Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingissä torjutaan vieraslajeja mobiilipelin avulla 3. kesäkuuta alkaen

Jaa

Asukkaat voivat kohta tienata rahaa tililleen hävittämällä Helsingistä löytämiään lupiineja ja jättipalsameja. Tempaus toteutetaan Crowdsorsa-mobiilipelillä, jolla torjuttavia vieraslajiesiintymiä videoidaan ja merkitään kartalle.

Mari Sahlstén

Joukkoistettu vieraslajitorjunta käynnistyy 3. kesäkuuta. Tehtävä on kaikille avoin ja vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen. Palkkioksi pelaajat voivat ansaita jopa 25 senttiä torjuttua neliömetriä kohden. 

– Jättipalsami ja lupiini kuuluvat Helsingin haitallisimpiin vieraskasveihin, ja ne uhkaavat kaupunkiluontomme monimuotoisuutta. Niiden koneellinen poisto on monissa sijainneissa hankalaa, ja siksi jokainen käsipari on tarpeen torjuntataistelussa. Mobiilipeli ja rahapalkkio toivottavasti lisäävät tehtävän hauskuutta ja palkitsevuutta, toteaa vapaaehtoistyön koordinaattori Armi Koskela kaupunkiympäristön toimialalta. 

Kuvaa vieraslajikohteet ja ansaitse rahaa 

Peliin osallistutaan poistamalla joko itse löydettyjä tai kartalle jo merkittyjä jättipalsami- tai lupiiniesiintymiä. Kohteet kuvataan ennen ja jälkeen torjunnan, ja lopuksi videot ladataan Crowdsorsan tarkistettavaksi. Kun videot on hyväksytty, voi palkkion pyytää virtuaalilompakosta omalle pankkitililleen. 

Pelin automaattisesti laskema torjuntapalkkio perustuu esiintymän pinta-alaan, tiheyteen ja lajiin. Tehtävä pysyy käynnissä niin kauan kuin palkkiobudjettia riittää, ja sen edistymistä voi seurata sovelluksesta. Jotta esiintymien viimeisetkin haittakasvit saadaan tehokkaasti hävitettyä, voi tehtävän jälkipuoliskolla torjua ainoastaan vanhoja esiintymiä uudelleen. 

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka konsepti on otettu käyttöön Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Briteissä. Mobiilipeli on kehitetty datankeruun ja mikrotöiden joukkoistamiseksi kuntalaisille. Pelillä on Helsingissä kartoitettu aiemmin pyöräteiden kuntoa.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Armi Koskela
vapaaehtoistyön koordinaattori
Helsingin kaupunki
kaupunkiympäristön toimiala
040 7190824
armi.koskela@hel.fi

Toni Paju
toimitusjohtaja
Crowdsorsa
050 322 6263
toni.paju@crowdsorsa.com

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye