Suomen ympäristökeskus

Bongaa pölyttäjä! Pölyttäjäviikonloppu innostaa tekemään havaintoja

Jaa

Pölyttäjäviikonloppu on kaikille luonnosta kiinnostuneille tarkoitettu matalan kynnyksen tapahtuma, jossa havainnoidaan pölyttäjiä. Havaintoja tehdään puolen tunnin ajan kukkaniityllä tai omalla pihalla joko lauantaina tai sunnuntaina 15.–16.6. Pölyttäjäviikonlopun tavoitteena on kartoittaa etenkin kaupunkiniityillä ja -pihoilla esiintyvää pölyttäjälajistoa, lähinnä perhosia ja kimalaisia, sekä innostaa kansalaisia pölyttäjien tarkkailuun ja suojeluun lähiympäristössään.

Kuvassa tarhakimalainen unkarinsyreenin kukalla.
Tarhakimalainen (Bombus hortorum) unkarinsyreenin kukalla. Kansalaisten pölyttäjähavainnoilla on pölyttäjäseurannassa suuri merkitys. Mikko Kuussaari

Perhosten ja kimalaisten tunnistus onnistuu valokuviin vertaamalla

Pölyttäjäviikonloppuun voi osallistua kuka tahansa havainnoimalla pölyttäjiä haluamassaan kohteessa. Erityisesti toivotaan pölyttäjähavaintoja kaupunki- tai taajama-alueelle perustetuilta uusniityiltä, mutta myös luonnonniityiltä tai vaikkapa omasta puutarhasta. Yleisimmät pölyttäjäviikonlopun aikana liikkeellä olevat pölyttäjät voi tunnistaa kuvallisen esitteen avulla, jossa on esitelty 26 eri pölyttäjää.

Lisäapua pölyttäjien määritykseen saa myös pölyttäjäviikonlopun Facebook-sivulta, jonne voi lähettää valokuvia pölyttäjistä asiantuntijoiden määritettäviksi.

Puolen tunnin tarkkailujakson aikana kertyneet havainnot ilmoitetaan mieluiten iNaturalist-kännykkäsovelluksen kautta. Sovelluksen käyttö vaatii rekisteröitymisen. Ohjeet tulevat toukokuun aikana Polyttajat.fi-sivustolle ja pölyttäjäviikonlopun Facebook-sivulle.   

Vaihtoehtoisesti havainnot voi ilmoittaa yksinkertaisella verkkolomakkeella, jonka pystyy täyttämään helposti kännykällä tai tietokoneella. Tämä ei vaadi kirjautumista tai tunnistautumista. Lomakkeelle kirjataan havainnoinnin päivä, kellonaika, paikka, elinympäristö, havaintojen ilmoittaja sekä havaitut pölyttäjät ja niiden yksilömäärät.

Tulokset raportoidaan kesäkuun lopulla

Pölyttäjäviikonlopun tulokset raportoidaan tapahtuman Facebook-sivulla sekä Polyttajat.fi-sivustolla kesäkuun lopussa.

Pölyttäjäviikonloppu on saanut suuren suosion esimerkiksi Hollannissa. Tapahtuman suomalainen esikuva on talvisin järjestettävä, jo suosituksi luontotapahtumaksi kehittynyt Pihabongaus, jossa havainnoidaan lintuja.  

Pölyttäjäviikonlopun järjestäjää Suomen ympäristökeskuksen PÖLYKOORDI-hanke yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton, WWF:n, Luonnontieteellisen keskusmuseon, Suomen Hyönteisseuran, Suomen Perhostutkijain Seuran, Uudenmaan ELY-keskuksen, Helsingin kaupungin ja Jyväskylän yliopiston kanssa.

Kansalaisten tekemät pölyttäjähavainnot ovat tärkeitä

Jopa 75 prosenttia maailman viljelykasveista on ainakin osittain riippuvaisia hyönteispölytyksestä.  Maailman koko maataloustuotannosta noin 5–8 prosentin on arvioitu olevan suoraan riippuvaista eläinpölytyksestä. Planeettamme kukkivista kasvilajeista lähes 90 prosenttia hyötyy eläinten – pääasiassa hyönteisten – pölytyksestä, tai jopa vaatii sitä. Lisäksi pölyttäjät ja niiden toukat ovat tärkeää ravintoa monille muille eläimille.

Kuten Syken tuoreessa politiikkasuosituksessa todetaan, Suomessa rypsissadot ovat viime vuosikymmeninä pienentyneet pölyttäjäkadon seurauksena. Siksi pölyttäjähyönteisten määrää seurataan, ja kansalaisten havainnoilla on tässä työssä suuri merkitys.

Lisätietoja

Erikoistutkija Mikko Kuussaari, mikko.kuussaari@syke.fi, 040 5256 249

Tutkija Ida-Maria Huikkonen, ida-maria.huikkonen@syke.fi, 0295 252 255

Tutkija Janne Heliölä, janne.heliola@syke.fi, 040 014 8654

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Linkit

Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.

Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki

0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Cyanobakterier har observerats tidigare än vanligt i havsområdena, i insjöarna är situationen typisk för början av sommaren20.6.2024 13:02:29 EEST | Tiedote

Det varma vädret i början av sommaren och havsvattnet som värmts upp i ett tidigt skede har inneburit tidigare observationer av cyanobakterier i Finska vikens öppna havsområden än vanligt. Den här veckan har observationerna av ytansamlingar av cyanobakterier ökat vid Finska vikens kust. Observationerna av cyanobakterier i insjöarna har ökat något sedan de senaste veckorna, men situationen är lugn precis som den brukar vara i början av sommaren.

Earlier-than-usual observations of blue-green algae in marine areas, situation in inland waters typical for early summer20.6.2024 13:01:45 EEST | Press release

The warm weather in early summer and early warming of the sea water brought forward blue-green algae observations in the offshore areas of the Gulf of Finland. This week has seen an increase in occurrences of surface algae along the Gulf of Finland coast. In inland waters, there has been a slight increase in blue-green algae observations since last week, but the situation is typically calm for early summer.

Vuoden vesistökunnostaja -palkinto Valonialle ja elämäntyöpalkinto Timo Yrjänälle12.6.2024 09:19:41 EEST | Tiedote

Vesistökunnostusverkoston Vuoden vesistökunnostaja -palkinto myönnettiin 11.6. kestävän kehityksen organisaatio Valonialle kiitoksena pitkäjänteisestä ja tuloksekkaasta työstä vesistöjen hyväksi. Palkinnon vastaanotti Valonian vesi- ja luontoasiantuntija Jarkko Leka. Elämäntyöpalkinnolla palkittiin puolestaan Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Yrjänä pitkästä ja ansiokkaasta urasta vesistökunnostusten ja vesiensuojelun parissa. Tunnustukset jaettiin vesistökunnostusalan suurimman vuositapahtuman eli valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston vuosiseminaarissa Rovaniemellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye