Kokkolan kaupunki

Kokkola päättää talousarvioraamista – säästöjä haetaan palveluista, myös kunnallisveroja tarkastellaan

Jaa

Kokkolan kaupunginhallitus päättää vuoden 2025 talousarvioraamin hyväksymisestä ja vuosien 2026-2027 taloussuunnitelmasta.

Helmikuussa 2024 käynnistetyssä talousohjelmassa tarkastellaan kaupungin palvelujen tehostamista tai lakkauttamista, investointien priorisointeja, uudelleentarkastelua tai niistä luopumista. Esillä ovat myös kokonaisverotuksen kriittinen tarkastelu sekä omaisuuden myynti ja konserniyhtiöiden tuloutukset.

Kaupungin tulos ilman säästötoimenpiteitä ja verojen nostoa olisi vuosien 2024-2026 aikana yhteensä -29,5 miljoonaa euroa. Toiminnasta säästöjä ennakoidaan tällä hetkellä saatavan 7 miljoonan euron verran.

Ennakoidut säästöt kaupungin toiminnasta eivät yksin riitä, vaan myös kunnallisveron tasoa tarkistetaan. Talousarvioraamissa laskennallinen korotustarve on 0,9 %-yksikköä, jonka mukaan vuoden 2025 kunnallisveroprosentti olisi 9,8 %. Tämänhetkinen kunnallisveroprosentti on 8,9 %.

Valtion budjetti, verotulot ja valtionosuuksien ennuste tarkentuvat loppuvuoden aikana. Samanaikaisesti tarkentuvat myös kaupungin talousohjelman toimenpiteiden talousvaikutukset. Suunnitelmien muutoksiin on varauduttava tarvittaessa hyvinkin nopealla aikataululla. Talousarvion 2025 laadinta on parhaillaan käynnissä.

Taustalla kuntatalouden ennusteiden heikentyminen

Valtionvarainministeriön julkisen talouden suunnitelma vuosille 2025-2028, eli kevään 2024 kuntatalousohjelma julkaistiin huhtikuussa.  Sen mukaan kuntatalouden ennuste on heikentynyt ja kuntien odotettua korkeampi kuntien menotaso varjostaa tulevia vuosia.

Kuntatalouden ennusteiden heikentyessä kaupunki on tilanteessa, jossa ilman toimenpiteitä vuosikatteet eivät riitä kattamaan poistoja ja nettoinvestointeja. Samanaikaisesti kaupungin menot kasvavat ja rahoituspohja kaventuu.

Arvioiden mukaan kaupungin talouskehityksen kannalta positiiviset vaikutukset tulevat viiveellä, eivätkä vaikuta vielä vuoden 2025 aikana. Näitä myönteisiä asioita ovat mm. positiivinen väestönkasvu, yritysten sijoittumiset ja työllisyystilanne sekä alueen tuulivoiman lisääntyminen. Näitä ei tässä vaiheessa ole huomioitu talousarvioraamissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Kokkola. Meillä on laajempi horisontti

Kokkolan kaupunki on Keski-Pohjanmaan kaksikielinen maakuntakeskus, jossa asukkaita on noin 48.000. Kokkolan elinkeinoelämän veturi on kansainvälisestikin merkittävä kemianteollisuuden keskittymä, jota täydentävät Suomen suurin raideliikenne- ja panamaxsatama sekä monipuolinen yritystoimijoiden verkosto. Myös monipuoliset tapahtumat, matkailu ja loma-asuminen tuovat kaupunkiin kävijöitä.

Kuningas Kustaa II Aadolf perusti Kokkolan kaupungin 400 vuotta sitten Pohjanlahden rannalle. Meri on tuonut mukanaan vahvat kaupan ja logistiikan perinteet merenkulusta ja laivanrakennuksesta teollisuuteen ja sivistykseen. Sijainti meren ja lentoyhteyksien äärellä, pääradan ja E8-tien varrella varmistaa niin ihmisten, tavaroiden kuin ideoidenkin liikkuvuuden.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokkolan kaupunki

Karleby stad ger utlåtande om partiell kommunsammanslagning med Terjärv31.5.2024 13:51:13 EEST | Tiedote

Kronoby kommunstyrelse har begärt utlåtande av Karleby stad med anledning av ett initiativ om kommundelssammanslagning. I initiativet föreslås att Terjärv kommundel i Kronoby kommun sammanslås med Karleby stad. Kronoby har tidigare begärt stadens utlåtande om partiell kommunsammanslagning av Nedervetil med Karleby. Ärendet med partiell sammanslagning som berör Nedervetil handläggs som bäst av finansministeriets kommunavdelning.

Resultaten från Kommunbarometern 2024 har publicerats27.5.2024 11:45:39 EEST | Tiedote

I enkäten Kommunbarometern, förverkligad av Företagarna i Finland rf, kartläggs vartannat år kommunernas och företagarnas samarbete samt det näringspolitiska läget på nationell, regional och kommunal nivå. Taloustutkimus frågade på uppdrag av Företagarna i Finland företagare om deras åsikter om näringspolitikens olika teman i företagets hemkommun. Olika teman bedömdes på skalan 1–5. Enkäten genomfördes 1.2–8.4.2024 och besvarades av 9 627 företagare från olika håll i Finland. På Karlebys område besvarades enkäten av sammanlagt 50 företagare. Kommunbarometerns resultat publicerades på tisdag 14.5 i samband med Kommunledningens seminarium i Åbo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye