VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Akkualan kasvua rajoittaa työvoiman saatavuus

Jaa

Akkualan kasvun esteinä voivat olla luvituksen ennakoimattomuus ja työvoiman saatavuusongelmat. Suomalainen vähähiilinen mineraalien ja energian tuotantoon perustuva akkuarvoketju voi kirittää kansainvälistä akkuteollisuutta tavoittelemaan ympäristölle parempaa tuotantoa.

Kuva: Getty images
Kuva: Getty images

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) tarkasti valtion roolia akkuarvoketjun edistämisessä. Kansallisen akkustrategian tavoitteena on, että Suomen maaperästä kaivetut mineraalit jalostetaan akuiksi ja sijoitetaan sähköautoihin Suomessa.

Globaalin ilmastopolitiikan näkökulmasta on myönteistä, että akkuteollisuutta sijoittuu Suomen kaltaisiin maihin, joissa huomioidaan vastuullisuuteen liittyvät vaatimukset. Suomalaisen vähähiiliseen mineraalien ja energian tuotantoon perustuvan akkuteollisuuden ilmastovaikutukset ovat vähäisimpiä maailmassa. Se voi myös vähentää eurooppalaisen akku- ja autoteollisuuden riippuvuutta globaaleista markkinoista.

”Liikenteen päästötavoitteet voidaan saavuttaa pitkäjänteisellä kestävällä liiketoiminnalla, joka vahvistaa Euroopan kilpailukykyä. Tämä ei ole ristiriidassa kansallisten etujemme kanssa, kun myös Suomen kansantalous hyötyy sähköistymisteknologioista”, toteaa johtava tuloksellisuustarkastaja Sami Vuorinen.

Akkualan työvoiman ja osaamisen varmistamisessa on tarkastuksen mukaan suurimmat puutteet. Ennakointitietoa akkualan kehityksestä on ollut käytössä, mutta opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ei ole sitä hyödyntänyt. OKM on vastuuttanut koulutuksen järjestäjiä ja yrityksiä huolehtimaan itse osaamistarpeista.

”Akkualalla on jo nyt vakavia kohtaanto-ongelmia. Jos työvoiman saatavuuteen ei tehdä määrätietoisia panostuksia, se tulee rajoittamaan akkualan kasvua Suomessa”, Vuorinen sanoo.

Lupaprosessien kesto ennakoitavammaksi


Akkualan kestävyyttä varmistavat ympäristövaikutusten arviointi ja lupamenettelyt. Suomalainen ympäristölupa on tunnistettu maailmallakin takeeksi tuotannon kestävyydestä. Ongelma on se, että lupamenettelyt ovat pitkittyneet.

”Yrityksille olisi tärkeää, että lupaprosessin kesto ja lopputulos olisivat jossain määrin ennakoitavissa. Hallinnollista taakkaa yrityksille tuottavat esimerkiksi määräaikaiset ympäristöluvat”, Vuorinen toteaa.

Akku- ja kaivostoimialan kehittäminen ja omistaminen on määrätty Suomen Malmijalostus Oy:n tehtäväksi. Erityistehtäväyhtiön omistaa valtio ja sitä ohjaa valtioneuvoston kanslia. Suomen Malmijalostus Oy:n kautta valtio on kohtuullisilla pääomilla edistänyt laajojen teollisten hankkeiden syntymistä Suomeen.

Tutustu julkaisuun: Akkuarvoketjun edistäminen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan osoittamiin kohteisiin tuloksellisesti lakeja ja sääntöjä noudattaen. Lisäksi VTV tukee toiminnallaan läpinäkyvää päätöksentekoa ja demokratiaa.

VTV tarkastaa valtion taloudenhoidon laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta sekä valvoo finanssipolitiikkaa, puolue- ja vaalirahoitusta ja avoimuusrekisterin käyttöä. VTV on ylin riippumaton tarkastusviranomainen. Se toimii eduskunnan yhteydessä, ja sen asema ja tehtävät on säädetty perustuslaissa.

VTV.fi

Statens revisionsverk säkerställer att statens tillgångar används i enlighet med riksdagens beslut, effektivt och med efterlevnad av lagar och regler. Med sin verksamhet stödjer revisionsverket dessutom ett transparent be-slutsfattande och demokrati.

Revisionsverket granskar lagligheten och ändamålsenligheten i skötseln av statsfinanserna, övervakar finanspo-litiken och användningen av öppenhetsregistret samt utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Revis-ionsverket är den högsta oberoende revisionsmyndigheten. Revisionsverket fungerar i anslutning till riksdagen och dess ställning och uppgifter föreskrivs i grundlagen.

VTV.fi/sv

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Regeringens anpassningsåtgärder bidrar till att de offentliga finanserna stärks, men ytterligare åtgärder behövs för att tygla utgiftstrycket11.6.2024 10:05:00 EEST | Tiedote

I ljuset av de nuvarande prognoserna verkar regeringens mål för att stärka de offentliga finanserna inte nås trots de ytterligare åtgärder som vidtagits. Detta beror på ett bestående underskott i de offentliga finanserna till följd av att offentliga sektorns utgifter har ökat. Orsakerna till ökningen är huvudsakligen strukturella faktorer som till exempel åldrande.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye