Alan erikoispalveluita jo yli 500 suomalaisyrityksessä – ”Saksassa 445 miljoonaa päiväretkeä vuodessa”

Jaa

Odotamme, että gravel- ja sähköpyöräily tuovat majoittujia maaseudunkin keskelle, sanoo Welcome Cyclist -tunnuksen saanut yritys Kolin kansallispuiston kupeessa.

Suomen maantieverkostosta reilu kolmannes eli 27 000 kilometriä on soratietä. Gravel-pyörä on suunniteltu nimenomaan sorateille. Se on maastopyörää nopeampi maantiellä ja maantiepyörää kestävämpi sekä paremmin ajettava sorapinnoilla.
Suomen maantieverkostosta reilu kolmannes eli 27 000 kilometriä on soratietä. Gravel-pyörä on suunniteltu nimenomaan sorateille. Se on maastopyörää nopeampi maantiellä ja maantiepyörää kestävämpi sekä paremmin ajettava sorapinnoilla. Kuva: Mitja Piipponen.

Suosiotaan kasvattanut pyörämatkailu näkyy myös suomalaisyritysten palvelutarjonnassa. Neljä vuotta sitten lanseerattuun Welcome Cyclist -yritysten verkostoon on kiihtyvään tahtiin liittynyt yli 500 yritystä ja muuta palveluntarjoajaa.

Mukana on muun muassa ravintola-, kuljetus- ja majoituspalveluja tarjoavia yrityksiä sekä vierailukohteita kuten museoita.

”Matkailupalveluiden kehittämisessä perinteinen pullonkaula on tasapainoilu kysynnän ja tarjonnan välillä. Pyörämatkailussa elämme kysynnän kasvun aikaa, mikä näkyy nopeasti myös palvelujen määrän kasvuna”, sanoo Pyörämatkailukeskuksen koordinaattori Heli Laukkanen.  

Suomi muun Euroopan vanavedessä 

Suomi seuraa pyörämatkailun kasvussa muun Euroopan esimerkkiä. Yksi suurimmista pyörämatkailun trendeistä on päiväretkeilyn suosion kasvu.

”Pelkästään Saksassa tehdään vuosittain 445 miljoonaa päiväretkeä. Suomalaisista 77 prosenttia pyöräilee, joten potentiaalia palveluiden kehittämiselle on Suomessakin", Laukkanen sanoo.

Juuri julkaistun valtakunnalliseen pyörämatkailututkimuksen mukaan kahvilat ja ravintolat ovat pyörämatkailijan tärkein vierailukohde. Myös majoituspalveluita hyödynnetään monipuolisesti: yhden retken aikana voidaan yöpyä kerran luonnon helmassa ja viettää loput yöt majoitusliikkeessä.

”Mielikuva minimibudjetilla reissaavasta pyörämatkailijasta ei vastaa tätä päivää”, Laukkanen sanoo.

Unta palloon ja virtaa akkuun 

Kolin kansallispuiston vieressä, Kiviniemen tilalla matkailijoille ja retkeilijöille majoitus-, sauna- ja ravintolapalveluita tarjoava Kontiolahti Outdoor liittyi Welcome Cyclist -verkostoon huhtikuussa.     

“Olemme maaseudun keskellä herrankukkarossa pikkutien päässä ja vesistöjen rannalla. Odotamme, että gravel- ja sähköpyöräily tuovat myös päiväretkeläisiä majoittumaan maaseudunkin keskelle”, perustelee jäsenyyttä toimitusjohtaja Kimmo Turunen.

Odotuksiaan Turunen perustelee paitsi yleisellä kehitystrendillä myös gravel-reittien kehittämistyöllä Kolin alueella sekä sähköpyörien läpimurrolla. Gravel-pyörä on kehitetty nimenomaan hiekka- ja metsäautoteille.

”Jos fyysinen kunto ei salli pitkiä päivälenkkejä luomupyörällä, sähkön avulla sekin onnistuu. Mekin varaudumme siihen, että tarjoamme majoituksen, saunaa ja ruokaa 50-60 kilometrin päästä Joensuusta saapuville pyöräilijöille ja lataamme yön aikana akut kotimatkaa varten.”    


***

Info: Kiviniemen tila Kolin kansallispuiston kupeessa

 • Aitta- ja riihimajoitusta sekä teltta- ja caravanpaikkoja aamiaismahdollisuudella.
 • Pyöräilijöille mm. neuvontaa, huoltovälineistöä sekä säilytysmahdollisuus pyörille.
 • Sauna- ja ruokailupalveluja
 • Välinevuokrausta
 • Lammaslomia
 • Ohjelmapalveluja ryhmille, esimerkiksi maaseutuhenkisiä tyhy-ohjelmia
 • Lue lisää Kiviniemen palveluista

Info: Welcome Cyclist -palveluverkosto

 • Tervetuloa pyöräilijä -tunnus on suunniteltu helpottamaan pyöräilijän elämää silloin, kun hän etsii itselleen sopivia palveluita: paikkoja ja palveluja, joihin pyöräilijä tietää aina olevansa tervetullut ja jotka tarjoavat hieman tavallista paremmat palvelut pyörän satulassa seikkailevalle.
 • Esimerkiksi majoitusta tarjoavalle yritykselle kriteereinä Welcome Cyclist -verkoston jäsenyydelle on, että pyöräilijä voi mm. turvallisesti säilyttää pyöränsä, ladata sähkölaitteita, lainata jalkapumppua, täyttää vesipullon ja saa tietoa alueen pyöräilyreiteistä sekä pyöräily-ystävällisistä palveluista.
 • Lue lisää Pyörämatkailukeskuksen/Bikelandin sivuilta 

Info: Pyörämatkailu Suomessa 2023 -kyselytutkimus 

 • Tammi-maaliskuussa 2024 toteutettuun Pyörämatkailukeskuksen/Bikelandin kyselyyn osallistui lähes 1300 henkilöä.
 • Kyselyssä kartoitettiin, millaisia suomalaiset ovat pyörämatkailijoina, minkä tyyppisiä pyörämatkoja he tekivät vuoden 2023 aikana, millaisilla pyörillä matkailtiin ja mitä palveluita matkan aikana hyödynnettiin.
 • Lue lisää tutkimuksesta Pyörämatkailukeskuksen/Bikelandin sivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kimmo TurunenToimitusjohtajaKontiolahti Outdoor

Puh:050 5633480

Kuvat

87 prosenttia valtakunnallisen pyörämatkailututkimuksen ilmoitti luonnon olevan merkittävä kriteeri pyöräreittiä valitessa.
87 prosenttia valtakunnallisen pyörämatkailututkimuksen ilmoitti luonnon olevan merkittävä kriteeri pyöräreittiä valitessa.
Lataa
Welcome Cyclist -verkostossa on myös museoita.
Welcome Cyclist -verkostossa on myös museoita.
Lataa

Kontiolahti Outdoor

Pohjois-Karjalassa toimivan Kontiolahti Outdoorin palveluihin kuuluvat

 • Kolin kansallispuiston naapurissa sekä suositun Herajärven kierros -retkeilyreitin yhdessä aloitus- ja päätepisteessä sijaitseva, matkailijoille ja retkeilijöille aitta-, riihi-, teltta- ja caravanmajoitusta, saunapalveluja, välinevuokrausta sekä ohjattuja aktiviteetteja tarjoava Kiviniemen tila.  
 • liikunnalliset tyhy-palvelut ympäri Pohjois-Karjalaa, Kontiolahden ja Joensuun lisäksi esimerkiksi Kolilla ja Bomballa
 • Jaama Events -tapahtumasarjan tapahtumat Jaama Winter, Jaama Run ja Jaama MTB
 • ohjatut liikunta-aktiviteetit esimerkiksi murtsikkakoulusta liukulumikenkä- ja fatbike-retkiin sekä omakohtaiseen ampumahiihtotutustumiseen 
 • välinevuokraamo
 • leiripalvelut joukkueille ja seuroille sekä välipaloja, kahvilatuotteita ja lounasta tarjoava kahvila-ravintola


Kontiolahti Outdoor vuokraa Kontiolahden ampumahiihtostadionin tiloja ja palveluja tapahtuma-areenaksi muille tapahtumajärjestäjille.

Kontiolahti Outdoor on osa Kontiolahti Biathlon -perhettä. Sen muodostavat Kontiolahti Outdoorin lisäksi ampumahiihdon maailmancup -tapahtumat sekä urheiluseura Kontiolahden Urheilijat ry. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kontiolahti Outdoor

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye