Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Lapin jokien vedenkorkeudet nopeassa nousussa, teitä kastumisvaarassa

Jaa

Vedenkorkeuksien nousu Lapin kaikissa vesistöissä on ollut parin edellisen päivän aikana nopeaa. Vesi on noussut tai on nousemassa lähipäivinä alavimmille teille Ounasjoen yläosalla ja Tornionjoella. Tulvien ennustetaan olevan huipussaan viikonloppuna tai alkuviikosta.

Ounasjoki tulvii Ylikylässä. Laituri on veden keskellä.
Ounasjoki Ylikylän kohdalla 15.5.2024. Kuva: Lapin ELY-keskus

Lapin vesistöissä vedenkorkeudet ovat nousseet nopeasti viime päivien aikana. Ounasjoella vesi on noussut mm. Tepastontielle. Mikäli vesi nousee vielä noin puoli metriä, uhattuina ovat myös kantatie 79 Leviltä Muonioon ja Sodankyläntie. Tornionjoella vesi nousee viikonlopun aikana Kainuunkylän Poikkilahdentielle. Uhattuna on myös kevyenliikenteen väylä Taroniemessä Ylitornion ja Aavasaksan välillä.  

Lapin ELY-keskus muistuttaa ottamaan huomioon vesistöjen tavanomaista suuremmat virtausnopeudet. Veneily ja muu liikkuminen tulvavesissä on vaarallista. Lisäksi ylimääräistä liikkumista tulva-alueilla ja tulvivilla teillä tulisi välttää. Nyt on viimeiset hetket tarkistaa veneiden ja laitureiden kiinnitykset sekä kerätä irtain tavara pois alavilta ranta-alueilta. 

Ounasjoki: Ounasjoella vedenkorkeus on noussut nopeasti ja on nyt keskimääräisen kevättulvan korkeudella. Kittilässä vettä voi alkaa tulvia viemäreihin. Veden arvioidaan nousevan viikonloppuna vahinkorajan tuntumaan tai hieman sen yli Kittilässä ja Kaukosessa. Kittilässä tulvahuipun ennustetaan olevan samaa tasoa kuin viime vuonna ja keväinä 2020 ja 2021. Kevään 2005 tulvakorkeudesta jäädään luultavasti yli puoli metriä. 

Tornionjoki ja Muonionjoki: Pellossa vedenkorkeus on tällä hetkellä keskimääräisen kevättulvan tasolla ja vesi nousee viikonloppuna tasolle, jossa tulvavesi voi päästä viemäreihin. Torniossa vedenkorkeus nousee keskimääräisen kevättulvan tasolle viikonloppuna. Keskimääräistä suurempaa tulvahuippua ennustetaan ensi viikon puoliväliin. Tulva on todennäköisesti jäämässä jonkin verran vahinkorajojen alapuolelle ja pienemmäksi kuin viime vuonna. Vesi voi olla tulvakorkeudessa koko ensi viikon ajan. 

Ivalojoki: Ivalojoella tulvaennuste ei ole merkittävästi muuttunut keskiviikosta. Tulvahuippua ennustetaan viikonlopulle tai maanantaille. Ivalossa vedenkorkeus on tällä hetkellä keskimääräisen kevättulvan tasolla, ja vedenkorkeuden ennustetaan nousevan viikonlopun aikana noin 0,5 metriä.  

Kemijoki: Kemijoen tulvaennusteissa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta keskiviikon jälkeen. Rovaniemellä vahinkorajan ylittymisen todennäköisyys on erittäin pieni, ja tulva on jäämässä tavanomaisen kevättulvan suuruiseksi. Vedenkorkeuden ennustetaan nousevan vielä noin 0,5 metriä Lainaan alueella. Vesi voi olla korkealla koko ensi viikon ajan. 

Tenojoki: Tenojoella tulvaennuste ei ole merkittävästi muuttunut keskiviikosta. Hieman keskimääräistä suurempaa tulvahuippua ennustetaan viikonlopulle tai maanantaille. Vedenkorkeuden ennustetaan nousevan Onnelansuvannossa vielä noin metrillä maanantaihin mennessä. 

Valmistaudu suojaamaan oma omaisuutesi tarvittaessa 

Seuraa tulvatilanteen kehittymistä ja valmistaudu suojaamaan omaisuutesi tarpeen mukaan. Tulvan suuruudesta riippumatta tulvavaara-alueen kiinteistöillä olisi hyvä olla joka kevät valmius suojata oma omaisuus tarvittaessa. Valmiuteen kuuluu mm. toimien suunnittelu etukäteen, tarvittavien suojausmateriaalien hankinta ja tulvatilanteen kehittymisen seuraaminen. Vastuu kiinteistöjen tulvasuojelusta on kiinteistöjen omistajilla. Lisätietoa tulviin varautumisesta vesi.fi-palvelusta sekä Lapin tulvaoppaasta. 

Seuraava viranomaisten tulvakokous on 20.5.2024, jonka jälkeen julkaistaan tarvittaessa tiedote. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin ELY-keskus, johtava vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen, puh. 0295 037 354 (päivystää viikonloppuna 17.5.-19.5.), etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tulvakeskus/Suomen ympäristökeskus, ryhmäpäällikkö Ari Koistinen (tulvaennusteet), puh. 0295 251 287

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Lohenkalastus Tornionjoella alkaa 8.6 klo 12 – malttia tarvitaan31.5.2024 10:46:49 EEST | Tiedote

Lohen kalastus vapakalastusvälineillä alkaa 8.6.2024 ja päättyy 25.8.2024. Kalastuskautta on lyhennetty lohen nousun turvaamiseksi. Kalastus tulisi aloittaa vasta sitten kun Kattilakosken kaikuluotaimen on ohittanut riittävä määrä lohia. Tulevalle kesälle Lapin ELY-keskus suosittaa, että kalastuskauden aikana otettaisiin saaliiksi enimmillään vain yksittäisiä lohia kalastajaa kohden. Jos lohen nousu jää heikoksi, vastuullinen kalastaja keskittyy tulevana kesänä hauen pyyntiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye