Caruna Networks Oy

Nyrkin kokoinen anturi voi auttaa pelastamaan kokonaisen kunnan sähkökatkolta - kulma-anturit tekevät sähköverkosta turvallisemman ja häiriöttömämmän asiakkaille

Jaa

Eri puolille Carunan sähköverkkoa on viimeisen parin vuoden aikana asennettu pieniä IoT-antureita. Tulevaisuudessa ne ehkäisevät ja lyhentävät sähkökatkoja ja tekevät sähköverkosta turvallisemman. Antureita on asennettu etenkin Koillismaalle. Antureiden tarjoamaa dataa on viimein tänä vuonna päästy hyödyntämään.

Carunan asiantuntija Teemu Manner esittelee IoT-antureita Carunan toimistolla.
Carunan asiantuntija Teemu Manner esittelee IoT-antureita Carunan toimistolla. Caruna

Caruna on asentanut pieniä antureita Carunan ilmajohtoverkkoon, muuntamoihin ja jakokaappeihin. Nyt antureita on ilmajohtoverkossa ja jakokaapeissa yhteensä noin 2 000 kappaletta. Ilmajohtoverkkojen antureista suurin osa sijaitsee Koillismaalla. Nyrkin kokoinen kulma-anturi voi auttaa pelastamaan kokonaisen kunnan sähkökatkolta.  

“Yksinkertaistettuna kyse on siitä, että kulma-anturi mittaa ilmajohdon kulmaa. Kun ilmajohdolle kertyy talvella lunta, ilmajohto muuttuu painavaksi ja johdon kulma muuttuu. Anturista lähtee meille hälytys, ja voimme mennä putsaamaan lumet”, Carunan liiketoiminta-asiantuntija Teemu Manner sanoo. 

Antureiden tilanne näkyy Carunan päässä liikennevaloperiaatteella. Valot ovat vihreällä, kun antureiden tilanne on normaali. Alkava vikatilanne näkyy keltaisena, mikä auttaa käyttökeskusta varautumaan jo ennakolta mahdollisiin tykkylumitilanteisiin. Punainen vikatilanne vaatii välittömiä toimenpiteitä. Punainen tilanne lähettää hälytyksen käyttökeskukseen, jossa operaattori tarkastaa koko alueen tilanteen ja arvioi mahdollisen toimenpiteen laajuuden: ovatko esimerkiksi läheiset anturit keltaisella - vaikuttaako siltä, että kyse on yksittäisen ilmajohdon tilanteesta vai laajemmasta ongelmasta. 

“Carunan operaattori lähettää urakoitsijan tarkastamaan tilanteen ja korjaamaan viat. Joskus lähetämme helikopterin sahaamaan oksia, jos ne ovat taipuneet ilmajohdoille tai tiputtamaan linjoille kertyneet lumet”, Manner sanoo. 

Koillismaan kulma-antureiden dataa on hyödynnetty tänä talvena, mutta niiden todellinen arvo nähdään tulevina talvina. 

Tänä vuonna anturit tekevät myös jakokaapeista turvallisempia 

IoT-antureita on asennettu myös jakokaappeihin, joissa ne mittaavat esimerkiksi valon määrää, kosteutta, liikettä ja lämpötilaa. Tällaisia antureita on Carunan verkossa noin 1 600. 

"Tämä vuonna olemme alkaneet hyödyntämään anturin mittausdataa valon määrästä. Jos esimerkiksi lumiaura kolhaisee kaappia tai siihen tulee reikä muusta syystä, anturi tunnistaa sinne päässeen valon ja voimme korjata kaapin ennen kuin vaaratilannetta syntyy”, Manner sanoo.  

Jakokaappien viat on ennen huomattu yleensä vasta silloin, kun asentaja on sattunut ne huomaamaan tai ulkopuolinen on ilmoittanut niistä Carunalle. 

“Nyt keväällä jakokaappi oli ajettu ruttuun, ja siihen oli tullut rako. Saimme hälytyksen, käyttökeskus tilasi urakoitsijan ja kaappi saatiin korjattua puolessatoista tunnissa. Ilman anturia rakoa ei olisi mahdollisesti huomattu pitkään aikaan. Pahimmillaan se olisi voinut aiheuttaa vaaratilanteen. Jakokaapin jännitteestä voi saada vaarallisen sähköiskun”, Manner sanoo.  

Jatkossa Caruna voi hyödyntää myös muuta antureiden tuottamaa dataa 

IoT-anturit toimivat internet of things –konseptilla, jossa järjestelmät kommunikoivat keskenään ilman ihmistä. Antureiden tapauksessa Carunan järjestelmä ja jakokaappiin tai ilmajohtoon asennettu anturi kommunikoivat keskenään eli vaihtavat tietoja. Ihmisen rooli on tulkita dataa ja tehdä tarvittavat toimenpiteet. 

“Olemme aloittaneet tykkylumitilanteista ja valon määrä mittauksesta, mutta antureissa säilyy myös muuta dataa. Jos esimerkiksi jakokaapit vikaantuvat, voimme seurata niistä kerättyä dataa ja päätellä, vaikuttaako esimerkiksi kosteuden tai lämpötilan määrä vikaantumiseen”, Manner sanoo.  

Pienten antureiden potentiaali on siis iso.  

“Oma työ tuntuu merkitykselliseltä, kun tietää että tulevaisuudessa sähkökatkoja tulee vähemmän ja verkosta tulee turvallisempi”, Manner sanoo. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Carunan mediapuhelinCarunan mediapuhelinCarunan viestintä ja markkinointi

Vastaamme mielellämme mediakyselyihin sähköpostitse caruna.info@caruna.fi. Mediapuhelin palvelee kiireellisissä pyynnöissä arkisin klo 9-15.

Puh:020 520 5500caruna.info@caruna.fi

Kuvat

Carunan asiantuntija Teemu Manner esittelee IoT-antureita Carunan toimistolla.
Carunan asiantuntija Teemu Manner esittelee IoT-antureita Carunan toimistolla.
Lataa
Kaksi erimallista anturia.
Kaksi erimallista anturia.
Lataa

Caruna lyhyesti

Caruna on suomalainen sähköverkkoyhtiö. Turvaamme luotettavan sähkönjakelun asiakkaille – myös sähkönkulutuksen kasvaessa ja siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan.

Investoimalla sähköverkkoon varmistamme, että asiakkaamme voivat käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa sekä toimia sähkön pientuottajina. Tuomme sähkön yli 737 000 asiakkaallemme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 % Suomen sähkönjakelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Caruna Networks Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye