Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Afrikkalaisen musiikin supertähti Oumou Sangaré Suomeen 15 vuoden tauon jälkeen

Jaa

Grammy-voittaja Oumou Sangaré konsertoi torstaina 19. syyskuuta Helsingin Savoy-teatterissa osana Savoy WORLD -konserttisarjaa. Malilainen laulajalegenda ja sukupuolten välisen tasa-arvon puolestapuhuja on aiemmin konsertoinut maailman arvostetuimmilla konserttilavoilla Sydneyn oopperatalosta Lontoon Queen Elisabet Halliin. Hänen syvä ja vivahteikas lauluäänensä sekä karismaattinen lavaesiintymisensä on valloittanut ihmiset ympäri maailmaa. Suomen konsertin lipunmyynti alkaa perjantaina 17. toukokuuta klo 12.00.

Köyhissä oloissa Länsi-Afrikan Malissa kasvanut Sangaré sai kipinän naisasiaan jo nuorena. Sangarén äiti jäi yksin kasvattamaan perheen neljää lasta, kun isä otti uuden vaimon ja lähti omille teilleen Sangarén ollessa vain kaksivuotias. Auttaakseen äitiä Sangaré joutui jättämään koulun kesken ja alkoi laulaa kadulla ansaitakseen rahaa. Viisivuotiaana hän voitti päiväkotien välisen laulukilpailun ja esiintyi sadoille tuhansille Omnisport Stadiumilla Kamerunissa.

Oumou Sangarén vuonna 1989 julkaistu esikoisalbumi Moussolou myi paikallisesti ennätykselliset 250 000 kappaletta ja sen jälkeen poikkeuksellisen laulutaidon omaavan Sangarén ura lähti kansainväliseen nousukiitoon. Sittemmin Grammy-palkittu laulaja on tehnyt yhteistyötä mm. Alicia Keysin, Beyoncén ja Herbie Hancockin kanssa sekä konsertoinut maailman arvostetuimmilla konserttilavoilla Sydneyn oopperatalosta Lontoon Queen Elisabet Halliin. Sangarén syvä ja vivahteikas lauluääni sekä karismaattinen lavaesiintyminen on valloittanut ihmiset ympäri maailmaa. 

Menestys ei ole saanut Sangaréa unohtamaan taustaansa, vaan sukupuolten välisen tasa-arvon teema kuuluu vahvasti hänen lauluissaan. Hänet on myös nimitetty YK:n Hyvän tahdon lähettilääksi, ja yhtenä maanosansa tunnetuimmista laulajista hän hyödyntää kuuluisuuttaan nostaakseen esiin afrikkalaisia arvoja sekä edistääkseen edustamansa wassoulou-musiikin tunnettuutta.

Wassoulou-musiikki on länsiafrikkalainen kansanmusiikin genre, joka on peräisin Wassoulon alueelta Etelä-Malista ja sittemmin juurtunut syvälle malilaiseen kulttuuriin. Vahvan lauluperinteen lisäksi musiikissa kuuluvat kielisoittimet n'goni sekä kora. Musiikkityylille ovat ominaisia tarttuvat rytmit ja melodiat, jotka usein liittyvät arkipäivän elämään, kuten maatalouteen, perhe-elämään ja perinteisiin tapoihin. Wassouloun kuningattareksikin tituleerattu Oumou Sangaré on musiikkityylin tunnetuin edustaja, ja hän on vaikuttanut merkittävästi sen kehittymiseen yhdistämällä perinteeseen blues- ja rock-vivahteita. 

Oumou Sangarén uusin levy Timbuktu ilmestyi vuonna 2022. Katso albumiltakin löytyvän Wassulu Don  -kappaleen Later with Jools Holland -tv-ohjelmassa nauhoitettu live-esitys  täältä.

Musiikki on osa minua. Olen panostanut levyyn kaikkeni - koko elämäni, jossa olen kokenut nöyryyttävää nälkää, köyhyyttä ja pelkoa. Elämäni, josta tänään ammennan kunniaa, Sangaré sanoo

Syyskuinen konsertti on osa Savoy WORLD -konserttisarjaa. Suomessa Oumou Sangaré on esiintynyt aiemmin vuonna 2009, jolloin hän konsertoi Helsingin Juhlaviikoilla Huvila-teltassa.

Mediakuvat: Lataa mediakuvat täältä

Savoy WORLD: Oumou Sangaré (Mali)
To 19.9.2024 klo 19.00
Konsertin kesto: 1,5 t, ei väliaikaa

Liput:
Pe 17.5. klo 12 Lipunmyynti alkaa Lippu.fi:ssä

Liput 15-67 €

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Liekki Promotion / Nora Norrlin
nora.norrlin@liekkipromotion.com, 040 846 0116

https://www.savoyteatteri.fi/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Liekki Promotion / Nora Norrlin
nora.norrlin@liekkipromotion.com, 040 846 0116

Pressiliput:
Savoy-teatteri / tuottaja Sirpa Hynninen,
sirpa.hynninen@hel.fi, +358 50 428 0365

Kuvat

Oumou Sangaré 1 - photo by Holly Whittaker
Oumou Sangaré 1 - photo by Holly Whittaker
Lataa
Oumou Sangaré - photo by Holly Whittaker
Oumou Sangaré - photo by Holly Whittaker
Lataa

Savoy-teatteri

750-paikkainen Savoy-teatteri on kansainvälinen konserttisali keskellä Helsinkiä. Sen ohjelmistossa painottuvat maailmanmusiikki, jazz, musiikkiteatteri ja elokuva. Savoy-teatterissa vierailee vuosittain noin 200 artistia tai esiintyjäryhmää. Savoy-teatteri on osa Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaa.

Savoy-teatteri, Kasarmikatu 46-48, 00130 Helsinki

www.savoyteatteri.fi

Savoy Facebookissa - Savoy Instagramissa 

Kuva: Esa Kapila

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Paljon sateenkaarevia tapahtumia Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan palveluissa Pride-viikolla19.6.2024 10:55:09 EEST | Tiedote

Tasa-arvo ja ihmisoikeudet kuuluvat Helsingin keskeisiin arvoihin, jotka näkyvät kaupungin palveluissa ympäri vuoden. Vuoden 2024 Pride-teema on rauha ja toivo. Rauha ja toivo syntyvät tekojen kautta, ylpeydellä ja yhdessä. Pride-kuukautta juhlistetaan Helsingin kaupungin kirjastoissa, kulttuurikeskuksissa, kaupunginmuseossa, liikuntapalveluissa ja nuorisopalveluissa järjestämällä yhdenvertaisuutta edistäviä tapahtumia. Rauhaa on saada kasvaa juuri sellaiseksi kuin on. Rauhan rikkomiselle tai kyseenalaistamiselle ei tule antaa sijaa.

Ennakkotiedote: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 11.6.20247.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksen 11.6.2024 esityslista on julkaistu. Lautakunta päättää muun muassa vihreiden aloitteesta keskustan elävöittämiseksi lapsille, nuorille ja perheille, ja Meri-Rastilan monitoimitaloon sijoittuvan nuorisotilan tarveselvityksen. Helsingin kaupunki järjestää yleisen kaksivaiheisen arkkitehtuurikilpailun Vuosaaren Meri-Rastilassa sijaitsevan monitoimitalon suunnittelusta. Hanke on nuorisotalon, koulun, päiväkodin, leikkipuiston sekä kotihoidon aputilojen yhteishanke, ja se tulee olemaan kaupunkiuudistusalueen keskeinen palvelurakennus, joka lisää alueen houkuttelevuutta ja viihtyisyyttä.

Liikkeen lisäämisen ja liikunnanharrastamisen edistämisen tärkeimmät toimenpiteet tehdään paikallistasolla3.6.2024 12:00:00 EEST | Tiedote

Kuntien lakisääteisenä tehtävänä on luoda yleisiä edellytyksiä kunnan asukkaiden liikunnalle järjestämällä liikuntapalveluja eri kohderyhmät huomioon ottaen, tukemalla liikunnan ja urheilun kansalaistoimintaa sekä rakentamalla ja ylläpitämällä liikuntapaikkoja. Kunnilla on harkintavalta päättää, missä laajuudessa ja millä tavoin palveluja järjestetään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye