Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Väyrynen lyttää SDP:n sote-kritiikin - ”Vastuunpakoilua”

Jaa

Hyvinvointialueiden tilanne on puhututtanut laajasti eduskunnassa hallituksen kehysriihessä sopimien lisäsäästöjen jälkeen. Esimerkiksi vanhuspalveluiden henkilöstömitoituksessa ja hoitotakuussa palataan Marinin hallituksen aikaiselle tasolle. Kokoomuksen kansanedustaja, kirurgi Ville Väyrynen kuittaa opposition suuret puheet valmisteluna kevään 2025 kunta- ja aluevaaleihin.

Ville Väyrynen. Kuvaaja: Kimmo Falck.
Ville Väyrynen. Kuvaaja: Kimmo Falck.

”Marinin hallitus jätti Orpon hallitukselle kolme vaikeaa haastetta. Vuonna 2023 Suomi oli EU:n nopeimmin velkaantuva maa, keskeiset sote-normien kiristykset säädettiin astumaan voimaan vasta tälle hallituskaudelle eikä toimia henkilöstöpulan ratkaisemiseksi tehty. Yhteenkään näistä ongelmista ei SDP:n sote-uudistus auttanut. Tämä hallitus joutuu siis samanaikaisesti sopeuttamaan taloutta ja pelastamaan hyvinvointialueet pinteestä. Minusta SDP:n toimintakulttuuri on vastuunpakoilua”, Väyrynen toteaa.

THL:n toukokuussa päivittämät hoitoonpääsyn tilastot kertovat, että hoitoonpääsy nopeutui hieman loppuvuodesta 2023, samanaikaisesti kun hoitotakuu kiristyi 14 päivään. Vuonna 2023 kuitenkin vuokrahenkilöstö- ja ostopalvelukulut myös kasvoivat reilusti. Hyvinvointialueet käyttivät vuokrahenkilöstöön jopa 700 miljoonaa euroa viime vuonna. Väyrysen mukaan rajun menokasvun takana on kiristyneet mitoitukset, joihin ei löydy henkilöstöä. Tämä johtaa hintojen nousuun.

”Hyvinvointialueiden energia menee hoitotakuun toteuttamiseen. Mahdollisuutta pitkäjänteiseen toiminnan suunnitteluun tai hoidon jatkuvuuden turvaamiseen ei ole. Minusta tilanne on kestämätön, jos tiukat normit johtavat siihen, että vastavalmistuneesta vuokralääkäristä tai jopa kandista joudutaan hätäostona maksamaan moninkertaisesti virkalääkärin palkkaan nähden. Silloin suomalaisten verorahoilla ei saada laatua, eikä potilas saa ansaitsemaansa hoitoa. Nyt päätetty väljempi normitus antaa enemmän liikkumatilaa järjestää hoito todellisen lääketieteellisen kiireellisyyden mukaan. Esimerkiksi hyvinvointialueiden johtajat ovat peräänkuuluttaneet näiden normien uudelleentarkastelua”, Väyrynen sanoo.

Väyrysen mukaan on tärkeää, että hyvinvointialueet jatkavat työtä niin etä-, digi- kuin liikkuvienkin palveluiden kehittämiseksi sekä henkilöstön pitovoiman parantamiseksi. Hän kuvailee urakkaa pitkäksi, mutta sanoo sen pitävän pitkällä aikavälillä kustannukset kurissa ja parantavan sote-palveluiden laatua.

”Tällaistakaan kehitystyötä ei vuokrahenkilöstöllä tehdä. Oma henkilöstö, modernia teknologiaa hyödyntävät uudenlaiset työtavat sekä jatkuvuus ovat laadukkaiden sote-palveluiden tae. Pykälä ei paranna ihmistä, vaikka edellinen hallitus SDP etunenässä näin kuvittelikin. Tosin se ei rohjennut testata teoriaansa omalla kaudellaan vaan jätti sotkunsa Orpon hallituksen siivottavaksi. Seurauksena tästä oli oppositionkin paheksuma vuokratyökustannusten räjähdysmäinen kasvu. Nyt kun palaamme normeissa Marinin hallituksen tasolle, onkin se yhtäkkiä terveydenhuollon romauttamista. Kun seuraa tätä SDP:n logiikkaa, en yllättyisi, vaikka heidän seuraava välikysymyksensä koskisi vuokratyövoiman käyttöä”, päättää Väyrynen.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti.

Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen lääkärikansanedustaja Mia Laiho Otkesin raportista: Nuorten huumekuolemiin on puututtava12.6.2024 14:30:46 EEST | Tiedote

On­net­to­muus­tut­kin­ta­kes­kus on julkistanut tänään raportin alle 25-vuo­tiai­den nuor­ten ta­pa­tur­mai­sisten huumekuolemien teematutkinnasta, tavoitteenaan tuottaa tietoa ja antaa suosituksia alle 25-vuotiaiden nuorten tapaturmaisten huumekuolemien ehkäisemiseksi. Otkesin mukaan palvelujärjestelmää on kehitettävä niin, että nuorten päihde- ja mielenterveyspalvelut kulkevat yhdessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye