Intrum Oy

Tutkimus: Yli 40 prosenttia suomalaisjohtajista uskoo yrityksensä kassavirran vahvistuvan

Jaa

Yrityksissä suhtaudutaan hermostuneen optimistisesti tulevaisuudennäkymin, kertoo tuore Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti. Suomalaisissa yrityksissä asennoidutaan hieman positiivisemmin talouden kasvuun kuin eurooppalaiset keskimäärin. Useampi kuin neljä kymmenestä suomalaisista johtajasta sanoo, ettei heillä ole suuria huolia organisaationsa kassavirrasta lähitulevaisuudessa. Yli puolet suomalaisyrityksistä hakee kasvua kehittämällä digitaalisia liiketoimintoja sekä laajentumalla kotimarkkinoilla. Yksi kolmesta suomalaisyrityksestä kokee myös olevansa paremmassa taloudellisessa tilanteessa kuin vuosi sitten.

Suomalaisyrityksestä 30 prosenttia kokee olevansa paremmassa taloudellisessa asemassa kuin vuosi sitten.
Suomalaisyrityksestä 30 prosenttia kokee olevansa paremmassa taloudellisessa asemassa kuin vuosi sitten.

Pandemian jälkeen vuosi 2023 oli yhä hyvin haastava monelle yritykselle inflaation, korkotason nopean nousun ja geopoliittisen epävarmuuden keskellä. Suomalaiset yritykset ovat taloudellisen epävarmuuden vallitessa keskittyneet toiminnan jatkuvuuden turvaamiseen. Uunituoreen Eurooppalaisen maksutaparaportin mukaan silti yli neljä kymmenestä (42 prosenttia) suomalaisesta vastaajasta arvioi, ettei heillä ole suuria huolia organisaationsa kassavirrasta lähitulevaisuudessa. Luku on merkittävästi suurempi kuin Euroopassa, jossa keskimäärin kolmannes vastaajista oli tätä mieltä.

– Tutkimuksemme kertoo, että 30 prosenttia suomalaisyrityksestä kokee olevansa paremmassa taloudellisessa asemassa kuin vuosi sitten. Vaikka suomalaiset yritysjohtajat kokevat useammin, että liikevaihdon kasvu on alle odotetun tason, kasvava määrä suomalaisyrityksistä sanoo, että heidän liiketoimintansa vahvistuu vuosi vuodelta enemmän. Ilahduttavaa on, että yli puolet suomalaisyrityksistä haluaa kasvaa, mutta edelleen korkeat korot ja käytännön haasteet kuten maksujen ja kassavirran hallinta, ovat esteenä, kuvailee Intrumin kaupallinen johtaja Juha Iskala.

Lainakulut hillitsevätkin edelleen investointeja, mutta suurin osa yrityksistä niin Suomessa kuin Euroopassa odottaa korkojen lähtevän laskuun seuraavien 24 kuukauden aikana. Lähes kolmannes (29 prosenttia) suomalaisyrityksistä näkee maksuviiveet investointien ja kasvun esteenä, mikä on hieman vähemmän kuin Euroopassa keskimäärin (33 prosenttia). 

Kasvua haetaan digitaalisista liiketoiminnoista ja laajentumisesta kotimaassa

Valtaosa suomalaisista yrityksistä näkee uusien digitaalisten liiketoimintamallien kehittämisen (63 prosenttia) ja laajentumisen kotimarkkinoilla (55 prosenttia) houkuttelevana mahdollisuutena. Sen sijaan kansainväliset laajentumismahdollisuudet Euroopassa (35 prosenttia) nähdään hieman pessimistisemmin kuin muualla Euroopassa. Tähän voivat vaikuttaa maantieteellinen etäisyys ja korkea kustannustaso. Haasteena liiketoiminnan laajentumisessa EU:n ulkopuolelle nähdään erityisesti lakiin ja sääntelyyn liittyvät kysymykset. Suomalaiset yritykset osoittavat myös paineensietokykyä geopoliittisen riskin suhteen, sillä vain 38 prosenttia vastaajista sanoo, että geopoliittinen epävakaus teki heistä varovaisempia laajentumisen suhteen Euroopassa.

null
Yli puolet suomalaisyrityksistä hakee kasvua kehittämällä digitaalisia liiketoimintoja sekä laajentumalla kotimarkkinoilla.

– Kun katsotaan tilastoja, suomalaisyritysten luottotappiot ja asiakkaiden maksuviiveet ovat vähentyneet vuosi vuodelta. Yrityksillä on siis potentiaalisesti paremmat mahdollisuudet investoida kasvuun. Paljon riippuu nyt siitä, milloin korot vihdoin tulevat alas. Vaikka elinkeinoelämän ja kuluttajien suhdannebarometri huhtikuun lopussa oli vielä hyvin mollivoittoista luettavaa, talouden odotetaan kääntyvän kasvuun loppuvuonna kysynnän vahvistuessa, Iskala jatkaa.

Tietoja European Payment Report 2024 -tutkimuksesta: 

Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti (European Payment Report) antaa tietoa maksukäyttäytymisen haasteista ja mahdollisuuksista, joita yritykset kohtaavat Euroopassa ja useilla sektoreilla. Raportti perustuu ulkopuolisen tutkimustoimiston, Longituden, 25 Euroopan maassa teettämään kyselyyn. Vuoden 2024 kyselyyn osallistui yhteensä 9 225 pientä, keskisuurta ja suurta yritystä 15 toimialalta. Vastaajina oli talousjohtajia tai muita henkilöitä, joilla oli taloudellista tietämystä yrityksestä, jossa he työskentelevät. Yritykset on valittu satunnaisesti B2B-tietokannasta. Tutkimuksen kenttätyö tehtiin joulukuun 2023 ja maaliskuun 2024 välisenä aikana. Lataa Suomea koskeva raportti www.intrum.fi/epr2024 ja Euroopan laajuinen raportti www.intrum.com/epr2024

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomalaisyrityksestä 30 prosenttia kokee olevansa paremmassa taloudellisessa asemassa kuin vuosi sitten.
Suomalaisyrityksestä 30 prosenttia kokee olevansa paremmassa taloudellisessa asemassa kuin vuosi sitten.
Lataa
Yli puolet suomalaisyrityksistä hakee kasvua kehittämällä digitaalisia liiketoimintoja sekä laajentumalla kotimarkkinoilla.
Yli puolet suomalaisyrityksistä hakee kasvua kehittämällä digitaalisia liiketoimintoja sekä laajentumalla kotimarkkinoilla.
Lataa

Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 20 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 10 000 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2023 liikevaihto oli 20,0 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy

Maksuviiveellisten yritysten kokonaismäärä laskenut – majoitus- ja ravitsemistoimialan maksuviiveet yhä kasvussa4.7.2024 07:55:00 EEST | Tiedote

Intrumin maksuviivetutkimus vuoden 2024 toiselta neljännekseltä kertoo, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen määrä on laskenut 5,69 prosenttia viime vuodesta. Toimialavertailussa maksuviiveellisiä yrityksiä on edelleen eniten majoitus- ja ravitsemistoimialalla, yritysten osuus on myös hieman kasvanut viimevuoteen verrattuna. Alueellisesti maksuviiveellisiä yrityksiä on eniten Satakunnassa ja Pohjois-Savossa. Inflaation hidastuminen ja korkojen lasku ennustavat yrityksille parempia näkymiä loppuvuodesta. Toipuminen on kuitenkin yhä verkkaista.

Kuluttajien maksukyky heikkenemässä kesäkuukausina11.6.2024 07:55:00 EEST | Tiedote

Orastavasta talouskasvusta huolimatta kuluttajien maksukyky heikentynee ja maksuvaikeudet kasvavat tulevina kuukausina. Luotonhallintayhtiö Intrumin perintädatan mukaan sekä kuluttajien että yritysten maksukyky heikkeni alkuvuonna. Aiempaa useampi lasku vaati myös muistutusta tai siirtyi perintään. Vaikea tilanne näkyy myös Takuusäätiön velkaneuvonnassa. Kuluttajien maksutapatutkimuksen mukaan moni kuluttaja käyttää aiempaa vähemmän rahaa lomailuun ja arvioi joutuvansa jättämään laskuja maksamatta.

Mullistaako tekoäly maksuviiveiden hallinnan?24.5.2024 07:55:00 EEST | Tiedote

Yli puolet suomalaisyrityksistä uskoo, että tekoäly voisi parantaa merkittävästi myöhästyneiden maksujen käsittelyä. Tekoälytyökalujen ja modernien maksutapojen hallinta nähdään oleellisina kilpailutekijöinä, mutta todellisuudessa valtaosassa yrityksistä tekoälyn hyödyntäminen on vielä yksittäisten kokeilujen tasolla. Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti paljastaa, että vaikka tekoäly voisi tehostaa liiketoimintaa merkittävästi, suomalaisyritykset näkevät tekoälyssä enemmän riskejä kuin eurooppalaiset vastaajat keskimäärin.

Tutkimus: Talouskriisi lisää mielenterveysongelmia ja heikentää fyysistä hyvinvointia25.4.2024 07:55:00 EEST | Tiedote

Intrumin tuoreen tutkimuksen mukaan pitkään jatkunut talouskriisi ja sen aiheuttama ahdistus lisäävät riskiä altistua mielenterveysongelmille sekä vaikuttavat haitallisesti ihmissuhteisiin. Tutkimus kertoo myös, että osa kuluttajista joutuu asettamaan fyysisestä terveydestään huolehtimisen toissijaiseksi. Ongelmat voivat johtaa haitalliseen kierteeseen, joka heikentää oman talouden hallintaa sekä lisää yhteiskunnallisia ongelmia.

Tutkimus: Elinkustannusten nousu pitää yhä suomalaisten kuluttajien talouden kireällä24.4.2024 07:47:00 EEST | Tiedote

Tuoreen tutkimuksen mukaan osa kuluttajista kokee, että heidän taloutensa on kohenemassa. Monet ovat kuitenkin edelleen erittäin huolissaan toimeentulostaan ja etsivät lisätuloja selviytyäkseen menoistaan. Erityisesti naiset ja keski-ikäiset ovat yhä ahtaalla. Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen pulssikyselyn raportti kertoo, että kuluttajat muuttavat ostokäyttäytymistään ja karsivat menojaan hallitakseen elinkustannuksiaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye