Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Metsästä tuottoa myös puukaupan lisäksi? Luontoarvot.fi tarjoaa markkinapaikan arvokkaille luontokohteille

Jaa

MTK julkaisi Luontoarvot.fi -markkinapaikan kesällä 2022. Palvelun jatkokehitystä on tehty kuluvana vuonna osana Sitran rahoittamaa hanketta. Palvelussa metsänomistaja voi osallistua luonnon monimuotoisuuden edistämiseen ja tarjota monimuotoisuuskohteita ostettavaksi, vuokrattavaksi tai muuten käytettäväksi. Päivitetty sivusto palvelee metsänomistajia nyt entistä paremmin.

Lahopuu on tärkeä osa monimuotoista metsää.
Lahopuu on tärkeä osa monimuotoista metsää. MTK arkisto

Tuohimetsä, naavametsä ja korpikeidas. Tässä vain muutamia Luontoarvot.fi -palveluun ilmoitetuista yksityisistä metsäkohteista. Kohteita voidaan tarjota suojelua, hoitoa tai ennallistamista varten. Yhteistä Luontoarvot.fi -palvelun kohteille ovat niiden monimuotoisuusarvot.

”Luontoarvot.fi on kaikille yksityisille maanomistajille vapaasti käytettävä palvelu. Tarkempia kriteeristöjä sille, millaisia kohteita palveluun saa tai ei saa ilmoittaa ei ole annettu, vaan vapaus on ilmoittajalla. Pääasia, että kohteilla on ilmoittajan mukaan luontoarvoja, joiden kautta halutaan löytää niille uusi käyttäjä”, hankkeen vetäjä Janne Tyynismaa kommentoi.

Tyynismaa rohkaisee yksityisiä metsänomistajia tutustumaan tarkasti omiin metsiinsä. Luontoarvomarkkinoille voi lähteä pienilläkin kohteilla.

”Monet metsänomistajat harrastavat jo nyt ”hiljaista suojelua”, jossa esimerkiksi hienoa metsää ei haluta kaataa puukauppaa varten mutta jolle ei ole myöskään haettu välttämättä sen luontoarvojen mukaista arvoa markkinoilta. Jos esimerkiksi tilan haluaa myydä, mutta ei halua että siellä tehdään puukauppaa, voi Luontoarvot.fi olla oikea paikka”, Tyynismaa pohtii.

Valinnanvapaus kaiken keskiössä

MTK on ollut mukana kehittämässä ja selvittämässä aktiivisesti keinoja, miten metsänomistajat saavat enemmän valinnanvapautta metsästä saataville tuloille. Vaihtoehtoisten rahavirtojen syntyminen metsistä puukaupan rinnalle ovat järjestön mielestä win-win -tilanne.

”Olin jo yli 20 vuotta sitten mukana keskustelemassa vaihtoehtoisista tulovirroista metsänomistajille. Luontoarvot.fi on ollut hyvä konkreettinen teko yksityismetsänomistajien suuntaan.  Nyt kun palvelua päivitetään, uskon että siitä tulee keskustelun avaamisen lisäksi myös aktiivinen markkinapaikka monimuotoisuuskohteille”, MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola kertoo.

”Kun arvokkaimmat luontokohteet huomioidaan ja metsänomistaja saa siitä riittävän korvauksen, voittavat siinä kaikki. Valtion rahoittamien suojeluohjelmien suosio osoittaa, että palveluille on kysyntää, mutta pidemmässä juoksussa pitää yksityisten luontomarkkinoiden hartiat olla valtiota leveämmät”, Mäki-Hakola jatkaa.

Yksityismetsänomistajien palveluntarjoajien keskuudessa monipuolinen metsänomistajakunta huomioidaan entistä paremmin. Esimerkiksi metsänhoitoyhdistyksien OmaMetsä -palveluun on kehitetty uusi arvopohjainen tulevaisuusosio, jolla metsänomistajat voivat suunnitella, mitä metsiensä hoidossa haluavat painottaa. Metsänhoitoyhdistyksiin on rekrytoitu kasvaneen kysynnän lisäksi myös yhä enemmän luonnonhoitoon erikoistuneita metsäasiantuntijoita.

”Valtaosa metsänomistajista ovat monitavoitteisia ja palveluiden monipuolistaminen vastaa erityisesti tähän. Metsänomistamisen ei ole joko puukauppaa tai suojelua vaan sen tulisi olla sekä-että”, Mäki-Hakola kommentoi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Janne TyynismaaAsiantuntija, digitaaliset markkinatMTK ry

Talo maalta -palvelu, luontoarvot-hanke

Puh:+358 50 342 8193

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Vuoden kokki ja tarjoilija kilpailujen voittajat vierailevat viidellä maatilalla Etelä- Suomessa 25.6.– lähituotannon monipuolisuus valokeilassa12.6.2024 12:23:33 EEST | Kutsu

MTK ja SLC ovat ravintola-alan Suomenmestaruuskilpailun, Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija- kisojen pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita. Hyvä ruoka yhdistää! MTK ja SLC järjestävä tiistaina 25. kesäkuuta kisoissa menestyneille jo perinteeksi muodostuneen retken maalle. Päivän aikana tutustutaan kotimaiseen ruuantuotantoon, ruuantuottajiin ja monipuolisiin suomalaisiin raaka-aineisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye