Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Useimpien Lapin jokien virtaamat ovat lähellä huippuaan

Jaa

Ivalojoen virtaama oli korkeimmillaan sunnuntaina. Ounasjoella, Kemijoella ja Tenojoella tulva on saavuttamassa huippunsa tänään tai huomenna.  Tornionjoella ja Muonionjoella vedenkorkeudet ovat nousussa vielä muutaman päivän ajan. Ylimääräistä liikkumista tulva-alueilla ja tulvivilla teillä tulisi välttää.

Ounasjoen Köngäs 20.5. Kuva: Kemijoki Oy
Ounasjoen Köngäs 20.5. Kuva: Kemijoki Oy

Lapin vesistöissä vedenkorkeudet ovat olleet nousussa viikonlopun aikana. Vesi on noussut muutamille maanteille ja kaduille Ivalossa, Kittilässä ja Ylitorniolla. Ounasjoella, Kemijoella ja Tenojoella tulvahuippu on tänään tai huomenna. Ivalojoella Pajakoskella tulvahuippu saavutettiin sunnuntaina. Tornionjoella ja Muonionjoella tulvahuippu on odotettavissa viikon puolivälissä.  

Lapin pelastuslaitoksella on ollut viikonlopun aikana muutamia tulvaan liittyneitä vahingontorjuntatehtäviä sekä tarkastustehtäviä. Kolarissa, Kittilän ja Torniossa pelastuslaitos kävi tarkastamassa muutaman rakennuksen tulvasuojauksen riittävyyden. Ivalossa pelastuslaitos auttoi veden saartaman auton siirtämisessä. 

Tulvahuiput hieman keskimääräistä suurempia 

Ounasjoki: Ounasjoella tulva on parhaillaan huipussaan tai lähellä huippua. Tulva on hieman suurempi kuin viime vuonna. Ounasjärven ja Könkään havaintoasemilla vedenkorkeuden nousu on pysähtynyt ja tulva on kääntymässä laskuun. Kittilässä ja Kaukosessa vahinkoraja on ylittynyt ja vesi voi nousta vielä muutamia senttimetrejä huomiseen mennessä. Kittilässä vedenkorkeus on nyt viime kevään tulvan tasolla. 

Vesi on noussut Kittilässä mm. Sodankylätie (Kt 80) toiselle ajokaistalle. Levin ja Muonion välisellä maantiellä (Kt 79) vesi on noussut lähelle tien reunaa. Könkään ja Tepaston välillä tietä (Mt 956) on tilapäisesti korotettu. 

Ivalojoki: Ivalojoella Pajakosken havaintoasemalla virtaama oli korkeimmillaan eilen. Virtaama oli yli 800 m3/s, mikä oli hieman suurempi kuin vuosien 2018 ja 2020 tulvissa. Ivalon taajamassa tulva oli huipussaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Aamun aikana vedenkorkeus on kääntynyt laskuun.  

Ivalossa tulva muun muassa katkaisi tien Näverniemeen. Lisäksi Lentokentäntien kevyenliikenteen väylälle nousi vesi. Suuremmilta vahingoilta on kuitenkin vältytty. 

Tornionjoki ja Muonionjoki: Tornionjoen tulva on huipussaan keskiviikkona tai loppuviikosta. Veden ennustetaan nousevan nykyisestä vielä noin 20–40 cm. Tulva jää viime vuoden tulvahuippua matalammaksi. Pellossa vahinkorajan ylittyminen on epätodennäköistä. Muonionjoella tulvahuippu on huomenna tai ylihuomenna, ja tulva jää viime vuoden tulvaa pienemmäksi. 

Vesi on noussut Ylitorniolla Kainuunkylässä Poikkilahdentielle ja Taroniemessä kevyenliikenteen väylälle. Valtatiellä 21 nopeusrajoitusta on laskettu Taroniemessä tulvivan kevyenliikenteen väylän kohdalla. Torniossa Heinijängäntiellä vesi on noussut tien reunan läheisyyteen. 

Kemijoki: Kemijoella tulva on nyt Rovaniemellä huipussaan.  Tulva on hieman keskimääräistä suurempi, mutta jää selvästi vahinkorajan alapuolelle. Vedenkorkeus Lainaalla on nyt tasolla N2000+76,70 m, mikä on noin metrin alempana kuin vuoden 2020 tulva. Veden ennustetaan pysyvän korkealla koko viikon. 

Tenojoki: Tenojoella tulva on nyt lähellä huippuaan. Vesistöalueen latvoilla on vielä lunta, jonka sulaminen voi vielä nostaa virtaamaa loppuviikkoa kohden. Tulvahuippu on keskimääräisen kevättulvan suuruinen ja samaa tasoa kuin kahtena edellisenä keväänä. 

Vältä liikkumista tulva-alueilla ja tulvivilla teillä 

Viranomaiset kehottavat välttämään veden peittämällä tiellä ajamista ja tulva-alueella liikkumista. Sadevesi- ja viemärikaivojen kannet ovat saattaneet nousta paikoiltaan tai tien kantavuus on voinut heiketä. Lisäksi jo 15 cm korkea virtaava vesi voi kaataa aikuisen ja 45–60 cm vesimassa puolestaan kelluttaa autoa. 

Ota lisäksi huomioon vesistöjen tavanomaista suuremmat virtausnopeudet. Veneily ja muu liikkuminen tulvavesissä on vaarallista ja veneilystä aiheutuvat aallot voivat aiheuttaa haittaa mm. tilapäisille tulvasuojauksille. 

Vastuu kiinteistöjen tulvasuojelusta on kiinteistöjen omistajilla 

Seuraa tulvatilanteen kehittymistä ja valmistaudu suojaamaan omaisuutesi tarpeen mukaan. Tulvan suuruudesta riippumatta tulvavaara-alueen kiinteistöillä olisi hyvä olla joka kevät valmius suojata oma omaisuus tarvittaessa. Valmiuteen kuuluu mm. toimien suunnittelu etukäteen, tarvittavien suojausmateriaalien hankinta ja tulvatilanteen kehittymisen seuraaminen. Vastuu kiinteistöjen tulvasuojelusta on kiinteistöjen omistajilla. Lisätietoa tulviin varautumisesta vesi.fi-palvelusta sekä Lapin tulvaoppaasta. 

Seuraava viranomaisten tulvakokous on 22.5.2024, jonka jälkeen julkaistaan tarvittaessa tiedote. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin ELY-keskus, johtava vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen, puh. 0295 037 354
Lapin ELY-keskus, vesitalousasiantuntija Anna Kurkela, puh. 0295 037 398

Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tulvakeskus/Suomen ympäristökeskus, ryhmäpäällikkö Ari Koistinen (tulvaennusteet), puh. 0295 251 287, etunimi.sukunimi@syke.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Lohenkalastus Tornionjoella alkaa 8.6 klo 12 – malttia tarvitaan31.5.2024 10:46:49 EEST | Tiedote

Lohen kalastus vapakalastusvälineillä alkaa 8.6.2024 ja päättyy 25.8.2024. Kalastuskautta on lyhennetty lohen nousun turvaamiseksi. Kalastus tulisi aloittaa vasta sitten kun Kattilakosken kaikuluotaimen on ohittanut riittävä määrä lohia. Tulevalle kesälle Lapin ELY-keskus suosittaa, että kalastuskauden aikana otettaisiin saaliiksi enimmillään vain yksittäisiä lohia kalastajaa kohden. Jos lohen nousu jää heikoksi, vastuullinen kalastaja keskittyy tulevana kesänä hauen pyyntiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye