Lapin ELY-keskus

Suomen ja Norjan välisen poroesteaidan sijainti Inarijokivarressa linjataan kesän aikana

Jaa

Kesän aikana tehdään alustavalle aitalinjalle kohdistuvaa maastotutkimusta. Tutkimusvaiheessa puita ei kaadeta tai raivata aitalinjaa. Tutkimusvaiheen maastotyöt eivät vaikeuta kiinteistöjen käyttöä.

Kuva Inarijoen varrelta.
Kuva Inarijoen varrelta.

Suomen ja Norjan välisessä valtiosopimuksessa on sovittu, että Suomen valtio rakentaa poroesteaidan välille Angeli−Vanha Karigasniemi. Uutta aitaa rakennetaan, jotta estetään porojen pääsy toisen valtion alueelle. Uusi poroesteaita rakennetaan Angelista Palkasjoelle, noin 40 kilometrin matkalle. Aita rakennetaan tien numero 9704 ja Inarijoen väliin, niin lähelle rajaa kuin maasto-olosuhteiden vuoksi on mahdollista.

Palkasjoelta Vanhaan Karigasniemeen (Hávgalásis, Inarijoen ylityspaikka) uutta aitaa ei rakenneta: alueella on jo olemassa oleva kansallinen esteaita, joka muuttuu valtiosopimuksen mukaiseksi aidaksi. Inarijoen ja Kaarasjoen yli ei rakenneta aitoja. Sen sijaan jokien kummallekin puolelle rakennetaan aidat ja lisäksi rakennetaan johdeaitoja estämään poroja ylittämästä jokia.

Tulevan kesän aikana tehdään alustavalle aitalinjalle kohdistuvaa maastotutkimusta. Maanmittauslaitos on myöntänyt tutkimusluvan maastotöitä varten. Touko-kesäkuun vaihteessa Lapin ELY-keskuksen ja Paliskuntain yhdistyksen edustajat kulkevat maastossa linjaamassa ja digitoimassa poroesteaidan sijaintia. Eurofins Ahma tekee luontoselvitystä kesä-heinäkuun aikana. Lisäksi Lapin ELY-keskus on varautunut mahdollisen arkeologisen selvityksen tekoon. Maastotöissä on 2–3 henkilöä kerrallaan.

Maastotöissä selvitetään aidan sijaintia ja käyttöoikeuksien perustamisen kannalta tarpeellisia seikkoja. Lopullinen sijainti tullaan merkitsemään maastoon huomiokepeillä tai muulla vastaavalla tavalla. Tutkimusvaiheessa puita ei kaadeta tai raivata aitalinjaa. Tutkimusvaiheen maastotyöt eivät vaikeuta kiinteistöjen käyttöä.

Tutkimusta tekevät henkilöt käyttävät alueen tiestöä kulkemiseen. Tiealueen ulkopuolella kuljetaan pääsääntöisesti jalkaisin tai mahdollisesti mönkijällä.

Suomen ja Norjan välillä on yhteistä aitaosuutta yhteensä 450 km. Valtiosopimuksen mukainen suomalais-norjalainen poroaitakomissio päättää esteaidan sijainnista sekä valvoo aidan rakentamista ja kunnossapitoa.

Lue lisää:

Poroesteaidan rakentaminen välillä Angeli–Vanha Karigasniemi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

yksikön päällikkö Hannu Linjakumpu, puh. 0295 037 083
hannu.linjakumpu@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Vuonna 2024 Lapissa päällystetään teitä ja korjataan siltoja -suunnittelussa kokonaisturvallisuuden kannalta tärkeitä liikennehankkeita27.5.2024 11:01:27 EEST | Tiedote

Lapin tienpidon ja liikenteen katsaus vuodelle 2024 on julkaistu. Vuonna 2024 Lapin ELY-keskuksella on tienpitoon käytettävissä 90,4 miljoonaa euroa. Teiden päällysteitä korjataan enemmän kuin kahtena vuonna yhteensä. Lappi on saanut CEF (Connecting Europe Facility) -rahoitusta sotilaallinen liikkuvuus -osion kautta useisiin hankkeisiin. Tänä vuonna rakennusurakat sisältävät pääosin siltojen korjausta ja uusimista. Suunnittelussa on kohteita, joilla valmistaudutaan tieverkkojen parantamiseen sekä parantamaan liikenneturvallisuutta ja elinkeinoelämän toimintaympäristöä.

Tourism as the beacon for business in Lapland in 2023 – downturn in industrial sectors24.5.2024 09:14:49 EEST | Press release

The Lapland economic trend report is an important knowledge-based management tool for regional development. According to the 2023 report, the annual change in turnover in Lapland was positive only in tourism services, accommodation and catering sector, and business services. In contrast, the industrial sector saw a drop in turnover. Personnel numbers in all sectors in Lapland (including the public sector) developed more positively than the turnover in 2023, showing a growth of 2.0 per cent compared to the previous year.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye