Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon maakunnan vesihuoltosuunnitelma 2040 laadinta etenee

Jaa

Etelä-Savon maakunnassa suunnitellaan laajassa sidosryhmäyhteistyössä vesihuoltopalvelujen toimintavarmuuden lisäämistä. Tavoitteena on syventää ylikunnallista yhteistyötä sekä tunnistaa kestävät ja teknistaloudelliset ratkaisut, joilla vaikutetaan koko maakunnan ja kuntien vesihuollon kehittymiseen ja turvaamiseen. Lisäksi ratkaisuilla edistetään maankäytön ja elinkeinojen kehittymistä sekä viime kädessä asukkaiden ja ympäristön hyvinvointia. Vuoteen 2040 ulottuva suunnitelma valmistuu loppuvuodesta 2024.

Juvan vesitorni, sitä lyhyempiä puita ja vaaleansininen taivas
Juvan vesitorni

Etelä-Savon maakunnan vesihuoltosuunnitelma 2040:n laatimisesta järjestettiin huhtikuun lopulla ensimmäinen eri sidosryhmille suunnattu työpaja. Työpajassa kuultiin eri vesihuoltotoimijoiden ajatuksia siitä, miten vesihuoltoa pitää maakunnan alueella kehittää, jotta pystytään parhaiten varautumaan maakunnan erityiskysymyksiin ja vesihuoltoalaan kohdistuviin muutoksiin vuosien 2025–2040 aikana. Keskusteluissa saatuja arvokaita näkemyksiä hyödynnetään suunnitelman laatimisessa ja eri toteutusvaihtoehtojen tarkastelussa.

Eri sidosryhmiltä tullaan pyytämään syksyllä 2024 lausunnot vesihuollon toteutusvaihtoehdoista. Lisäksi syksyn aikana järjestetään toinen työpaja, jossa on mahdollisuus ottaa kantaa toteutusvaihtoehtoihin ja vaikuttaa suunnitelman viimeistelyyn. 

Suunnitelman on tarkoitus valmistua loppuvuodesta 2024. Suunnitelman käytännön toteutuksesta vastaa Ramboll Finland Oy. Työn ohjaamiseen osallistuvat Etelä-Savon kunnat ja kunnalliset vesihuoltolaitokset sekä Etelä-Savon maakuntaliitto ja Etelä-Savon ELY-keskuksen Vesihuoltopalvelut-yksikkö.

Mitä tavoitellaan?

Vesihuoltosuunnitelmalle on asetettu seuraavat keskeiset tavoitteet:

  • maakunnan ja kuntien vesihuollon nykytilanteen esittäminen,
  • tarvittavien vesihuoltoteknisten toimenpiteiden esittäminen maakunnan ja kuntien vesihuollon toimintavarmuuden varmistamiseksi ja lisäämiseksi (taajamien vedensaanti ja jätevesivaikutusten minimointi) sekä
  • tarvittavien toimenpiteiden toteuttamisaikataulujen ja kustannusarvioiden esittäminen kunnittain vuosille 2025–2040

Vesihuoltosuunnitelman laadinnassa huomioidaan myös Kansallisen vesihuoltouudistuksen, Vesilaitosyhdistyksen strategian 2021–2030 sekä Itäisen ja eteläisen Suomen vesihuoltostrategia 2050:n ja siitä laaditun Etelä-Savon vesihuollon toimenpidesuunnitelman tavoitteita ja toimenpiteitä.

Vesihuoltosuunnitelman tarkoituksena on esittää kaikki mielekkäät vaihtoehdot kestävien ja teknistaloudellisten ratkaisujen osalta. Valituilla ratkaisuilla vaikutetaan koko maakunnan ja kuntien vesihuollon kehittymiseen ja turvaamiseen. Lisäksi ratkaisuilla edistetään maankäytön ja elinkeinojen kehittymistä sekä viime kädessä asukkaiden ja ympäristön hyvinvointia.

Valmiin vesihuoltosuunnitelman on tarkoitus toimia kuntien omien strategisten vesihuoltosuunnitelmien ja kunnallisten vesihuoltolaitosten toimenpidesuunnitelmien ajantasaistamisen katalyyttinä ja taustamateriaalina.

Taustaa

Etelä-Savon maakunnan alueelle on laadittu seutukuntakohtaisia vesihuollon yleissuunnitelmia vuosien 2004–2012 aikana. Suunnitelmat ovat vanhentuneet ja pääosin myös toteutuneet. Lisäksi alueen vesihuollon toimintaympäristö on muuttunut ja muuttumassa. Maakunnan alueelle sijoittuu myös kuntia, jotka eivät ole aikaisemmin osallistuneet vesihuollon yleissuunnitelmien toteutukseen.

Alueella on todettu, että nykyiset vesihuollon yleissuunnitelmat ovat tarkoituksenmukaista päivittää yhdeksi koko Etelä-Savon maakunnan kattavaksi vesihuoltosuunnitelmaksi. Vesihuoltosuunnitelman laadintatyö on käynnistetty lokakuussa 2023 lähtöaineiston kokoamisella ja kuntakohtaisilla haastatteluilla. Kerättyjen tietojen pohjalta on työstetty hankkeeseen nimetyssä työryhmässä alueen vesihuollon nykytilan kuvausta ja kehitysennusteita.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

ELY-keskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Saimaan tulva nousemassa korkealle, mutta Etelä-Savon länsiosissa tulvahuippu on pääosin ohitettu14.5.2024 12:21:25 EEST | Tiedote

Etelä-Savon maakunnan länsiosissa tulvat ovat kääntyneet tai kääntymässä laskuun. Tulvat ovat Etelä-Savossa nousseet tänä keväänä jopa harvinaisen korkealle. Tavallista isompia tulvia on mitattu kaikilla maakunnan havaintoasemilla. Maakunnan länsiosissa Kyyvedellä ja Iso-Naakkimalla mitattiin korkeuksia, joita on viimeksi tavattu 1980-luvulla. Mäntyharjun Pyhävesi ja Kallavesi nousivat korkeudelle, jolla järvet ovat viimeksi olleet 1950-luvulla. Näiden järvien tulvahuiput on nyt ohitettu ja ne ovat kääntyneet laskuun.

Norppakin tarvitsee aurinkoa ja haluaa loikoilla rauhassa13.5.2024 10:12:18 EEST | Tiedote

Liikkuessasi vesillä saatat nähdä saimaannorpan paistattelemassa päivää rantakivellä. Norppa nousee keväällä kivelle vaihtamaan karvaa. Aurinko kuivattaa turkin, mikä edistää karvan vaihtumista. Etelä-Savon ELY-keskus muistuttaa, että kivellä makoileva norppa kaipaa rauhaa, koska se ei karvanvaihtoaikana sukella mielellään veteen. On syytä muistuttaa, että norppien tahallinen häiritseminen karvanvaihtoaikana on myös luonnonsuojelulain nojalla kiellettyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye