ELY-keskuksetELY-keskuksetELY-keskuksetELY-keskukset

Ministerit Mykkänen ja Essayah käynnistivät Saaristomeri-ohjelman pilottialuetyön

Jaa

Tiistaina 14.5.2024 ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen yhdessä maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin kanssa käynnistivät Saaristomeri-ohjelmaan kuuluvan pilottialuetyön Kaarinassa ammattiopisto Liviassa. Ministerit esittivät tilaisuudessa tervehdyksensä Saaristomeri-ohjelmalle ja alueen toimijoille.  

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah ja ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen Kaarinassa 14.5.2024.
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah ja ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen Kaarinassa 14.5.2024. Kuva: Elina Laurila

Ministeri Kai Mykkänen avasi puheenvuorossaan pilottialueiden merkitystä vesiensuojelutyön tehokkuudessa. Vesiensuojelutyötä on tehty jo pitkään, mutta sen vaikutukset saadaan paremmin näkyviin kohdentamalla toimenpiteitä Saaristomeri-ohjelman pilottialueille. Ministeri Sari Essayah korosti puheenvuorossaan, että maatalouden toimia ei kehitetä vain Saaristomeren valuma-aluetta varten vaan tulevaisuuden maatalouden turvaamiseksi. Lisäksi puuheenvuoroissa nostettiin esiin eri toimijoiden välisen yhteistyön tärkeyttä ja uusien menetelmien kokeilun merkitystä.

Vierailulla käynnistettiin kolme Saaristomeren valuma-alueen pilottia (Aurajoen ja Paimionjoen valuma-alueet sekä Kemiönsaari). Tilaisuuteen osallistui pilottialueiden, kuntien ja yritysten edustajia sekä Saaristomeren valuma-alueen muita keskeisiä vesiensuojelutoimijoita. Tilaisuuden järjesti Varsinais-Suomen ELY-keskus yhteistyössä ympäristöministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön kanssa. 

Pilottialuetyön käynnistämisen lisäksi tilaisuudessa keskusteltiin yritysten vesivastuutyöstä.  Livian alueella valmisteilla olevalla maatalouden vesistöpolulla päästiin tutustumaan erilaisiin maatalouden vesiensuojelurakenteisiin ja menetelmin. Tilaisuuden osallistujilla oli mahdollisuus verkostoitua ja keskustella yhdessä Saaristomeri-ohjelman toimeenpanosta.

Pilottialueilta ja yritysyhteistyöstä virtaa Saaristomeri-ohjelman toimeenpanoon  

Pilottialueilla on merkittävä rooli Saaristomeri-ohjelman toteutuksessa. Pilottialueilla toteutetaan tehostetusti erilaisia vesiensuojelutoimenpiteitä ja seuraataan niiden yhteisvaikutuksia. Lisäksi pilottialueilla pilotoidaan uusia vesiensuojelutoimenpiteitä ja rahoitusmalleja. Pilottialueet esittäytyivät tilaisuudessa. Pilottialueiden tervehdykset tilaisuudessa esittivät Kemiönsaaren kunnanjohtaja Erika Strandberg, Aurajokisäätiön toiminnanjohtaja Eelin Hoffström-Cagiran ja hallituksen puheenjohtaja Mika Joki sekä Paimionjoki-yhdistyksen toiminnanjohtaja Marjukka Kulmala ja puheenjohtaja Henri Partanen

Pilottialuetyön ohella koko Saaristomeren valuma-alueella toteutetaan laajasti erilaisia Saaristomeren tilaa parantavia toimenpiteitä. Osana Saaristomeri-ohjelmaa edistetään alueen ruokaketjun vesivastuullisuutta yritysyhteistyöhankkeessa, jonka vetäjäksi valittiin kilpailutuksella AFRY Finland Oy. Kyseinen teema oli merkittävässä roolissa myös Saaristomeri-ohjelman tilaisuudessa. Vesivastuullisuutta elintarvikealalla esittelivät tilaisuudessa Atria-konsernin vastuullisuusjohtaja Merja Leino, HKScan Oyj vastuullisuusasioiden projektipäällikkö Mira Jääskeläinen ja Apetit Oyj viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Miika Kemilä

Saaristomeri-ohjelmassa edistetään ravinnekierrätystä merkittävästi edistävien toimenpiteiden, kuten lannan siirron ja meren ravinnerikkaiden biomassojen hyödyntämisen, toteutusta. Ohjelman toteutusta varten laaditaan työsuunnitelma vuosille 2024–2027, jossa esitetään keinoja vesiensuojelutoimenpiteiden toteutuksen ja vaikuttavuuden tehostamiseksi sekä uusia pilotoitavia toimenpiteitä. Työsuunnitelman toimenpiteet perustuvat Orpon hallitusohjelmaan, Saaristomeren maatalouden vesiensuojelun tiekarttaan ja vesien- ja merenhoitosuunnitelmiin ja toimenpideohjelmiin. 

Lisätietoja:

Essi Hillgren
Ohjelmapäällikkö
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
p. 0295 022 022
essi.hillgren@ely-keskus.fi

Saaristomeri-ohjelman työsuunnitelman 2024-2027 ensimmäinen versio (ely-keskus.fi)

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kärrypoluista nykypäivän huoltovarmuuden varmistajiksi14.6.2024 12:00:00 EEST | Tiedote

Sorateiden osuus koko Suomen maantieverkosta on suuri, noin 35 prosenttia, mutta liikennettä niillä on kohtalaisen vähän. Vaikka tyypillisellä soratiellä ajaa alle sata ajoneuvoa päivässä, niillä on kuitenkin oleellinen merkitys tien varren asukkaille, huoltovarmuudelle, elinkeinoelämälle ja kuljetusketjuille. Esimerkiksi maa- ja metsätaloudelle ympärivuotinen liikennöitävyys sorateillä on erittäin tärkeää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye