Savon maakunnassa suunnitellaan laajassa sidosryhmäyhteistyössä vesihuoltopalvelujen toimintavarmuuden lisäämistä. Tavoitteena on syventää ylikunnallista yhteistyötä sekä tunnistaa kestävät ja teknistaloudelliset ratkaisut, joilla vaikutetaan koko maakunnan ja kuntien vesihuollon kehittymiseen ja turvaamiseen. Lisäksi ratkaisuilla edistetään maankäytön ja elinkeinojen kehittymistä sekä viime kädessä asukkaiden ja ympäristön hyvinvointia. Vuoteen 2040 ulottuva suunnitelma valmistuu loppuvuodesta 2024.

Etelä-Savon maakunnan vesihuoltosuunnitelma 2040:n laatimisesta järjestettiin huhtikuun lopulla ensimmäinen eri sidosryhmille suunnattu työpaja. Työpajassa kuultiin eri vesihuoltotoimijoiden ajatuksia siitä, miten vesihuoltoa pitää maakunnan alueella kehittää, jotta pystytään parhaiten varautumaan maakunnan erityiskysymyksiin ja vesihuoltoalaan kohdistuviin muutoksiin vuosien 2025–2040 aikana. Keskusteluissa saatuja arvokaita näkemyksiä hyödynnetään suunnitelman laatimisessa ja eri toteutusvaihtoehtojen tarkastelussa.
Eri sidosryhmiltä tullaan pyytämään syksyllä 2024 lausunnot vesihuollon toteutusvaihtoehdoista. Lisäksi syksyn aikana järjestetään toinen työpaja, jossa on mahdollisuus ottaa kantaa toteutusvaihtoehtoihin ja vaikuttaa suunnitelman viimeistelyyn.
Suunnitelman on tarkoitus valmistua loppuvuodesta 2024. Suunnitelman käytännön toteutuksesta vastaa Ramboll Finland Oy. Työn ohjaamiseen osallistuvat Etelä-Savon kunnat ja kunnalliset vesihuoltolaitokset sekä Etelä-Savon maakuntaliitto ja Etelä-Savon ELY-keskuksen Vesihuoltopalvelut-yksikkö.
Mitä tavoitellaan?
Vesihuoltosuunnitelmalle on asetettu seuraavat keskeiset tavoitteet:
- maakunnan ja kuntien vesihuollon nykytilanteen esittäminen,
- tarvittavien vesihuoltoteknisten toimenpiteiden esittäminen maakunnan ja kuntien vesihuollon toimintavarmuuden varmistamiseksi ja lisäämiseksi (taajamien vedensaanti ja jätevesivaikutusten minimointi) sekä
- tarvittavien toimenpiteiden toteuttamisaikataulujen ja kustannusarvioiden esittäminen kunnittain vuosille 2025–2040
Vesihuoltosuunnitelman laadinnassa huomioidaan myös Kansallisen vesihuoltouudistuksen, Vesilaitosyhdistyksen strategian 2021–2030 sekä Itäisen ja eteläisen Suomen vesihuoltostrategia 2050:n ja siitä laaditun Etelä-Savon vesihuollon toimenpidesuunnitelman tavoitteita ja toimenpiteitä.
Vesihuoltosuunnitelman tarkoituksena on esittää kaikki mielekkäät vaihtoehdot kestävien ja teknistaloudellisten ratkaisujen osalta. Valituilla ratkaisuilla vaikutetaan koko maakunnan ja kuntien vesihuollon kehittymiseen ja turvaamiseen. Lisäksi ratkaisuilla edistetään maankäytön ja elinkeinojen kehittymistä sekä viime kädessä asukkaiden ja ympäristön hyvinvointia.
Valmiin vesihuoltosuunnitelman on tarkoitus toimia kuntien omien strategisten vesihuoltosuunnitelmien ja kunnallisten vesihuoltolaitosten toimenpidesuunnitelmien ajantasaistamisen katalyyttinä ja taustamateriaalina.
Taustaa
Etelä-Savon maakunnan alueelle on laadittu seutukuntakohtaisia vesihuollon yleissuunnitelmia vuosien 2004–2012 aikana. Suunnitelmat ovat vanhentuneet ja pääosin myös toteutuneet. Lisäksi alueen vesihuollon toimintaympäristö on muuttunut ja muuttumassa. Maakunnan alueelle sijoittuu myös kuntia, jotka eivät ole aikaisemmin osallistuneet vesihuollon yleissuunnitelmien toteutukseen.
Alueella on todettu, että nykyiset vesihuollon yleissuunnitelmat ovat tarkoituksenmukaista päivittää yhdeksi koko Etelä-Savon maakunnan kattavaksi vesihuoltosuunnitelmaksi. Vesihuoltosuunnitelman laadintatyö on käynnistetty lokakuussa 2023 lähtöaineiston kokoamisella ja kuntakohtaisilla haastatteluilla. Kerättyjen tietojen pohjalta on työstetty hankkeeseen nimetyssä työryhmässä alueen vesihuollon nykytilan kuvausta ja kehitysennusteita.
Yhteyshenkilöt
Markus TirkkonenVesitalousasiantuntija
Puh:0295 024 066markus.tirkkonen@ely-keskus.fiTimo Virolaryhmäpäällikkö
Puh:0295 025 245timo.virola@ely-keskus.fiTietoja julkaisijasta
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus tukee Etelä-Savon rakennusperinnön säilyttämistä 72 000 eurolla4.7.2025 08:11:36 EEST | Tiedote
Etelä-Savon ELY-keskus myönsi kesäkuussa noin 72 000 euroa tukea alueen rakennusperinnön ja saariston ympäristönhoidon kunnostustöihin. Hakemuksia saapui lähes 800 000 euron edestä, ja avustusta myönnettiin 21 kohteelle. Keskimääräinen avustussumma oli noin 3500 euroa, ja avustukset kohdistuivat erityisesti katon ja julkisivujen kunnostuksiin sekä hirsirunkojen korjauksiin.
Sinilevähavainnot lisääntyneet – kansalaishavaintoja tullut laajalti Etelä-Savon alueelta3.7.2025 13:10:49 EEST | Tiedote
Kuluvalla viikolla virallisilla havainnointipaikoilla sinilevää on ilmoitettu olevan viidessä paikassa. Sinilevää on ollut hieman Pieksämäen Heiniöllä ja Juvan Murtosella. Runsaasti levää on havaittu Mikkelin Ukonvedellä ja Pitkäjärvellä sekä Mäntyharjun Pyhävedellä. Edeltävään viikkoon verrattuna sinilevämäärät ovat lisääntyneet. Kansalaishavaintoja on tehty sinilevästä ympäri Etelä-Savoa. Levää on havainnoitu suurimmaksi osaksi olevan hieman tai runsaasti, mutta Puumalan Haapaselällä jopa erittäin runsaasti.
Lisko-järvelle valmistui talkoovoimin kosteikkolauttoja1.7.2025 13:45:46 EEST | Tiedote
Lisko-järven rannalla nähtiin viime lauantaina upea osoitus talkoohengestä, kun yli 40 vapaaehtoista kokoontui rakentamaan kosteikkolauttoja ja pesimälaatikoita. Tapahtuma keräsi osallistujia niin paikallisista vesiensuojeluyhdistyksistä kuin kauempaakin, ja päivän aikana syntyneet rakenteet ankkuroitiin järveen parantamaan sen tilaa ja monimuotoisuutta.
Etelä-Savon maaseudun kulttuuri vahvistuu EU:n maaseuturahoituksella30.6.2025 09:30:07 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa on tuettu kulttuuria noin 1,3 miljoonalla eurolla EU:n maaseuturahoituksen rahoituskaudella 2023–2027.
Lomautukset vähenivät selvästi toukokuussa25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli toukokuun lopussa noin 6 100 työtöntä eli 11 % enemmän kuin vuosi sitten. Työttömien naisten määrä on noussut viime vuoden toukokuusta 18 % ja miesten 7 %.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme