Ilmatieteen laitos

Lämpöä riittää vielä viikonloppuna, maasto on nyt erittäin kuivaa

Jaa

Helleraja on ylittynyt tänäänkin maan eteläosassa. Lämpötilat nousevat vielä iltaa kohti.

Ilmatieteen laitoksen torstaina 16. toukokuuta tekemän ennusteen mukaan sää jatkuu lähipäivinä suuressa osassa maata aurinkoisena ja kesäisen lämpimänä. Vain Pohjois-Lapissa on selvästi muuta maata viileämpää.

Lämpötila kohoaa perjantaina ja lauantaina päivällä 20–25 asteeseen, rannikoiden läheisyydessä ja itärajan tuntumassa on ajoittain hieman viileämpää. Pohjois-Lapissa lämpötilat jäävät pääosin alle 15 asteen. Hellelukemia eli vähintään 25,1 astetta mitataan paikoin maan etelä- ja keskiosan sisämaassa.

Ennustetut päivälämpötilat ovat perjantaina ja lauantaina 5–10 astetta ajankohdan tavanomaisia lukemia korkeampia.

Sunnuntaista alkaen viilenee

Sunnuntaina kylmä rintama liikkuu pohjoisesta etelään. Päivä on vielä maan etelä- ja keskiosassa lämmin, mutta Lapissa on jo selvästi viileämpää. Rintaman yhteydessä esiintyy pääosin heikkoja vesisateita, illalla maan eteläosassa voi esiintyä jokunen runsaampi sadekuuro. Ukkosen todennäköisyys on melko pieni.

"Ensi viikon alku näyttää selvästi lähipäiviä kylmemmältä. Yöpakkasia esiintyy pohjoisessa, ja halla on mahdollista maan keskiosassa. Lämpö saattaa kuitenkin palata ainakin osaan maata ensi viikon puolivälissä", ennustaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Pauli Jokinen.

Kuivuus lisää maastopalojen riskiä

Maastopalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta suurinta osaa Lappia ja Koillismaata. Poutasään myötä Ilmatieteen laitos on antanut oranssin tason ennakkovaroituksen maastopaloista etelään viikonlopuksi. Alkuviikolla alue todennäköisesti laajenee maan länsiosaan.

"Maasto on nyt hyvin kuivaa, ja tuli voi karata käsistä esimerkiksi kipinöistä. Avotulta ei saa tehdä maastopalovaroituksen ollessa voimassa", Pauli Jokinen painottaa.

"Sunnuntain ja maanantain sateista ei tämänhetkisten ennusteiden valossa tule laaja-alaista helpotusta kuivuustilanteeseen."

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi, puh. 029 539 1000 (vaihde).
Voit ottaa yhteyttä myös Ilmatieteen laitoksen viestintään: ilmatieteenlaitos.fi/medialle

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos

Väitöstutkimus toi uutta tietoa satelliittihavaintojen tulkintaan liittyvistä epävarmuuksista11.6.2024 09:24:21 EEST | Tiedote

Väitöstyössä tarkasteltiin tilastollisia käänteisongelmia eli inversio-ongelmia satelliittihavaintojen tulkinnassa. Sovelluskohteina olivat ilmakehän pienhiukkaset eli aerosolit ja otsonipitoisuuden pystysuuntainen jakauma eli otsoniprofiili. Väitöstutkimuksessa keskityttiin epävarmuusanalyysiin, joka on tärkeää satelliittihavaintojen hyödyntämisen ja laskenta-algoritmin kehittämisen kannalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye