Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Varhan sähköinen perhekeskus ja seurakunnat yhteistyöhön palvelujen käytön edistämiseksi

Jaa

Seurakunnilla on runsaasti hyvinvointia tukevaa ja edistävää, usein myös tunnustuksetonta toimintaa lapsille, nuorille ja perheille. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) sähköisen perhekeskuksen ja seurakuntien uudessa yhteistyössä kehitetään toimintamallia, jonka avulla toiminta halutaan tuoda näkyvämmin hyvinvointialueen asukkaiden ulottuville.

Kaksi violettia graafista elementtiä, jotka näyttävät sydämiltä tai V-kirjaimilta tummaa taustaa vasten. Oikeassa ylänurkassa on Varhan logo.

Seurakunnat tarjoavat maksuttomia palveluita monenlaisiin elämäntilanteisiin. Tukea on mahdollista saada esimerkiksi vanhemmuuden tai parisuhteen haasteisiin, sairauteen, menetykseen, rahahuoliin ja päihdeongelmiin.

Perinteisesti seurakunnat ovat tehneet tiivistä yhteistyötä kuntien kanssa, jotta niiden palvelut saataisiin asukkaiden tietoon mahdollisimman kattavasti. Koska sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu on siirtynyt kunnilta hyvinvointialueille, tarvitaan uudenlaista yhteistyötä.

– Alkavalla yhteistyöllä on tarkoitus turvata entistä laajempi ja monipuolisempi palveluvalikoima lapsille, nuorille ja perheille ja auttaa heitä löytämään oikean avun ja tuen luokse mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, sanoo projektipäällikkö Elisa Jyllikoski sähköisestä perhekeskuksesta.

– Seurakuntayhteistyö rikastuttaa osaltaan perhepalveluiden tarjontaa ja luo paremmat mahdollisuudet tarjota tukea hyvinvoinnin edistämiseen, pohtii Jyllikoski, joka vastaa yhteistyöstä sähköisessä perhekeskuksessa.

Sähköisen perhekeskuksen tavoitteena on tehdä lasten, nuorten ja perheiden palveluiden löytäminen ja hyödyntäminen mahdollisimman helpoksi tarjoamalla luotettavaa tietoa ja käytännön apua sekä keskittämällä tiedot sähköisesti samaan paikkaan.  Sähköinen perhekeskus toimii osana Varhan perhekeskusta, joka kokoaa yhteen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin liittyviä palveluita Varsinais-Suomessa ja pyrkii vahvistamaan hyvinvointialueen yhteistyötä kolmannen sektorin ja seurakuntien kanssa.  

Panostusta hakupalveluihin


Alkavalla yhteistyöllä halutaan erityisesti varmistaa seurakunnan palveluiden näkyvyys hyvinvointialueen sähköisissä hakupalveluissa. Siten ne saadaan myös osaksi sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaiden neuvontaa ja palveluohjausta.

– Seurakuntien tarjoamat toiminnot ovat laajoja, monipuolisia ja ihmisten erilaisia elämäntilanteita huomioon ottavia erityisesti kasvatus- ja diakoniatyössä. On hienoa, että Varhan sähköinen perhekeskus tarjoaa tukensa seurakunnille, jotta nämä palvelut ja toiminta olisivat paremmin alueen asukkaiden saavutettavissa, kiittelee yhteistyötä seurakunnissa koordinoiva hiippakuntasihteeri Anssi Nurmi Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulista. 

Yhteistyö kattaa aluksi Varsinais-Suomen seurakuntien ja seurakuntayhtymien toiminnot. Tavoite on kuitenkin laajempi.

– Olisi hienoa, jos tällainen yhteistyömalli olisi tulevaisuudessa hyödynnettävissä myös muilla hyvinvointialueilla kuin Varsinais-Suomessa, pohtii Kirkkohallituksen asiantuntija Sari-Annika Pettinen, joka edustaa seurakuntia valtakunnallisessa perhekeskusverkostossa.

Yhteistyö tukee laissa määriteltyä seurakuntien ja hyvinvointialueen kumppanuutta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Yhteistyö toteutetaan Euroopan unionin rahoituksella osana Kestävän kasvun Varsinais-Suomi -hanketta.

Euroopan%20unionin%20rahoittama%20NextGeneration%20EU%20-logo

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye