SDP EDUSKUNTA

SDP:n Joona Räsänen: ”Muuttuvatko hallituksen säästöt vain suuremmaksi lisäkuluiksi?”

Jaa

Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura ilmaisi tänään huolensa siitä, että Orpon hallituksen kaavailemat säästötoimenpiteet verohallintoon uhkaavat valtion verotuloja. Pääjohtajan näkemyksen mukaan säästöt saattavat johtaa esimerkiksi valvonnan heikkenemiseen ja sitä kautta 100–200 miljoonaa euroa pienempään verokertymään vuositasolla.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

”Nyt pitää hallituksen olla hereillä, että kymmenien miljoonien säästö ei muutukin satojen miljoonien verotulomenetyksiksi. Tässä ei ole mitään järkeä, että toimet vain pahentavat valtion taloustilannetta,” toteaa valtionvarainvaliokunnan verojaoston jäsen Joona Räsänen.

Orpon hallitus on kautensa aikana tehnyt myös useita lakiesityksiä, joilla verohallinnon tehtävätaakkaa on lisätty entisestään. Nyt hallitus yrittää yhtä aikaa siis lisätä ja vähentää verohallinnon tehtäviä. Tämä tempoilu ei hyödytä ketään.

Pääjohtaja Heikura listaa kehitystoiminnan, digitaalisen talouden, virtuaalivaluuttojen ja sijoitustoiminnan alueiksi, joiden muutoksiin verottaja ei voi jatkossa enää säästösyistä varautua. Samaan aikaan hallitus on lisäämässä verohallinnon tehtäviä. Ajankohtaisena esimerkkinä tästä on tiistaina 14.5. lähetekeskustelussa oleva HE 45/2024, Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valmisteverotuslain muuttamisesta. Etämyynnin valmisteveroon liittyvät esitykset toisivat puolestaan verottajalle lisätehtäviä.

”Hallitus teki virheen siinä, että se ei käynnistänyt valtionhallinnon tuottavuusohjelmaa jo tänä vuonna, vaan säästöt aloitetaan kunnolla vasta ensi vuonna. Tähän päälle tulevat nyt kehysriihessä päätetyt satojen miljoonien lisäsäästöt. Järkevämpää olisi ollut aloittaa toimet jo kuluvana vuonna ja jaksottaa säästöt ylipäänsä useammalla vuodelle. Näin voitaisiin saavuttaa säästöjä ilman riskiä siitä, että hallitsematon kertarysäys muuttaa ne vain entistä suuremmaksi lisäkuluksi,” Räsänen muistuttaa.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Elisa Gebhard vaatii Petteri Orpolta toimia transvihaan puuttumiseksi29.5.2024 12:20:16 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja ja eduskunnan sateenkaariverkoston puheenjohtaja Elisa Gebhard kritisoi perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedewin aloitetta, jonka mukaan lääketieteellisiin sukupuolenkorjaushoitoihin kuuluva kirurgia tulisi siirtää yksityisen terveydenhuollon piiriin. Gebhard vaatii pääministeri Orpolta selkeää irtisanoutumista transvihamielisestä politiikasta ja hallitukselta toimia transvihaan puuttumiseksi.

Hallintovaliokunnan demarit: Hallitus leikkaa sittenkin sisäisestä turvallisuudesta, vaikka toisin vannottiin28.5.2024 10:01:15 EEST | Tiedote

Hallintovaliokunnan demarijäsenet Eemeli Peltonen, Eveliina Heinäluoma, Saku Nikkanen ja Paula Werning ovat huolissaan hallituksen uusien sopeutustoimien vaikutuksista sisäiseen turvallisuuteen. Hallituksen julkisen talouden suunnitelman perusteella sisäinen turvallisuus ei ole välttymästä heikennyksiltä, vaikka toisin luvattiin. Valiokunta antoi perjantaina julkisen talouden suunnitelmasta lausuntonsa, johon SDP jätti eriävän mielipiteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye