Maaseudun kuntoporraskilpailun avajaiset Paraisilla 3.6.

Jaa

Tervetuloa kipuamaan saariston huipulle ja auttamaan Varsinais-Suomi voittoon valtakunnallisessa maaseudun kuntoporraskilpailussa! Kilpailun avajaisia vietetään maanantaina 3. kesäkuuta. Kävijälaskuri on käynnissä syyskuun loppuun asti, joten kortta voi kantaa kekoon koko kesän ajan.

Ilmakuva kuntoportaista.
Koirabaanan 471-askelmaiset kuntoportaat edustavat Varsinais-Suomea valtakunnallisessa kilpailussa.

Maanantaina 3.6. klo 17.30–19 vietetään maaseudun kuntoporraskilpailun avajaisia Paraisten Koirabaanan kuntoportailla osoitteessa Pajbakantie 4. Koirabaanan kuntoportaat edustavat Varsinais-Suomea valtakunnallisessa kilpailussa, jossa selvitetään, mitkä ovat suosituimmat EU:n maaseuturahoitusta saaneet kuntoportaat Suomessa.

– Nyt haastamme koko Varsinais-Suomen sekä kaikki sen kesäasukkaat ja -vierailijat mukaan kilpailuun. Jokainen nousu vie meidät portaiden mitan lähemmäs voittoa, kannustaa Varsinais-Suomen maaseutuviestinnän koordinaattori Janica Vilen.

Avajaistapahtumassa on pientä tarjoilua sekä kaikille avoin ja maksuton ohjattu kuntoporrastreeni, joka sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille. Kuntoporrastreenin ohjaa paikallisen Muskelipajan yrittäjä Mia Salokannel. Portaiden huipulla olevalla näköalatasanteella kuntoilijoita odottaa Kvinnan ur berget -taideteoksen lisäksi palkintolippuja, joita vastaan 50 ensimmäistä kiipeäjää saa palkinnon.

Tapahtumassa saadaan kuulla myös vuonna 2021 valmistuneiden Koirabaanan kuntoportaiden tarina. Länsi-Turunmaan Yrittäjien sekä lukuisten talkoolaisten hyvässä yhteistyössä rakentamat 471-askelmaiset kuntoportaat nousevat keskeltä kalkkilouhosta ja tarjoavat mahdollisuuden ihailla upeita saaristomaisemia vaikka Turkuun saakka. Mutta mikä oikein on koirabaana, jonka mukaan portaat on nimetty? Siitä avajaisiin tulee kertomaan Länsi-Turunmaan Yrittäjien puheenjohtaja Julie Wallin.

– Oli hienoa saada Koirabaanan kuntoportaat mukaan kilpailuun edustamaan Varsinais-Suomea. Kuntoportaat ovat olleet todella suositut valmistumisestaan asti, joten niitä kannattaa tulla katsomaan kauempaakin, Wallin sanoo.

Erityistä kiitosta Koirabaanan kuntoportaat ovat saaneet valaistuksestaan, pituudestaan, leveydestään ja askelkorkeudestaan. Keväällä 2023 Koirabaanan kuntoporrashanke palkittiin Varsinais-Suomen maaseutugaalassa EU:n maaseutuohjelmakauden 2014–2022 vaikuttavimmasta yhteistyöstä.

Kuntoportaille hankerahoituksen myöntänyt Leader I samma båt – Samassa veneessä on myös avajaisissa paikalla.

– Leader-ryhmät ovat myöntäneet tukea viime rahoituskauden 2014–2022 aikana yhteensä 13 kuntoportaille Varsinais-Suomessa. Yleisesti Varsinais-Suomen liikuntamahdollisuuksia on tuettu samana aikana 3,7 miljoonalla eurolla, kertoo I samma båt – Samassa veneessä -Leader-ryhmän toiminnanjohtaja Minna Boström.

Yhteensä Varsinais-Suomen 13 Leader-rahoitteisille kuntoportaille on myönnetty tukea noin 250 000 euroa. Kuntoporrashankkeissa on tehty talkoita yli 5 000 tuntia!

Leader-rahoitusta voi hakea maaseudun paikalliseen kehittämiseen. Tukea on tarjolla niin yleishyödyllisiin hankkeisiin kuin maaseudun yrittäjyyteenkin.

EU:n maaseuturahoitusta on myönnetty lähes 50 portaille Suomessa

EU:n maaseuturahoituksella on rakennettu Suomeen yhteensä jo lähes 50 kuntoportaat. Mukana kuntoporraskilpailussa on 18 kuntoportaat eri puolilta Suomea.

Mukana kilpailussa ovat

 • Hallin kuntoportaat Jämsässä
 • Honkavuoren portaat Pyhäjärvellä
 • Huhmarin kuntoportaat Pyhäsalmella
 • Jouppilanvuoren Elämysportaat Seinäjoella
 • Koirabaanan kuntoportaat Paraisilla
 • Hakkarin kuntoportaat Lempäälässä
 • Kuntoportaat Orimattilaan
 • Lakeaharjun kuntoportaat Vimpelissä
 • Lapin Linnavuoren portaat Raumalla
 • Lemin kirkonkylän kuntoportaat
 • Menestyksen portaat Paloisvuorella Iisalmessa
 • Pellon kuntoportaat Kylävaaran pururadalla
 • Pukinvuoren kuntoportaat Jämsässä
 • Ruokkeen lomakylän kuntoportaat Kesälahdella
 • Susivuoren kuntoportaat Närpiössä
 • Tanhuvaaran portaat Savonlinnassa
 • Vaktkojbergetin kuntoportaat Raaseporissa
 • Virojoen Lapinvuoren kuntoportaat Virolahdella.

Portaissa on kesän ajan kävijälaskurit. Voiton nappaavat ne portaat, joita on noustu eniten syyskuun loppuun mennessä.

Suomen maaseutuverkoston järjestämä kuntoporraskilpailu on mukana Toimintakykyinen maa ja kansa -kampanjassa, joka lanseerattiin Urheilugaalassa tammikuussa 2024. Olympiakomitean luotsaamassa kampanjassa on tavoitteena rakentaa koko kansakunnan yhteinen ilmiö, jolla saadaan ihmisten liikkuminen ja toimintakyky Suomen vahvuudeksi. Tällä hetkellä suomalaisten liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle noin 4,7 miljardia euroa vuodessa.

Kuntoportaiden nousu on hyvä tapa vahvistaa omaa kuntoaan ja toimintakykyään. On laskettu, että 50 päivittäistä porrasaskelmaa voi laskea sydän- ja verisuonitautien ja jopa sydänkohtauksen riskiä 20 prosentilla. Samalla kuntoportaissa saa raitista ulkoilmaa ja pääsee ihailemaan upeita maaseudun maisemia. Kilpailussa mukana olevat kuntoportaat ovat kaikkien vapaassa ja maksuttomassa käytössä.

Kaarinalaispariskunta koukussa Koirabaanan kuntoportaisiin

Paraisten Koirabaanan kuntoportaat ovat Anita ja Pauli Hietaselle jokaviikkoinen kohokohta. Yli kahdeksankymppiset kuntoilijat löysivät portaat pari vuotta sitten ja alkoivat pitää kirjaa nousuistaan. Kuukaudessa kertyy askelmia yhteensä 8 000. Viime vuonna askelia kertyi yhteensä 64 000.

– Ehdoton homma, suosittelen kaikille, jotka pystyvät kävelemään, Pauli Hietanen toteaa.

Kuntoportaiden nousu on lisännyt Paulin toimintakykyä: tasapaino ja motoriikka ovat parantuneet, ja mieliala on kohentunut. Lisäksi harrastus lisää yhteisöllisyyttä, sillä portaissa tapaa uusia ihmisiä.

– Kaikki morjestavat ja vaihtavat kuulumisia, vaikkei tunneta ennestään. Se kuuluu siihen kuntoiluun, kertoo puolestaan Anita Hietanen.

Koirabaanan portaat ovat pitkät, mutta ne on hyvin suunniteltu.

– Portaiden askelmat ovat niin sopivat, että nousu sujuu joutuisasti. Nostan hattua talkoomiehille, sanoo Pauli.

Portaiden keskitasanteella ja ylhäällä on penkit, joilla voi levähtää tai nauttia eväitä. Kahvikioskia tai muita palveluita Hietaset eivät kaipaa. 

– Pääasia on, että pääsee kulkemaan portaita. Ylhäällä odottaa palkinto: hieno maisema kalkkilouhokselta Paraisten keskustaan, Pauli ja Anita ylistävät yhteen ääneen.

Kuntoportailta löytyy vieraskirja, josta selviää, että kävijöitä on pääkaupunkiseudulta ja ulkomailta asti. Talvikaudella portaat suljetaan turvallisuussyistä.

Hietasen pariskunta on innolla mukana kesän kuntoporraskilpailussa ja haastaa kaikki eläkeläiset liikkeelle maailman parhaisiin kuntoportaisiin.

EU:n maaseuturahoitusta myönnetään maaseudun alueelliseen ja paikalliseen kehittämiseen. Tuen hakemisessa neuvovat Varsinais-Suomen ELY-keskus ja Leader-ryhmät.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ilmakuva kuntoportaista.
Koirabaanan 471-askelmaiset kuntoportaat edustavat Varsinais-Suomea valtakunnallisessa kilpailussa.
Lataa
Kartta, jossa näkyy kuntoportaiden sijainti ja oikeassa alareunassa kilpailun logo.
Varsinais-Suomeen on rakennettu Leader-tuella 13 kuntoportaat: Pyhämaan kulttuuriportaat, Laitilan Voima-portaat, Loimaan kuntoportaat, Ahdon portaat Kustavissa, Nimenkulman portaat Maskussa, Saukonojan portaat Liedossa, Kosken Tl kuntoportaat, Kuusjoen Vähäjärven kuntoportaat Salossa, Varasvuoren kuntoportaat Paimiossa, Rymättylän kuntoportaat Naantalissa, Houtskarin kuntoportaat Paraisilla, Koirabaanan kuntoportaat Paraisilla ja Amospuiston kuntoportaat Kemiönsaarella.
Lataa
Mia Salokannel Koirabaanan kuntoportailla.
”Kuntoportaat on mahtava ja monipuolinen paikka treenata ihan kaikille”, kannustaa Mia Salokannel.
Lataa
Pariskunta Koirabaanan kuntoportailla.
Kaarinalaispariskunta Anita ja Pauli Hietanen ovat Koirabaanan kuntoportaiden suurkuluttajia!
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Rävsundsbrons rörelser har ökat eftersom begränsningarna av den tunga trafiken inte alltid följts10.6.2024 09:04:28 EEST | Tiedote

NTM-centralen uppmanar den tunga trafikens förare att följa de trafikbegränsningar som fastställts för Rävsundsbron. Brons rörelser har återigen ökat och det har framgått att orsaken är att trafikbegränsningarna inte alltid följts. Det har observerats att tunga fordon mötts och kört efter varandra utan tillräckligt avstånd på bron. Situationen är oroväckande, eftersom varje sådan händelse ökar risken för att skadorna på bron förvärras. Om brons skick försämras blir NTM-centralen tvungen att införa ytterligare trafikbegränsningar. Sådana skulle oundvikligen medföra betydande olägenheter och merkostnader för tunga transporter och för näringslivet.

Kirjalansalmen sillan liikkeet ovat lisääntyneet, koska raskaan liikenteen rajoituksia ei ole aina noudatettu10.6.2024 09:04:28 EEST | Tiedote

ELY-keskus vetoaa raskaan liikenteen kuljettajiin noudattamaan Kirjalansalmen sillalle asetettuja liikennerajoituksia. Sillan liikkeet ovat jälleen lisääntyneet ja niiden syyksi on selvinnyt, ettei liikennerajoituksia ole aina noudatettu. Sillalla on havaittu raskaiden ajoneuvojen kohtaamisia sekä peräkkäin ajamista ilman riittävää etäisyyttä. Tilanne on huolestuttava, sillä jokainen tapaus lisää riskiä sillan vaurioitumisen pahanemiselle. Mikäli sillan kunto heikkenee, ELY-keskus joutuu asettamaan lisää liikenteen rajoituksia. Niistä aiheutuisi väistämättä merkittäviä haittoja ja lisäkustannuksia raskaille kuljetuksille ja elinkeinoelämälle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye