Gramex äänitemusiikin tekijänoikeusjärjestö ry

Vuosikatsaus 2023: Gramexilta musiikille 21,5 miljoonaa euroa

Jaa

Gramex maksoi viime vuonna musiikin käytöstä kerättyjä korvauksia yhteensä 21,5 miljoonaa euroa. Tuoreen vuosikatsauksen mukaan suurimmat korvaustulot tulivat taustamusiikista sekä radio- ja televisiokäytöstä.

Tutustu digitaaliseen vuosikatsaukseen tiedotteen lopun linkistä (https://www.gramex.fi/tietoa-gramexista/).
Tutustu digitaaliseen vuosikatsaukseen tiedotteen lopun linkistä (https://www.gramex.fi/tietoa-gramexista/).

Vuoden 2023 musiikin käytöstä kerätty korvauskertymä oli 26,05 miljoonaa euroa.

Suurimmat korvaustulot tulivat taustamusiikkisektorilta (10,15 milj.), radio- ja televisiokäytöstä (8,05 milj.) ja internet- ja tietoverkkokäytöstä (4,7 milj.). Erityisesti taustamusiikkioperaattorien korvaukset kasvoivat vuoteen 2022 verrattuna.

Aiempaa tiiviimpi tilityssykli

Teknologisen kehitystyön ansiosta Gramex maksoi musiikin käytöstä kerättyjä korvauksia ensimmäistä kertaa historiassa neljästi vuoden aikana. Suurin osa kerätyistä korvauksista maksettiin äänitemusiikin esittäjille ja tuottajille jo saman kalenterivuoden aikana.

Korvauksia maksettiin yhteensä 21,5 miljoonaa euroa. Siitä 9,3 miljoonaa euroa meni musiikin esittäjäasiakkaille ja 12,2 miljoonaa euroa tuottaja-asiakkaille.

Ulkomailta kerättyjen korvausten osuus oli tilapäisesti aiempaa alhaisempi eräiden korvauserien siirtyessä vuoden 2024 käsittelyyn. Ulkomailta kerättiin 690 000 euroa ja ulkomaille maksettiin 2,18 miljoonaa euroa.

Kehityshankkeiden vuosi

”Vuosi 2023 oli kehityshankkeiden vuosi.  Alati lisääntyvän datan hallitsemisessa tarvittavat tunnisteet ja näiden siirtoon tarvittavat formaatit ovat toiminnassamme koko ajan merkittävämpi kehityksen alue. Toimintatapojen ja teknologian kehitys on edellytys toiminnan säilymiselle merkityksellisenä”, kuvaa Ilmo Laevuo toimitusjohtajan katsauksessa.

”Vuoden aikana jatkettiin VRDB- ja RDx- datahub-integraatioiden ja toimintaprosessien kehittämistä, ISNI-tunnisteen käyttöönottoa sekä toteutettiin automaatiota hyödyntävä verkkopalveluiden ja viestinnän kokonaisuudistus”, Laevuo kertoo.

”Uudet tekniikat luovat tietysti haasteen myös kustannuksille. Yhä suorituskykyisemmät järjestelmät aiheuttavat kehityskulujen lisäksi lisääntyviä ylläpitokuluja”, tiivistää Laevuo.

Musiikin puolesta

Vuoden aikana Gramex uudisti brändiään ja avasi täysin uudistuneet verkkosivut, jossa digitaalinen asiakaspalvelu ja viestintä nostettiin uudelle tasolle. Uudistuksen yhteydessä GramexPress-lehti muutettiin kokonaan digimediaksi ja printistä luovuttiin. 

Gramex toteutti myös aktiivista edunvalvontaa musiikkialan hyväksi. Vuoden 2023 painopisteinä olivat hallitusohjelmaan vaikuttaminen, kulttuuri- ja musiikkialan kansantaloudellisen arvon sekä kulttuurialan näkökulman tuominen valtiontalouden sopeutuksia ja työttömyysturvan muutoksia koskevaan keskusteluun.

Vaikuttamistyötä tehtiin osin Luovan työn tekijät ja yrittäjät Luovat ry:n osana sekä osin musiikkialan järjestöjen välisenä yhteistyönä.

Tutustu uudistettuun digitaaliseen vuosikatsaukseen tästä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Gramex on äänitemusiikin esittäjien ja tuottajien tekijänoikeusjärjestö. Teemme töitä, jotta äänitteillä esiintyvät muusikot ja tuottajat saisivat työstään korvauksen ja jotta yritykset ja organisaatiot voivat hyödyntää musiikkia helposti, arvoa tuottavasti ja vastuullisesti. Meillä on yli 60 000 asiakassopimusta musiikin esittäjien ja tuottajien kanssa sekä noin 34 000 musiikin käyttäjäasiakkaiden lupaa.

Tärkeintä meille on musiikki. Olemme kiitollisia, että saamme osaltamme auttaa musiikkia menestymään ja siten tuoda maailmaan lisää iloa, hyvinvointia ja elämyksiä

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gramex äänitemusiikin tekijänoikeusjärjestö ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye