Suomen ja Norjan välisen poroesteaidan sijainti Inarijokivarressa linjataan kesän aikana
Kesän aikana tehdään alustavalle aitalinjalle kohdistuvaa maastotutkimusta. Tutkimusvaiheessa puita ei kaadeta tai raivata aitalinjaa. Tutkimusvaiheen maastotyöt eivät vaikeuta kiinteistöjen käyttöä.

Suomen ja Norjan välisessä valtiosopimuksessa on sovittu, että Suomen valtio rakentaa poroesteaidan välille Angeli−Vanha Karigasniemi. Uutta aitaa rakennetaan, jotta estetään porojen pääsy toisen valtion alueelle. Uusi poroesteaita rakennetaan Angelista Palkasjoelle, noin 40 kilometrin matkalle. Aita rakennetaan tien numero 9704 ja Inarijoen väliin, niin lähelle rajaa kuin maasto-olosuhteiden vuoksi on mahdollista.
Palkasjoelta Vanhaan Karigasniemeen (Hávgalásis, Inarijoen ylityspaikka) uutta aitaa ei rakenneta: alueella on jo olemassa oleva kansallinen esteaita, joka muuttuu valtiosopimuksen mukaiseksi aidaksi. Inarijoen ja Kaarasjoen yli ei rakenneta aitoja. Sen sijaan jokien kummallekin puolelle rakennetaan aidat ja lisäksi rakennetaan johdeaitoja estämään poroja ylittämästä jokia.
Tulevan kesän aikana tehdään alustavalle aitalinjalle kohdistuvaa maastotutkimusta. Maanmittauslaitos on myöntänyt tutkimusluvan maastotöitä varten. Touko-kesäkuun vaihteessa Lapin ELY-keskuksen ja Paliskuntain yhdistyksen edustajat kulkevat maastossa linjaamassa ja digitoimassa poroesteaidan sijaintia. Eurofins Ahma tekee luontoselvitystä kesä-heinäkuun aikana. Lisäksi Lapin ELY-keskus on varautunut mahdollisen arkeologisen selvityksen tekoon. Maastotöissä on 2–3 henkilöä kerrallaan.
Maastotöissä selvitetään aidan sijaintia ja käyttöoikeuksien perustamisen kannalta tarpeellisia seikkoja. Lopullinen sijainti tullaan merkitsemään maastoon huomiokepeillä tai muulla vastaavalla tavalla. Tutkimusvaiheessa puita ei kaadeta tai raivata aitalinjaa. Tutkimusvaiheen maastotyöt eivät vaikeuta kiinteistöjen käyttöä.
Tutkimusta tekevät henkilöt käyttävät alueen tiestöä kulkemiseen. Tiealueen ulkopuolella kuljetaan pääsääntöisesti jalkaisin tai mahdollisesti mönkijällä.
Suomen ja Norjan välillä on yhteistä aitaosuutta yhteensä 450 km. Valtiosopimuksen mukainen suomalais-norjalainen poroaitakomissio päättää esteaidan sijainnista sekä valvoo aidan rakentamista ja kunnossapitoa.
Lue lisää:
Poroesteaidan rakentaminen välillä Angeli–Vanha Karigasniemi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
yksikön päällikkö Hannu Linjakumpu, puh. 0295 037 083
hannu.linjakumpu@ely-keskus.fi
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus
Lapin tulvatilanne jatkuu rauhallisena30.4.2025 08:44:01 EEST | Tiedote
Lapin vesistöjen virtaamat pysyvät alhaisina toukokuun alussa kylmän sään vuoksi. Etelä-Lapin alueelle vapun aikaan osuva sään hetkellinen lämpeneminen voi kääntää virtaamia pieneen nousuun. Vesistöissä vielä paikoillaan olevat jäät voivat olla petollisia, joten jäillä liikkuessa tulee olla erityisen varovainen.
Lapissa vireää elinkeinoelämää mutta myös kasvun haasteita29.4.2025 11:11:24 EEST | Tiedote
Geopoliittisten muutosten myötä Lapin tilanne- ja kehityskuvassa on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Infrastruktuurin tarpeet ja keskustelu saavutettavuudesta ovat olleet runsaasti esillä sekä konkretisoituneet hankkeiksi. Lapin elinkeinoelämä on vireää ja vetovoimaista, haasteena on kuitenkin osaavan työvoiman saatavuus.
Matkailu Lapin toimialojen kasvun kärkenä, merkittävää kasvua myös kaivostoiminnassa28.4.2025 10:31:34 EEST | Tiedote
Vuoden 2024 suhdannekatsauksesta käy ilmi, että Lapin liikevaihdon trendi kääntyi kasvuun ja henkilöstömäärän vuosimuutos oli liikevaihtoa myönteisempi. Toimialoista kehitystrendi on vahvimmin kasvussa majoitus- ja ravitsemustoiminnassa sekä matkailupalveluissa. Myös kaivostoiminnassa, kuljetuksessa ja varastoinnissa, liike-elämää palvelevassa toiminnassa sekä luovalla alalla ja kulttuurissa kehitystrendi on Lapissa positiivinen.
Simojoen jäänlähtö poikkeuksellisen aikainen – kylmä sää viivästyttää muiden jokien tulvaa24.4.2025 10:18:24 EEST | Tiedote
Simojoella koettiin ennätysaikainen jäänlähtö pääsiäisenä. Muiden vesistöjen tulvahuippuja saadaan vielä odottaa, sillä kylmä sää hidastaa lumen sulamista ja vesistöjen vedenkorkeuden nousua. Vesistöissä vielä paikoillaan olevat jäät voivat olla petollisia, joten jäillä liikkuessa tulee olla erityisen varovainen.
Työttömyyden kehitys Lapissa yhä koko maata myönteisempi24.4.2025 08:49:17 EEST | Tiedote
Maaliskuun lopussa Lapissa oli 8 440 työtöntä työnhakijaa. Lomautettujen määrä väheni. Työttömien osuus työvoimasta oli alin Pohjois-Lapissa ja Tunturi-Lapissa, eniten työttömien määrä kasvoi Rovaniemen seutukunnassa. Pitkäaikaistyöttömien määrä jatkoi kasvamistaan. Avoimien työpaikkojen määrän vähenemisessä on havaittavissa hidastumista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme