SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

Kuljetusrobotti on moderni maitokärry – S-ryhmän ruoan verkkokaupan robokuljetus laajenee yli 100 myymälään vuoden loppuun mennessä

Jaa

Päästöttömät robokuljetukset ovat vakiinnuttaneet asemansa ensimmäisen toimintavuotensa aikana ja valloittavat tulevaisuudessa uusia alueita. Itsenäisesti kulkevat ja sähköllä toimivat Starship Technologiesin robotit ovat tähän mennessä kuljettaneet Suomessa yli 150 000 tilausta. Tyypillinen tilaaja on lapsiperhe, jolle robotti kuljettaa maitoa, banaaneja ja jauhelihaa.

Kuvaaja: Anssi Vuohelainen

Robokuljetuksella S-kaupat-sovelluksesta ostoksia tilaavat niin nuoret kuin iäkkäämmät, perheet, sinkut ja dinkutkin. Eniten tilauksia kuitenkin tekevät perheet, joissa on alle kouluikäisiä lapsia sekä sinkkutaloudessa asuvat nuoret ja ikähaitarilla tarkasteltuna 25–44-vuotiaat.

Väsymättömät ja nopeat robotit kuljettavat ostoksia tasaisesti joka arkipäivä, viikonloppua kohti tahti hieman kiihtyy. Lauantai on suosituin tilauspäivä ja tilauksia tehdään eniten iltaisin.

Viimeisen vuoden aikana robotit ovat kuljettaneet eniten maitoa, banaania, jauhelihaa, energiajuomia, kanan fileesuikaleita, riisipiirakoita, kermaviiliä, kurkkua, jääsalaattia ja miniluumutomaatteja. Robotit kuljettavat peruselintarvikkeita koko maassa eli ostoslistan top 10 on hyvin samankaltainen huolimatta siitä, missä kaupungissa ollaan. 

– Robotit helpottavat asiakkaiden arkea: ne kuljettavat koteihin nopeasti täydennystä, kun jääkaapista loppuu illalla maito tai seuraavaksi päiväksi kaivataan banaaneja evääksi. Pääasiassa robokuljetuksella tilataan samoja tuotteita, mitä muutenkin ruokakaupasta ostetaan. Herkuttelutuotteita viikonloppuiltoihin ja etäpäivälounaita toki tilataan myös sekä kesällä esimerkiksi jäätelöä, ruoan verkkokaupan kotiinkuljetuksia kehittävä Business Developer Tiina Meyer S-ryhmän vähittäiskaupasta kertoo.

S-ryhmän kumppani robokuljetuksissa on Starship Technologies, joka on maailman johtava autonomisten kuljetusrobottien kehittäjä ja valmistaja.

– Olemme innoissamme voidessamme juhlia virstanpylvästä yhdessä S-ryhmän kanssa. Robottimme tekevät hienoa työtä toimittaessaan ostoksia ihmisille ympäri Suomen – ja vieläpä pitkän, erittäin lumisen viime talven aikana. Toimintamme Suomessa osoittaa, että Starshipin liiketoimintamalli skaalautuu erinomaisesti ja, että ihmiset kokevat palvelun arvokkaaksi lähialueillaan. Olemme juuri saavuttaneet 150 000 toimituksen rajan Suomessa ja odotamme innolla lisää, sanoo Starship Technologiesin Euroopan liiketoiminnan kehitysjohtaja Sandra Beaumont.

Kuljetettuja tilauksia jo yli 150 000

Robotteja pilotoitiin pääkaupunkiseudulla vuonna 2022. Robokuljetukset käynnistyivät toukokuussa 2023 pk-seudulla reilussa kymmenessä Alepa-myymälässä ja ovat laajentuneet vuoden aikana vauhdilla jo lähes 50 myymälään ympäri Suomen.

– Robokuljetukset laajenevat kevään ja kesän aikana uusiin myymälöihin ja uusille alueille. Osuuskaupat tiedottavat, kun robokuljetukset aloittavat heidän alueellaan. Tavoitteena on tarjota robokuljetusta vuoden 2024 lopussa jo yli 100 myymälässä, Tiina Meyer kertoo.

Robokuljetus on tällä hetkellä saatavilla 14 kaupungissa: Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Lohjalla, Karkkilassa, Somerolla, Salossa, Tampereella, Turussa, Liedossa, Porissa, Raumalla, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Oulussa. Robotit kuljettavat enimmäkseen Alepoista ja Sale-myymälöistä, mutta myös osasta S-marketeja.

Robokuljetuksen voi tilata S-kaupat-sovelluksessa ja, mikäli robotit rullaavat asiakkaan alueella, näkyy robokuljetus asiakkaan valittavana toimitustapaa valittaessa. Robokuljetus on lisännyt S-kaupat-sovelluksen suosiota ja robokuljetustilausten kautta sovellusta on ladattu arviolta 20 000 kertaa kuukaudessa viimeisen vuoden aikana.

Kiitosta musiikista, nopeudesta ja suloisuudesta

Ruokarobotit ovat saaneet vuoden aikana osakseen paljon näkyvyyttä otsikoissa Suomessa ja kansainvälisestikin sekä sosiaalisessa mediassa, jonne moni robokuljetuksella ostoksia tilaava tai robotin liikenteessä nähnyt jakaa videoita ja kuvia.

Robottien suosio näkyy myös S-ryhmän asiakaspalautteissa, joista valtaosa on positiivista.

– Asiakkaiden palaute on ollut häkellyttävän hyvää – kiitosta tulee erityisesti robottien soittamasta musiikista asiakkaan ottaessa ostokset vastaan, toimitusnopeudesta ja aika moni kommentoi robottien suloisuuttakin, Tiina Meyer kertoo.

---

Tiedote 10.4.2024: Mitkä olivat robottien opit ensimmäisestä talvesta Suomessa? https://www.sttinfo.fi/tiedote/70136347/ruuan-kuljetusrobottien-opit-ensimmaisesta-talvesta-suomessa?publisherId=69819409&lang=fi

Starship Technologies mullistaa kuljetuspalvelut autonomisilla roboteilla. Robotit on suunniteltu toimittamaan ruokaa, elintarvikkeita ja paketteja paikallisesti muutamassa minuutissa. Robotit ovat matkustaneet yli 13 miljoonaa kilometriä ja suorittaneet yli 6 miljoonaa autonomista toimitusta eri puolilla maailmaa. Ne ylittävät tien keskimäärin 150 000 kertaa päivässä, mikä tarkoittaa kolme ylitystä sekunnissa.

Robotissa on 12 kameraa, sensoreita ja tutkia. Se hyödyntää tietokonenäköä ja GPS-paikannusta sekä teknologiaa, joka tunnistaa eri esteet, olipa kyseessä jalankulkija, pyöräilijä tai jokin muu liikkuva laite. Robotissa on myös ääniominaisuus, jonka avulla voi kommunikoida sen läheisyydessä oleville. Robotti tuntee ympäristön ja kulkuväylien kaikki yksityiskohdat, myös teiden ylitykset, ja tekoälyn avulla se oppii koko ajan lisää ympäristöstä. 

Starshipin perustajat ovat Janus Friis (Skypen toinen perustaja) ja Ahti Heinla (Skypen pääarkkitehti), joka toimii myös yhtiön pääjohtajana.

Website: https://www.starship.xyz/follow / starshipdeliveries.com
Facebook: @Starshiptech
Twitter: @Starshiprobots
Instagram: @Starshiprobots
Website: https://www.starship.xyz/follow / starshipdeliveries.com
Facebook: @Starshiptech
Twitter: @Starshiprobots
Instagram: @Starshiprobots 

Yhteyshenkilöt

Tiina Meyer, Business Developer, S-ryhmän vähittäiskauppa, tiina.meyer@sok.fi, 050 566 2719

Starship Technologiesin puolesta Harri Kammonen, viestintätoimisto Manifesto, 040 500 1120, harri.kammonen@manifesto.fi

SOK:n viestintä

SOK:n viestintä tarjoaa median edustajille ajankohtaista tietoa S-ryhmästä. Viestintämme palvelee mediaa arkisin klo 8–16.

Puh:050 472 2745viestinta@sok.fi

Linkit

SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

S-ryhmä on suomalaisten kotitalouksien omistama kaupparyhmä. S-ryhmän muodostavat 19 alueosuuskauppaa, SOK sekä niiden tytäryhtiöt. ​ 

Tarjoamme arjen palveluita päivittäis- ja käyttötavarakaupassa, hotelleissa & ravintoloissa, tavarataloissa, liikennemyymälöissäja oman pankkimme kautta. ​ 

Olemme suurin yksityinen työllistäjä Suomessa – meitä s-ryhmäläisiä on noin 40 000. Toimimme tinkimättömästi yhdenvertaisuutta edistäen sekä luonnonvaroja kunnioittaen, ja olemme Suomen suurin kotimaisen ja lähiruoan myyjä. Verojalanjälkemme on lähes 1,9 miljardia euroa, ja investoimme Suomeen vuosittain noin 500 miljoonaa euroa. ​​ 

#parempipaikkaelää

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SOK - Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta

S-ryhmän myynti kasvoi tammi–kesäkuussa reilun prosentin edellisvuodesta12.7.2024 08:02:00 EEST | Tiedote

S-ryhmään kuuluvien alueosuuskauppojen, SOK:n ja niiden tytäryhtiöiden veroton vähittäismyynti tammi–kesäkuussa oli 6 960,9 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuoteen verrattuna oli 1,1 prosenttia. Marketkaupan hyvä kehitys jatkui, ja S-ryhmän päivittäistavarakaupassa myynti kasvoi muuta alan markkinaa paremmin. Hyvässä vireessä oli myös myyntiennätyksiä kampanjoillaan tehnyt tavaratalo- ja erikoisliikekauppa.

Prisman verkkokaupan myymälänouto kolahti suomalaisiin – ostoksista jopa puolet noudetaan, on kyse kompostorista, trangiasta tai puhelimesta10.7.2024 09:08:09 EEST | Tiedote

Myymälänouto on vyörynyt Prismoihin viimeisen vuoden aikana ja muuttanut monen verkkokaupassa shoppailevan ostokäyttäytymistä. Tänä keväänä ja kesänä myymälänoudon kautta on tilattu erityisesti tuotteita kodin siivoukseen ja kunnossapitoon sekä kesäretkeilyyn. Tuotteet kerätään vähintään kahdessa tunnissa, ennätys on 8 minuuttia.

Kysely kertoo: kaksi kolmesta haluaisi ostaa lääkkeitä ruokakaupasta8.7.2024 08:27:00 EEST | Tiedote

Liki kaksi kolmasosaa (65 %) vastaajista olisi kiinnostunut ostamaan lääkkeitä ruokakaupasta, kertoo S-ryhmän tuore asiakaskysely. Kipeimmin kaupan hyllyyn kaivataan särkylääkkeitä, jotka jopa 90 % vastaajista toivoisi näkevänsä S-ryhmän päivittäistavarakaupan hyllyssä. Seuraavaksi innokkaimmin ruokakaupasta ostettaisiin flunssa- ja vatsalääkkeitä, allergialääkkeitä sekä lasten kipu- ja kuumelääkkeitä. Kesäkuussa toteutettuun kyselyyn vastasi 1 500 S-ryhmän asiakasomistajaa eri puolilta Suomea.

S-ryhmän asiakastutkimus kertoo: kotimaisuuden imu kasvussa, kuluttamiseen suhtaudutaan aiempaa toiveikkaammin4.7.2024 08:22:03 EEST | Tiedote

S-ryhmän tuore ostokäyttäytymistutkimus osoittaa, että kuluttajien ostoaikeissa on nähtävissä varovaista toiveikkuutta pitkän synkemmän jakson jälkeen. Kesäkuun alussa toteutetulla tutkimuksella selvitettiin jo yhdeksättä kertaa hintojen nousun vaikutusta asiakasomistajien ostokäyttäytymiseen. Ensimmäistä kertaa vastaava tutkimus tehtiin kaksi vuotta sitten kesäkuussa 2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye