Selvitys: Rahavirta Suomen elintarvikeketjussa on kasvanut kituliaasti – uuden lisäarvon tuottaminen olisi tärkeää näivettymisen välttämiseksi
Suomen elintarvikeketjun rahavirta on kasvanut vuosina 2013–2022 vain vähän, kertoo tuore selvitys. Pellervon taloustutkimuksen, Luonnonvarakeskuksen ja Reinu econin raportin mukaan elintarvikeketju ei ole kyennyt tuottamaan kuluttajille mieluisia lisäarvotuotteita tai kilpailemaan tuontia vastaan. Samalla elintarvikeviennin kasvu on ollut vähäistä. Toimintaympäristö on kuitenkin ollut vaikea. Rahavirran kasvattaminen olisi tärkeää ketjun elinvoiman turvaamiseksi.
”Suomen elintarvikeketjussa on vuosien 2013 ja 2022 välisenä aikana jaettu niukkuutta. Ketjun rahavirta kasvoi keskimäärin vain 0,5 prosenttia vuodessa. Elintarvikeketjun kyky tuottaa kuluttajien maksuhalukkuuteen vastaavia lisäarvotuotteita on ollut heikko, mutta toisaalta kotimaan elintarvikemarkkinoiden kasvupotentiaali on ollut kokonaisuudessaan vähäinen. Niukkuus on heikentänyt kaikkien ketjun toimijoiden toimintakykyä”, sanoo maatalousekonomisti Kyösti Arovuori Reinu econista.
Elintarvikeketjun kotimaassa yksityisestä kulutuksesta ja elintarvikeviennistä muodostuva reaalinen rahavirta oli vuonna 2022 yhteensä 17,8 miljardia euroa. Vuonna 2013 rahavirta oli 17,1 miljardia euroa. Luvut ovat hintamuutoksesta puhdistettuja.
Sekä kaupan että ravintoloiden rahavirta on tarkastelujakson aikana laskenut. Elintarviketeollisuuden, maatalouden ja verojen rahavirta on kasvanut. Tuonnin rahavirran keskimääräinen kasvu on ollut nopeinta.
”Tuonnin rahavirran kasvu ylitti koko elintarvikeketjun rahavirran kasvun. Kotimainen elintarvikeketju ei ole pystynyt kilpailemaan tuontia vastaan, ja samaan aikaan vientimarkkinoiden kasvu on jäänyt puuttumaan”, sanoo Arovuori.
Tarkastelujakson aikana kotimaan elintarvikeketjulta sulkeutui keskeinen vientimarkkina, Venäjä. Korvaavia markkinoita on löydetty, mutta viennin kasvu on jäänyt vaisuksi. Elintarvikeviennin merkitys korostuu ennen kaikkea maatalouden ja elintarviketeollisuuden rahavirrassa. Niiden tuottamalle raaka-aineelle sekä siitä jalostetuille tuotteille on viennillä saatavissa lisäarvoa, jota kotimarkkinoilta ei useinkaan saa. Samalla viennin kasvattaminen parantaa elintarviketeollisuuden kilpailuasemaa suhteessa päivittäistavarakauppaan sekä tuontiin.
”Kotimaisen elintarvikeketjun rahavirran kasvattaminen vaatii kokonaan uudenlaisen lisäarvon tuottamista. Ilman kasvua elintarvikeketjua uhkaa näivettyminen”, sanoo Arovuori.
Shokit näkyvät rahavirran kehityksessä
Vuosien 2013–2022 aikana kotimaiseen elintarvikesektoriin on kohdistunut useita shokkeja sekä niistä käynnistyneitä rakenteellisia muutoksia, jotka näkyvät rahavirran kehityksessä. Muutosten vaikutus ja ajoitus ovat osuneet ketjun toimijoihin eri tavoin. Vaikutuksista osa jää pysyviksi, mutta osa tasoittuu ajan kuluessa.
Rahavirrassa näkyy esimerkiksi elintarvikkeiden kuluttajahintojen lasku vuosina 2014–2016 sekä maatalouden markkinatuottojen heikko kehitys vuoden 2017 loppupuolelle saakka. Myös vuosi 2022 erottuu rakenteellisena tasomuutoksena. Tuonnin ja kotimaisen maatalouden rahavirta kasvoi, kun elintarviketeollisuuden ja kaupan rahavirrat laskivat.
Energiamarkkinashokista alkanut tuotantokustannusten nousu osui tuolloin ensimmäisenä täysimääräisesti maatalouteen etenkin lannoitehintojen sekä rehukustannusten nousun kautta. Elintarviketeollisuudessa tähän reagoitiin tuottajahintoja nostamalla, jotta raaka-aineiden saanti olisi turvattu. Kaupan elintarvikemyynnin määrä taas kääntyi laskuun, kun kuluttajahintojen nousun ja ostovoiman heikentymisen seurauksena kuluttajat ostivat vähemmän ja edullisempia tuotteita. Teollisuus ei tämän vuoksi pystynyt siirtämään raaka-ainekustannustensa nousua eteenpäin ketjussa.
Tuottavuuden vahvistajat menestyvät
Tasomuutokset eri toimijoiden välillä tasoittuvat todennäköisesti keskipitkällä aikavälillä. Kuluttajien ostovoiman elpyminen ja elintarvikkeiden korkeampi hintataso pitävät kotimaisesta kulutuksesta muodostuvan rahavirran kasvussa. Ravintolakulutuksen palautuminen jatkui ainakin vuonna 2023. Samaan aikaan tuotantopanosten hintojen laskun odotetaan jatkuvan lähivuosina. Myös maatalouden tuottajahinnat ovat laskeneet vuoden 2022 tasosta.
”Kehityksen seurauksena maatalouden rahavirroissa tapahtunut piikki tasoittuu elintarviketeollisuuden ja päivittäistavarakaupan hyväksi lähivuosien aikana. Samaan aikaan teollisuuden kohtaama tuontikilpailu jatkuu vahvana. Toimijat, jotka parhaiten pystyvät vahvistamaan omaa tuottavuuttaan ja hallitsemaan kustannusten kehitystä, menestyvät parhaiten”, sanoo Kyösti Arovuori.
Raportissa tarkasteltiin kotimaiseen elintarvikeketjuun kotimarkkinoilta ja viennistä muodostuvaa rahavirtaa sekä sen kehitystä vuosina 2013–2022. Tarkastelu tehtiin sekä elintarvikeketjun kokonaistasolla että sektorikohtaisesti maidolle, lihalle ja viljatuotteille. Rahavirran jakautumisen muutoksia selittävät esimerkiksi toimijoiden työnjako, erot tuottavuuden kehityksessä sekä toimijoiden rooli ketjuun muodostuvan lisäarvon tuotannossa. Rahavirtoja tarkastelemalla ei pystytä ottamaan kantaa ketjun kilpailullisuuteen, eikä sen perusteella myöskään voi analysoida eri toimijoiden taloudellisen tuloksen tai katteiden kehitystä.
Raportti on osa ”Ruokaketjun toimivuus ja arvonmuodostus” -hanketta (2023–2026), jota toteuttavat PTT, Luonnonvarakeskus ja REINU econ. Hankkeen päärahoittajana on Maatilatalouden kehittämisrahasto Makera. Lisäksi hanketta rahoittavat Elintarviketeollisuusliitto ry, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry ja Päivittäistavarakauppa ry.
Koko raportti on julkaistu PTT:n verkkosivuilla:https://www.ptt.fi/julkaisut/elintarvikeketjun-rahavirtojen-kehitys/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kyösti Arovuori, REINU econ, 040 515 8953, kyosti.arovuori (at) reinuecon.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT
Pikakommentti: Asuntomarkkinoilla piristymisen merkkejä – mutta suunta voi muuttua äkkiä28.5.2025 08:58:03 EEST | Tiedote
Asuntomarkkinoiden tilanne saattaa olla kirkastumassa, mutta kehitys on yhä hyvin haurasta, arvioi Pellervon taloustutkimuksen vanhempi ekonomisti Veera Holappa aamun tilastoja.
Kutsu webinaariin: Mikä toimii ruuan eri tarjontaketjuissa – mitkä ovat keskeiset ongelmat?26.5.2025 09:07:40 EEST | Kutsu
Pellervon taloustutkimus PTT, Luonnonvarakeskus ja REINU econ järjestävät 9.6. webinaarin, jossa tarkastellaan ruokaketjun rakenteita ja toimivuuteen vaikuttavia tekijöitä neljässä tarjontaketjussa: maito, liha, vilja sekä vihannekset ja hedelmät.
Pikakommentti: Työmarkkinoilla jo myönteisiäkin merkkejä22.5.2025 08:49:57 EEST | Tiedote
Suomen työmarkkinoiden alamäki on mahdollisesti taittumassa, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk tuoreita tilastotietoja.
Tutkimus: Monimuotoisuuden turvaamiselle talousmetsissä on luotu vuosikymmenten aikana kattavat raamit – yksityisen sektorin rooli työssä on viime vuosina korostunut22.5.2025 08:27:56 EEST | Tiedote
Julkiset ja yksityiset toimijat ovat viime vuosikymmenten aikana luoneet kattavat rakenteet luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi talousmetsissä. Monimuotoisuutta tukevat toimet ovat vakiintuneet osaksi metsätaloutta, mihin ovat vaikuttaneet myös koulutus ja asenneilmapiirin muutos. Varsinkin viime vuosina yksityinen sektori on ottanut työssä yhä vahvempaa roolia, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n selvitys.
Juuri julkaistu verkkopalvelu nostaa esiin metsien merkityksen Suomen taloudelle ympäri maata21.5.2025 10:12:49 EEST | Tiedote
Tapio ja Pellervon taloustutkimus PTT ovat tänään julkaisseet Metsämiesten Säätiön rahoituksella uuden verkkopalvelun metsien talouskäytön merkityksestä Suomessa. Sen avulla metsäalan toimijat, päättäjät, päätösvalmistelijat, opettajat ja kaikki metsäasioista kiinnostuneet voivat tarkastella metsien talouskäytön ja puuta jalostavan teollisuuden talous- ja työllisyysvaikutuksia eri puolilla maata. Palvelu nostaa esiin metsien tärkeän roolin aluetaloudelle helposti ja visuaalisesti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme