Rosebud Sivullisen ohjelma viikolla 21
Maanantaina tutustumme kulttuurisuku Krohneihin ja julkkaroimme Susanne Päivärinnan omaelämäkerrallista kirjaa. Parikymppinen Teos juhlii synttäreitään perjantaina useamman kirjailijan voimin.

Ma 20.5. klo 17
Tuomas Partanen: Tarinoita Krohneista (Momentum Kirjat)
Sukuteos "Tarinoita Krohneista" kertoo Suomen tiede-, kulttuuri- ja talouselämään merkittävästi lähes 200 vuoden ajan vaikuttaneesta Krohnien suvusta. Suku on alun perin lähtöisin Saksasta, ja Suomeen Krohnit tulivat Pietarista, jonka liike- ja kulttuurielämässä suku vaikutti 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa. Abrahamin poika Leopold Krohn muutti Pietarista Viipuriin ja sen lähellä sijainneeseen Kiiskilän kartanoon. Käännekohta Krohnien vaiheissa Suomen kannalta oli vuosi 1853, jolloin nuori ylioppilas Julius Krohn ja vähän myöhemmin hänen Leopold-veljensä saapuivat Helsinkiin opiskelemaan. Juliuksesta tuli runoilija ja lehtimies, sittemmin kansanrunouden professori. Leopold Krohn puolestaan oli filosofian maisteri, lääketieteen tohtori ja Suomen sotilaslääketieteen uranuurtaja. Juliuksen lapsista Kaarle Krohn jatkoi isänsä työtä kansanrunouden tutkijana ja professorina. Ilmari Krohnista tuli säveltäjä ja Suomen ensimmäinen musiikkitieteen professori, Helmi Krohnista, Aino Kallaksesta ja Aune Krohnista puolestaan kirjailijoita.
Helsinkiin asetuttuaan Krohnin suvun jäsenet ovat kunnostautuneet eri elämänalueilla tavalla, joka on jättänyt pysyvän jäljen kaupungin ja koko Suomen historiaan. Heidän vaiheidensa kautta tämän kirjan kirjoittaja Tuomas Partanen, Julius ja Ilmari Krohnin jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa, piirtää tarkkaa kuvaa elämästä liki 200 vuoden ajalta.
Ma 20.5. klo 18
Susanne Päivärinta: Kaikki tämä elämä (Teos)
Tervetuloa juhlistamaan Susanne Päivärinnan omaelämäkerrallisen Kaikki tämä elämä -teoksen ilmestymistä Rosebud Sivullinen -kirjakauppaan!
Päivärintaa haastattelee tilaisuudessa Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo.
Kaikki tämä elämä vie lukijansa television, vallan ja Yleisradion kulisseihin ja analysoi terävästi suomalaisen yhteiskunnan, median ja politiikan muutosta.
Samalla kirja yllättää henkilökohtaisuudellaan. Päivärinta kuvaa koskettavasti sukunsa tarinaa ja henkilökohtaista matkaansa, josta ei puutu suruja, käänteitä eikä sattumia.
Miten lappilaiseen kielikylpyyn jo varhain hulahtaneesta Päivärinnasta tulee tinkimätön totuuden ja oikeudenmukaisuuden puolustaja? Miten elämän suurimmasta surusta tulee elämän suurin ilo ja onni?
Oulun Puu-Toppilan tytön matka kulkee Perämeren perukoilta kohti eurooppalaisuuden ja globaalin maailman laineita, jotka pyyhkäisevät suomalaisen Impivaaran pelkäksi kansallismielisten päiväuneksi.
Susanne Päivärinta tunnetaan TV1:n tähtitoimittajana, joka irtisanoutui Yleisradiosta kohun saattelemana vuonna 2017.
Peloton toimittaja on tentannut eri alojen vaikuttajia neljällä eri vuosikymmenellä. Päivärinta on marssittanut tv-studioihin myös tavallisia kansalaisia kertomaan vääryyksistä. Vuoden 2023 vaaleissa hänet valittiin kokoomuksen kansanedustajaksi.
Ti 21.5. klo 12–16
VANHUUSOIKEUDEN AJANKOHTAISSEMINAARI III
Seminaarin järjestävät yhteistyössä Suomen Sosiaalioikeudellinen Seura ry (SSOS) ja Vanhusoikeuden asiantuntijoiden verkosto (VAASI). Seminaari on maksuton ja kaikille avoin.
Pe 24.5. klo 13 alkaen
Teos-kustantamo viettää 20-vuotisjuhlavuottaan!
Sen kunniaksi Rosebud Sivullinen -kirjakaupassa järjestetään perjantaina 24.5. Teos-päivä. Myynnissä on Teoksen kirjoja alennetuin hinnoin, ja lavalla nähdään ja kuullaan Teoksen upeita kirjailijoita.
OHJELMA:
13.30 Finlandia-palkittu kirjailija Laura Lindstedt kertoo kirjoittamisprosessistaan: miten syntyy romaani? Entä väitöskirja tai käännös?
14.15 Lastenkirjailija Juhani Känkänen kertoo rakastetun Apo Apponen -sarjan tekemisestä ja kokemuksistaan yhtenä Teoksen pitkäaikaisimmista kirjailijoista.
15.00 Tietokirjailijat Vaula Norrena ja John Simon puhuvat maahanmuuttajalasten kokemuksista Suomessa. Mitä Suomen pitäisi ymmärtää maahanmuuttajalapsista ja -nuorista?
15.45 Anna Maria Mäki kertoo tuoreesta romaanistaan Uudessa valossa, joka on tarkkanäköinen kuvaus nykyajan kulisseista, somevaikuttamisesta ja motivaatiopuhumisesta.
Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Rosebud Sivullinen, Kaisaniemenkatu 5 (Kaisa-talo), Helsinki. Esteetön sisäänkäynti katutasosta. Tapahtumat myös striimataan Sivullisen YouTube-kanavalle https://www.youtube.com/@Sivullinen_Lava
Yhteyshenkilöt
Petra KakkoMyymäläpäällikkö
Sivullinen-kirjakauppa
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rosebud Oy
Muumit ja Tove Karkkilan nokilaaksossa10.6.2025 12:15:31 EEST | Tiedote
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta ensimmäisestä muumitarinasta Muumi ja suuri tuhotulva. Högforsin ruukkialueella Karkkilassa sijaitseva elokuvateatteri Kino Laika osallistuu Muumien juhlavuoteen lukuisien elokuvanäytösten, Moomin Valley -aiheisen konsertin ja 5.6. avautuneen Tove Jansson -valokuvanäyttelyn muodossa.
Kirjamaailman teemana 24.–25.5. sota ja rauha, erityisvieraita Hiroshimasta12.5.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Kirjamaailma raivaa tilaa kriittiselle keskustelulle demokratian uhista, asevarustelusta, militarismista sekä kansainvälisistä kriiseistä ja konflikteista – ohjelmassa syväluodataan muun muassa Israelin ja Palestiinan konfliktin juuria ja nykytilaa usean tietokirjailijan voimin. Erityisvieraina Hiroshiman atomipommituhosta eloonjäänyt "hibakusha", viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Nihan Hidankyon järjestön pääsihteeri Kunihiko Sakuma, ja Japanin atomipommin vastaisen Gensuikyo-neuvoston pääsihteeri Yayoi Tsuchida. Kirjamaailma on osa Maailma kylässä -festivaalia 24.–25.5. Helsingin Suvilahdessa (la klo 11–21, su klo 11–19).
Tsunamista 20 vuotta: hengästyttävä kertomus paosta hyökyaallon alta13.12.2024 13:17:34 EET | Tiedote
20 vuotta sitten tapaninpäivänä hyökyaallot iskeytyivät Kaakkos-Aasian rannikoille tuhoisin seurauksin. Tsunamista selviytynyt kirjailija Raimo Pesonen kirjoitti kertomuksen paosta tappavan hyökyaallon alta. "On paljon muistettavaa, jos täältä selviytyy pois. Ja unohdettavaa."
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 505.12.2024 17:01:42 EET | Tiedote
Ti 10.12. klo 17 Jussi Lehtonen: Mies jolla on naisen sydän (WSOY) Tervetuloa seuraamaan Jussi Lehtosen kirjailijahaastattelua Sivullisen lavalla! Lehtosta haastattelee Irina Björkman. Kun tytär muuttaa pois kotoa, hänen isänsä, romaanin päähenkilö, alkaa muistella, miten kaikki oikein meni. Tyttären syntymään liittyvät monisyiset tapahtumaketjut tempaavat hänet muistikuvien sokkeloihin, joista hän ei ole koskaan kertonut tyttärelleen. Toisessa osassa päädytään Paraguayhin, jonne päähenkilö on matkustanut valmistamaan vankien tarinoista kohtauksia. Työskentely on haasteellista erilaisten odotusten, arvomaailmojen ja tunteiden ristipaineissa. Oma tila pitää rakentaa joka päivä uudestaan eikä etuoikeutettuna olemisen ongelma jätä rauhaan. Kolmiosaisen romaanin viimeisessä osassa ääneen pääsee nyt aikuistunut tytär. Hän on viettämässä isänsä ja tämän miesystävän kanssa isänpäivää mökillä, kun keskustelu rakkausasioista avaa uuden railon. Riipaisevan kauniisti ja ristiriitaisuuksia liikaa
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 4929.11.2024 16:38:49 EET | Tiedote
Ti 3.12. klo 16 Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -ehdokkaat Ti 3.12. klo 17.30 Oliver Whitehead: Future Tense (Parvs) Oliver Whitehead (s. 1947) on monialainen taiteilija. Englannista Suomeen vuonna 1971 asettunut Whitehead työskentelee monipuolisesti maalauksen, piirustusten, grafiikan, valokuvan, kuvanveiston, liikkuvan kuvan ja lavarunouden parissa. Whiteheadin työskentelyä määrittää kriittinen aikalaiskatse, joka jättää kuitenkin katsojalle tilaa tehdä omia tulkintoja maailmasta ja sen tilasta. Oliver Whiteheadin tuotannosta voidaan löytää monia toistuvia teemoja. Tällaisia ovat muun muassa kulutuskulttuurin fetissiluonteen tarkastelu, kaupunkitilan havainnointi, päiväkirjamaiset huomiot jokapäiväisestä elämästä sekä rauhan teema, jota Whitehead on työstänyt muun muassa julkiseen tilaan piirtämillään liitupiirustuksilla. Kirja esittelee pitkän uran tehneen taiteilijan tuotantoa ja sen teemoja. Ke 4.12. klo 17 Riie Heikkilä: Miksi lakkasimme lukemasta? (Gaudeamus) Lukutait
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme