SDP EDUSKUNTA

SDP:n Perholehto syyttää hallitusta kuurupiilosta metsien suojelukriteerien valmistelussa

Jaa

Orpon hallituksen piti saada EU-sitoumusten mukainen kansallinen luonnon monimuotoisuusstrategia valmiiksi jo alkuvuodesta, mutta sen valmistelu on venynyt. Tähän strategiaan liittyy myös luonnontilaisten ja vanhojen metsien suojelu, jonka valmistelusta on uutisoitu kriittisesti jo syksystä lähtien. Ympäristövaliokunnan jäsen Pinja Perholehto (sd) pitää valmistelua hämmentävänä ja ihmettelee, miksi suojelukriteereistä ei voida käydä avointa, tietopohjaista keskustelua.

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

Ilmasto- ja ympäristöministeri Mykkäselle on esitetty vanhojen metsien suojelusta neljä kirjallista ja ainakin yksi suullinen kysymys.

 – Kaikissa kirjallisiin kysymyksiin antamissaan vastauksissa ministeri on todennut, että kriteerien valmistelun on oltava EU:n komission ohjeistuksen mukaisesti läpinäkyvää ja julkista. Näin asia nimenomaan ei ole ollut. Valmistelu on venynyt, mutta sen aikana aiheesta ei ole käyty julkista keskustelua, vaikka yleistä mielenkiintoa selkeästi on. Ylen 13.5. julkaiseman uutisen mukaan toimittajat eivät saaneet kriteeriluonnosta ministerien esikunnilta, vaan heidän piti esittää ympäristöministeriölle julkisuuslain mukainen tietopyyntö. Jää epäselväksi, mitä tällaisella tiedonsaannin vaikeuttamisella tavoitellaan, Perholehto toteaa.

Suomi on YK:n Kunming–Montrealin sopimuksen myötä sitoutunut pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen vuoteen 2030 mennessä. Luonnon monimuotoisuutta tuetaan tutkitusti tehokkaimmin suojelemalla ja erityisesti vanhojen ja luonnontilaisten metsien suojelu on luontokadon pysäyttämisen kannalta korvaamattoman tärkeää, koska yli 40 % Suomessa esiintyvistä lajeista elää metsissä.

– Monien pelkona on, että vanhojen metsien suojelukriteereistä tehdään niin tiukat, ettei uutta suojeltavaa juuri löydy. Tällöin jää täysin avoimeksi, millä taikakeinoilla hallitus aikoo saavuttaa suojelutavoitteet, joihin olemme sitoutuneet, kysyy Perholehto.

– Laadittavat kriteerit tulevat vaikuttamaan myös yksityismetsien talouskäyttöön sitä kautta, että teollisuus ei voi ostaa puuta vanhoiksi määritellyistä metsistä. Yksityismetsänomistajille voi olla tässä tarjolla keppiä, koska hallitus on leikannut myös vapaaehtoiseen metsänsuojeluun oivallisesti soveltuvan METSO-ohjelman rahoitusta.

Perholehto huomauttaa, että metsien suojelukriteereistä puhuttaessa on jäänyt sivuun metsien merkitys Suomen hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamisessa.

– Vanhojen metsien suojelukriteerien määrittelyssä ei ole kyse vain luontokadon torjunnasta ja kansainvälisistä sitoumuksistamme, vaan myös kansallisen hiilineutraalisuustavoitteemme saavuttamisesta. Siksi nyt pitäisi paitsi keskustella kriteerien valmistelusta, myös arvioida luonnonsuojelun kokonaiskuvaa ja rahoitusta. Suomen päästöt ovat kokonaisuutena vähentyneet, mutta niin ovat vähentyneet hiilinielutkin, mistä on syyttäminen ennen kaikkea lisääntyneitä hakkuita. Hiilineutraalisuustavoite on tällä hetkellä pahasti punaisella, eikä hallitus ota tätä vieläkään riittävän vakavasti – päin vastoin. Hallituksen toimimattomuus uhkaa aiheuttaa Suomelle sekä mojovat kustannukset nieluyksiköiden todennäköisen ostotarpeen takia että romuttaa Suomen uskottavuuden ilmastopolitiikan edelläkävijänä, Perholehto summaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kymäläinen: Hallitus puuttuu vihdoin venäläisten vastikerästien ongelmaan21.5.2024 14:05:17 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) kiittää oikeusministeri Leena Merta (ps.) siitä, että tämä on reagoinut nopeasti hänen esittämäänsä huoleen venäläisten osakkeenomistajien maksamattomien yhtiövastikkeiden ja niiden taloyhtiöille aiheuttamien taloudellisten haasteiden ongelmasta. Tänään eduskunnassa on lähetekeskustelussa hallituksen esitys asunto-osakeyhtiölain muuttamisesta siten, että osakehuoneistojen hallintaanottoon tarvittavat tiedoksiannot voidaan toteuttaa myös silloin, kun asiakirjojen todisteellinen tiedoksianto ulkomaille ei ole mahdollista. Kymäläinen jätti samasta aiheesta eduskunnalle lakialoitteen aiemmin keväällä.

SDP:n Suhonen ja Viitala: Avoimien työpaikkojen vähetessä tulisi panostaa uudelleen kouluttautumiseen – ja juuri siitä hallitus on leikkaamassa20.5.2024 15:40:29 EEST | Tiedote

Avoimien työpaikkojen määrä on vähentynyt neljänneksellä vuoden takaisesta. Työllisyyslukemat ovat 100 000 uuden työllisen sijaan 50 000 pakkasella. Eli työttömyys on lisääntynyt. Hallitus ei elvytä kriisissä olevaa rakennussektoria. Samanaikaisesti se vaikeuttaa uudelleen kouluttautumista leikkaamalla aikuiskoulutustuesta.

Johan Kvarnström (SDP): Riksdagens viktiga vattenbeslut väntar fortfarande på förverkligande20.5.2024 08:01:00 EEST | Tiedote

Rent dricksvatten är en fråga som blir allt viktigare i världen och som ofta tas för given i Finland. Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) påpekar att riksdagens beslut från år 2021 om att förhindra privatiseringar av vattentjänster fortfarande kräver en uppdatering av lagstiftningen. Han bedömer att detta är en fråga där regering och opposition kunde nå samsyn eftersom riksdagens uttalande i frågan var enhälligt.

SDP:n Johan Kvarnström: Eduskunnan tärkeät vesipäätökset odottavat yhä toteutumistaan20.5.2024 08:01:00 EEST | Tiedote

Puhdas juomavesi on maailmanlaajuisesti yhä tärkeämpää ja silti sitä pidetään Suomessa usein itsestään selvänä asiana. Kansanedustaja Johan Kvarnström (SDP) muistuttaa, että vuonna 2021 tehty eduskunnan päätös vesihuollon yksityistämisen estämisestä odottaa vieläkin lainsäädännön päivittämistä. Hän huomauttaa, että hallitus ja oppositio pääsivät asiasta yksimielisyyteen, ja eduskunnan lausunto asiasta oli yksimielinen.

SDP:n Tuppurainen: Kokoomus on repimässä laitaa auki ääriliikkeille niin Suomessa kuin Euroopassa18.5.2024 09:38:25 EEST | Tiedote

Pääministeri Orpo avasi vaalien alla oven yhteistyölle Euroopan laitaoikeiston kanssa tulevalle Euroopan parlamenttikaudelle. Linjaus on kaukana siitä vastuullisesta ja myönteisestä Eurooppa-politiikasta, jota kokoomuksen suunnalta on kenties totuttu kuulemaan. Seurauksista voi hakea esimakua Suomesta, jossa lauotaan vääriä totuuksia ja hassataan EU-varoja, sanoo SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye