Jyväskylän yliopisto

Kiihtyvä teknologisoiminen uhkaa sivuuttaa hoivan olemuksen

Jaa

Hoivatyötä teknologisoidaan ripeällä tahdilla ensisijaisesti vastauksena taloudellisiin haasteisiin, jolloin kysymykset kehityksen syvemmistä vaikutuksista ovat vaarassa jäädä vähemmälle huomiolle. YTM Antti Hämäläisen väitöstutkimus tarkastelee tätä kehitystä hoivan kokemuksellisuuden näkökulmasta.

Antti Hämäläisen väitöstutkimus peräänkuuluttaa hoivan moniulotteisen kokemusmaailman huomiointia hoivapolitiikassa. Kuvaaja: Jenny Blomqvist.
Antti Hämäläisen väitöstutkimus peräänkuuluttaa hoivan moniulotteisen kokemusmaailman huomiointia hoivapolitiikassa. Kuvaaja: Jenny Blomqvist.

Hoiva on Suomessa kriisissä sen kustannusten uhatessa julkisen talouden tasapainoa. Samalla se koetaan työnä fyysisesti, henkisesti ja eettisesti niin kuormittavana, että monet jättävät alan. Etenkin iäkkäiden ihmisten hoivan laatu on hälyttävästi huonontunut.

Teknologisaation luvataan vastaavan kriiseihin kolmoisvoitolla: tehostumisena, parantuneina työoloina ja kasvavana hyvinvointina. Robottien ja automatisaation on väitetty voivan korvata lyhyessä ajassa viidesosan hoivatyöstä, ja teknologioita kaavaillaan jo sisällytettäviksi hoitajamitoitukseen.

Hämäläinen pohtii väitöstutkimuksessaan, miltä nämä kehityskulut näyttävät suhteessa hoivan periaatteisiin. Hän ehdottaa, että hoiva tulisi ymmärtää yhtäältä elettynä, eettisenä toiseuden kohtaamisena. Toisaalta se viittaa myös tarpeisiin vastaamisista ja niiden sivuuttamisista syntyviin yhteiskunnallisiin suhteisiin ja rakenteisiin.

Tutkimus selvittää, minkälaisia perustekijöitä hoiva elettynä kohtaamisena edellyttää. Iäkkäiden ihmisten tehostetun palveluasumisen työntekijöiden haastattelut osoittavat, että on oleellista ymmärtää toisen kokemus radikaalilla tavalla ainutlaatuisena olemisena. Hyvä hoiva edellyttää myös, että keho ymmärretään elettynä, kokonaisvaltaisena ja yksilöllisenä ennemmin kuin toimenpiteiden kohteena. Tämä edellyttää eettistä konkretiaa; aktiivista virittymistä omasta kokemuksesta poikkeavaan kokemukseen ja siitä kumpuavaa toimintaa.

Hoivan olemus ilmenee ammattilaisten puheessa mm. kykynä virittyä muistisairaiden asukkaiden ajallisuuteen. Muistisairaudet paljastavat olemisemme haavoittuvuuden ja edellyttäisivät siten hoivapolitiikkaa, joka tukisi kokonaisvaltaista ja tilanteen ehdoilla tapahtuvaa huolenpitoa. Tämä uhkaa näivettyä teknologisoitumisen palvellessa hoivatyön välineellistä, tehokkuuteen tähtäävää hallintaa.

Haastatteluiden perusteella hoivatoimien järjestelmällistä kirjaamista edellyttävät asiakastietojärjestelmät sivuuttavat hoivan moniuloitteisen maailman, ja turvahälytysjärjestelmät häiritsevät asukkaiden kohtaamista.

Teknologisoitumisella on työtä helpottavat puolensa, mutta se uhkaa myös välineellistää sitä. Hoivan pelkistyminen osatekijöihin ja irrallisiksi tehtäviksi viittaa siten olemassaolon sosiaalisen ja ruumiillisen perustan lähtökohtaiseen väärintulkintaan, mikä ilmennee hoivan kehnona laatuna, työn eettisenä stressinä ja siten työntekijäkatona sekä mahdollisesti myös kasvavina kustannuksina.

YTM Antti Hämäläisen yhteiskuntapolitiikan väitöskirjan "Encountering the Other – care ethics and the technologisation of care of older persons" tarkastustilaisuus pidetään 18.5. klo 12.00 salissa S212. Vastaväittäjänä toimii yliopistotutkija, YTT Tiina Vaittinen (Tampereen yliopisto) ja kustoksena professori Sakari Taipale (Jyväskylän yliopisto). 

Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Väitöstilaisuutta voi seurata etänä: https://r.jyu.fi/vaitos-hamalainen180524

Väitösjulkaisu: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-86-0152-4

Taustatietoa:

Antti Hämäläinen on tamperelainen hoivasuhteita ja niiden teknologisoitumista tutkiva yhteiskuntatieteilijä Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksiköstä, Jyväskylän yliopistosta. Hämäläisen väitöstutkimusta ovat rahoittaneet Suomen Akatemia, Suomen Kulttuurirahasto ja Ella ja Georg Ehrnroothin säätiö.

Lisätietoja: Antti Hämäläinen, +358406431016, antti.ap.hamalainen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Esiopetussiirtymissä ilmenee eroja päiväkotien ja koulujen välillä14.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote

Varhaiskasvatuksesta esiopetukseen siirtyvä lapsi voi asuinpaikastaan riippuen kohdata siirtymän eri tavoin, väitöstutkimus osoittaa. Erot näkyvät esimerkiksi siinä, kuinka lasten osaamiseen suhtaudutaan. KM Jasemin Çan tarkasteli väitöskirjassaan neljää varhaiskasvatus- ja esiopetusyksikköä ja havainnoi millaisia voimavaroja lapsilla on osallistuessaan esiopetussiirtymiin arjen tasolla.

Väitös: Hyvä ESG-luokitus ei takaa hyötyä - mutta ei tuo haittaakaan13.5.2025 13:16:16 EEST | Tiedote

Kestävyyteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota, joten ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen ja hyvään hallintotapaan (ESG) panostaminen on noussut tärkeäksi teemaksi kansainvälisessä sijoitusmaailmassa. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemässään tohtorinväitöksessä Thanh Nam Vu tutki, miten ESG-kriteerien sisällyttäminen sijoitussalkkujen allokaatioon vaikuttaa taloudellisiin tuottoihin, ja haastaa vallitsevat oletukset vastuullisuustiedon arvostuksesta rahoitusmarkkinoilla.

Generatiivista tekoälyä halutaan hyödyntää ohjelmistotuotannon tehostamisessa – Jyväskylän yliopiston hanke sai 840 000 euron rahoituksen13.5.2025 08:55:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopisto on saanut Business Finlandilta 840 000 euron rahoituksen hankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn mahdollisuuksia ohjelmistokehitysprosessien tehokkuuden ja ohjelmistotuotteiden laadun parantamisessa. Konsortiohankkeessa on mukana viisi suomalaista yritystä sekä useita ulkomaisia toimijoita. Hankkeen kokonaisrahoitus on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 % on yliopiston omaa rahoitusta.

Tutkimus: Vihreä kulutus painottuu brändeihin ja muotiin – Suomi erottuu vaatimattomilla vihreillä kuluttajilla12.5.2025 07:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston ja LUT-yliopiston tutkimuksen mukaan vihreä kuluttaminen on yleisempää Suomessa kuin Ruotsissa ja Iso-Britanniassa, mutta myös ei-vihreiden kuluttajien määrä on huomattava. Vihreät kuluttajat olivat tyypillisesti paitsi ekologisuutta arvostavia, myös brändi- ja muotitietoisia. Näillä niin sanotuilla premium-vihreillä kuluttajilla oli keskivertoa paremmat tulot ja he olivat nuorempia kuin muut kuluttajat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye