Greenpeace

Selvitys: Online-shoppailu vahingoittaa luontoa ja saamelaisten oikeuksia

Jaa

Ruotsin Greenpeacen tekemän selvityksen mukaan Amazon, Zalando ja muut suuret verkkokaupat liittyvät Ruotsin ja Saamenmaan luonnonmetsien hakkuisiin. Selvityksen mukaan verkosta ostettujen tuotteiden pakkausmateriaalien lisääntynyt kysyntä lisää luonnon tuhoamista ja rikkoo saamelaisten oikeuksia. Greenpeace kehottaa yrityksiä puhdistamaan toimitusketjunsa luonnonmetsien puusta.

Hakattua luonnonmetsää Ruotsissa.
Hakattua luonnonmetsää Ruotsissa. Greenpeace

”Tuhoamme arvokkainta metsäluontoamme tuottaaksemme kertakäyttötuotteita, kuten pahvia. Se on absurdia. Verkkokaupan suurten toimijoiden on pystyttävä huolehtimaan siitä, ettei  pakkausmateriaaleissa käytetä puuta, joka on peräisin luonnonmetsien hakkuista. Yritysten on siirryttävä kohti uusiokäyttöisiä pakkausmateriaaleja ja rohkaistava EU:ta suojelemaan jäljellä olevat arvokkaat metsät ennen kuin on liian myöhäistä”, sanoo Greenpeacen Ruotsin maajohtaja Erika Bjureby.

Selvitys “Killed by cardboard: How old-growth forests in Sweden end up as boxes for global e-commerce” näyttää, kuinka sähköisen kaupankäynnin suuri kysyntä kertakäyttötuotteille, esimerkiksi pahvilaatikoille, uhkaa Ruotsin ja Saamenmaan vanhoja metsiä. Online-shoppailu kukoistaa, ja sähköisen kaupankäynnin sektori on yksi suurimmista kartongin käyttäjistä. Ruotsin metsäteollisuuden mukaan noin kaksi kolmasosaa Ruotsissa tuotetusta paperimassasta menee kartongin ja muun pakkausmateriaalin valmistamiseen. 

Kenttätutkimusten ja puunseurannan avulla selvisi, että Amazon, Zalando sekä noin sata muuta yritystä hankkivat pakkausmateriaaleja tavarantoimittajilta, jotka aiheuttavat Ruotsin luonnonmetsien tuhoa. Myös Suomessakin toimiva Arla on yritysten joukossa. Yritysten toimitusketjut ovat sidoksissa ruotsalaisiin sellutehtaisiin, jotka ovat vastuussa useiden luonnonmetsien hakkuista.

“Kuluttajatuotteita myyvien yritysten on otettava vastuu käyttämiensä materiaalien alkuperästä ja luotava painetta metsäteollisuudelle. Myös Suomessa luonnonmetsiä uhkaavat hakkuut, eivätkä suuret metsäyhtiöt ole suostuneet lopettamaan puun ostamista luonnonmetsistä”, sanoo Greenpeacen Suomen apulaismaajohtaja Juha Aromaa.

Greenpeace kannustaa erityisesti sähköiseen kaupankäyntiin liittyviä yrityksiä:

  • Puhdistamaan toimitusketjunsa luonnonmetsien puusta

  • Sitoutumaan EU:n vahvemman luonnonsuojelulainsäädännön noudattamiseen, jotta samoilta ongelmilta vältytään tulevaisuudessa

  • Luopumaan kertakäyttöpakkausten käytöstä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Greenpeace

Tuore raportti: Liha- ja maitoalan jättien metaanipäästöt kilpailevat öljyjättien päästöjen kanssa – päästövähennykset voisivat dramaattisesti hidastaa ilmaston lämpenemistä tällä vuosikymmenellä9.10.2024 08:39:05 EEST | Tiedote

Greenpeacen tuoreesta analyysista selviää, että 29 kansainvälisesti merkittävän lihan- ja maidontuottajan arvioidut metaanipäästöt ovat samaa luokkaa kuin maailman 100 suurimman fossiilisten polttoaineiden tuottajien raportoimat päästöt. Raportti myös toteaa, että tuotannon ja kulutuksen rakenteelliset muutokset hyvätuloisissa maissa voisivat tuottaa merkittävän ilmaston lämpenemistä hidastavan vaikutuksen vuoteen 2050 mennessä, ja positiivisia tuloksia voitaisiin nähdä jo vuoteen 2030 mennessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye