Lapin ELY-keskus

Suomen ja Norjan välisen poroesteaidan sijainti Inarijokivarressa linjataan kesän aikana

Jaa

Kesän aikana tehdään alustavalle aitalinjalle kohdistuvaa maastotutkimusta. Tutkimusvaiheessa puita ei kaadeta tai raivata aitalinjaa. Tutkimusvaiheen maastotyöt eivät vaikeuta kiinteistöjen käyttöä.

Kuva Inarijoen varrelta.
Kuva Inarijoen varrelta.

Suomen ja Norjan välisessä valtiosopimuksessa on sovittu, että Suomen valtio rakentaa poroesteaidan välille Angeli−Vanha Karigasniemi. Uutta aitaa rakennetaan, jotta estetään porojen pääsy toisen valtion alueelle. Uusi poroesteaita rakennetaan Angelista Palkasjoelle, noin 40 kilometrin matkalle. Aita rakennetaan tien numero 9704 ja Inarijoen väliin, niin lähelle rajaa kuin maasto-olosuhteiden vuoksi on mahdollista.

Palkasjoelta Vanhaan Karigasniemeen (Hávgalásis, Inarijoen ylityspaikka) uutta aitaa ei rakenneta: alueella on jo olemassa oleva kansallinen esteaita, joka muuttuu valtiosopimuksen mukaiseksi aidaksi. Inarijoen ja Kaarasjoen yli ei rakenneta aitoja. Sen sijaan jokien kummallekin puolelle rakennetaan aidat ja lisäksi rakennetaan johdeaitoja estämään poroja ylittämästä jokia.

Tulevan kesän aikana tehdään alustavalle aitalinjalle kohdistuvaa maastotutkimusta. Maanmittauslaitos on myöntänyt tutkimusluvan maastotöitä varten. Touko-kesäkuun vaihteessa Lapin ELY-keskuksen ja Paliskuntain yhdistyksen edustajat kulkevat maastossa linjaamassa ja digitoimassa poroesteaidan sijaintia. Eurofins Ahma tekee luontoselvitystä kesä-heinäkuun aikana. Lisäksi Lapin ELY-keskus on varautunut mahdollisen arkeologisen selvityksen tekoon. Maastotöissä on 2–3 henkilöä kerrallaan.

Maastotöissä selvitetään aidan sijaintia ja käyttöoikeuksien perustamisen kannalta tarpeellisia seikkoja. Lopullinen sijainti tullaan merkitsemään maastoon huomiokepeillä tai muulla vastaavalla tavalla. Tutkimusvaiheessa puita ei kaadeta tai raivata aitalinjaa. Tutkimusvaiheen maastotyöt eivät vaikeuta kiinteistöjen käyttöä.

Tutkimusta tekevät henkilöt käyttävät alueen tiestöä kulkemiseen. Tiealueen ulkopuolella kuljetaan pääsääntöisesti jalkaisin tai mahdollisesti mönkijällä.

Suomen ja Norjan välillä on yhteistä aitaosuutta yhteensä 450 km. Valtiosopimuksen mukainen suomalais-norjalainen poroaitakomissio päättää esteaidan sijainnista sekä valvoo aidan rakentamista ja kunnossapitoa.

Lue lisää:

Poroesteaidan rakentaminen välillä Angeli–Vanha Karigasniemi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

yksikön päällikkö Hannu Linjakumpu, puh. 0295 037 083
hannu.linjakumpu@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Buggeluossabivddus galgá váldit vuhtii Atlántta luosa23.6.2025 12:01:42 EEST | Tiedote

Deanu guollebivddus vurdet álgán bivdobaji leat ealaskeappo go diibmá. Hui heajos dilis lean Atlántta luosa bivdu lea gildojuvvon, muhto buggeluosa vurdet valjit goargŋut Detnui. Dan stággobivdu lea dihto njuolggadusaiguin vejolaš, man olis báikkálaš servošat sáhttet ordnet lobivuollásaš buggeluosa jávkadanbivdofidnuid. Norga figgá eastit buggeluosa goargŋuma rastábuođuin, iige goargŋunmeari sáhte einnostit dálá dilis. Norgga buođđu dahje buggeluosa eará guollebivdu ii oaččo dagahit hehttehusaid Atlántta lussii.

Kyttyrälohen kalastuksessa tulee huomioida Atlantin lohi23.6.2025 11:16:23 EEST | Tiedote

Tenon kalastuksesta odotetaan alkaneella kalastuskaudella viimevuotista vilkkaampaa. Erittäin heikossa tilassa olevan Atlantin lohen kalastus on kiellettyä, mutta kyttyrälohta odotetaan nousevan Tenoon runsaasti. Sen vapakalastus on tietyin säännöin mahdollista, minkä ohella paikalliset yhteisöt voivat järjestää luvanvaraisia kyttyrälohen poistokalastushankkeita. Norja pyrkii estämään kyttyrälohen nousun lohipadon avulla, eikä nousumäärää voida ennakoida tässä vaiheessa. Norjan pato tai kyttyrälohen muu kalastus eivät saa aiheuttaa haittoja Atlantin lohelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye