Etelä-Savon ELY-keskus

Saimaan tulva nousemassa korkealle, mutta Etelä-Savon länsiosissa tulvahuippu on pääosin ohitettu

Jaa

Etelä-Savon maakunnan länsiosissa tulvat ovat kääntyneet tai kääntymässä laskuun. Tulvat ovat Etelä-Savossa nousseet tänä keväänä jopa harvinaisen korkealle. Tavallista isompia tulvia on mitattu kaikilla maakunnan havaintoasemilla. Maakunnan länsiosissa Kyyvedellä ja Iso-Naakkimalla mitattiin korkeuksia, joita on viimeksi tavattu 1980-luvulla. Mäntyharjun Pyhävesi ja Kallavesi nousivat korkeudelle, jolla järvet ovat viimeksi olleet 1950-luvulla. Näiden järvien tulvahuiput on nyt ohitettu ja ne ovat kääntyneet laskuun.

Saimaan rannalla olevan metsän puita on jäänyt veden alle
Saimaan tulva noussut alaviin rantametsiin

Maakunnan länsiosan järvistä ainoastaan Puulan pinta on ollut viime päivinä vielä nousussa. Mikäli sää säilyy poutaisena, ei Puulan vedenkorkeuden enää ennusteta juurikaan nousevan. Puulan vedenpinnan nousua on hillitty suurilla juoksutuksilla Kissakosken voimalaitoksella.  

Saimaan pinta nousussa 

Saimaan vedenkorkeus jatkaa vielä nousuaan touko-kesäkuussa. Saimaan pinta on ajankohtaan nähden lähes 80 senttimetriä keskimääräistä korkeammalla, vaikka tulvan nousua on hillitty pitkään jatkuneilla lisäjuoksutuksilla.  

Nykytilanteeseen nähden Saimaan pinnan ennustetaan nousevan todennäköisesti 5–15 senttiä. Tämän hetken ennusteen mukaan tulvahuippu Saimaalla saavutetaan kesäkuun puolivälin paikkeilla. Saimaan lopullinen tulvakorkeus riippuu loppukevään ja kesän sademääristä. Mikäli loppukevään ja tulevan kesän sää on normaalia sateisempi, voi tulva nousta nyt ennakoitua korkeammalle.    

Varaudu Saimaan tulvaan  

Saimaan tulvasta voi aiheutua haittaa ja vahinkoa alimmille rantarakenteille, rakennuksille ja viljelysalueille sekä liikenneyhteyksille, teollisuudelle ja vesihuollolle. Mikäli tulva nousee ennakoitua korkeammalle, voi yksittäisiä asuinrakennuksia olla kastumisvaarassa. Tulvan nousuvaiheessa on syytä tarkistaa veneiden ja laitureiden kiinnitykset. Veneilijöiden on syytä olla tarkkana mahdollisesti ajelehtivien irtotavaroiden ja puunrunkojen varalta.  

Tulvaherkkien alueiden asukkaiden on syytä varautua nousevaan tulvaan suojaamalla tarvittaessa omaisuuttaan. Ohjeita omatoimiseen varautumiseen löytyy esimerkiksi vesi.fi-palvelusta:  https://www.vesi.fi/teemasivu/teemana-tulviin-varautuminen/  ja https://vesi.fi/aineistopankki/pientalon-tulvaturvallisuusopas-etela-savo/  

Etelä-Savon ELY-keskus seuraa Saimaan vesitilanteen kehittymistä yhteistyössä Tulvakeskuksen, Etelä-Savon pelastuslaitoksen sekä mm. Saimaan alueen kuntien kanssa.     

Voit ilmoittaa tulvahavainnoistasi 

Tulvahavainnoista voi ilmoittaa vesi.fi -sivuston karttapalvelussa https://www.vesi.fi/karttapalvelu/. Ilmoitetut havainnot tulevat julkisesti näkyviin ja auttavat viranomaisia tulvatilannekuvan ylläpidossa.  

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

ELY-keskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Juhannusviikon sinilevätilanne pysynyt maltillisena Etelä-Savossa20.6.2024 14:46:32 EEST | Tiedote

Etelä-Savon sinilevätilanne on pysynyt maltillisena. Pysyvillä sinilevien havaintopaikoilla on juhannusviikolla havaittu hieman sinilevää Kyyveden Mökäresaarilla sekä Heiniössä Pieksämäellä. Lisäksi Järvi-meriwikiin on tehty kansalaishavaintoja sinilevätilanteesta, joissa on pääsääntöisesti todettu hieman sinilevää. Usein levähavainnot ovat lisääntyneet juhannuksen jälkeen, painottuen heinäkuulle sekä elokuun alkuun. Sinilevien kasvua edistävät lämpimät pintavedet ja aurinkoinen sää.

Etelä-Savon maakunnan vesihuoltosuunnitelma 2040 laadinta etenee14.5.2024 08:36:41 EEST | Tiedote

Etelä-Savon maakunnassa suunnitellaan laajassa sidosryhmäyhteistyössä vesihuoltopalvelujen toimintavarmuuden lisäämistä. Tavoitteena on syventää ylikunnallista yhteistyötä sekä tunnistaa kestävät ja teknistaloudelliset ratkaisut, joilla vaikutetaan koko maakunnan ja kuntien vesihuollon kehittymiseen ja turvaamiseen. Lisäksi ratkaisuilla edistetään maankäytön ja elinkeinojen kehittymistä sekä viime kädessä asukkaiden ja ympäristön hyvinvointia. Vuoteen 2040 ulottuva suunnitelma valmistuu loppuvuodesta 2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye