Espoon kaupunki - Esbo stad

Esbo stadsdirektör Jukka Mäkelä går i pension vid årsskiftet 2025

Dela

Esbo stadsdirektör Jukka Mäkelä går i pension från stadens tjänst vid årsskiftet. Mäkeläs sista arbetsdag är i slutet av året, och efter det använder han sina återstående semesterdagar. Mäkelä (f. 1960) har varit Esbos stadsdirektör sedan början av år 2011.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.
Jukka Mäkelä har varit Esbos stadsdirektör sedan början av år 2011. Olli Urpela Espoon kaupunki

Före tjänsten som stadsdirektör i Esbo var Mäkelä Samlingspartiets riksdagsledamot åren 2007–2010. I Esbopolitiken har han deltagit som ledamot i stadsfullmäktige sedan 1997, som ordförande för stadsstyrelsen 2005–2008 och som ordförande för stadsfullmäktige 2009–2010. Jukka Mäkelä är diplomingenjör, eMBA och hedersdoktor vid Aalto-universitetet. Han är infödd Esbobo. Han sysslar aktivt med idrott och motion och är en entusiastisk förespråkare inom fältet.

”Esbo är min hemstad som ligger mig varmt om hjärtat, och att leda staden har varit en fantastisk möjlighet. Jag har gjort mitt jobb entusiastiskt och satsat på det fullt. Nu är det ett lämpligt tillfälle att låta följande stadsdirektör ta över, så att hen kan inleda arbetet i början av året och sedan fortsätta att leda Esbo tillsammans med det nya fullmäktige efter kommunalvalet. Esbo är en uppväxtskildring. Det är vår gemensamma uppgift att se till att Esbo växer på ett hållbart, invånarorienterat och högklassigt sätt och att staden förblir konkurrenskraftig”, säger Mäkelä.

”Stadsdirektör Mäkelä förtjänar ett stort tack för det arbete han har gjort för Esbo. Han har lotsat det växande Esbo med stort hjärta och hängivenhet för frågor som gäller staden. Under Mäkeläs tid som stadsdirektör har Esbo stärkt sin ställning som starkt centrum för innovationer och en stad för hållbar utveckling. De mest synliga exemplen på detta är spårtrafiksprojekten: metron och snabbspårvägen. Under Mäkeläs tid har det också förekommit stora utmaningar och förändringar, såsom coronapandemin samt social- och hälsovårdsreformen, men Esbo har klarat sig bra även genom dessa. Jag tackar Jukka å hela den politiska organisationens vägnar och önskar honom en mycket god fortsättning inför följande livsskede. Jukka har ofta sagt att stadens aktiva invånare är Esbos största resurs. Det beskriver kanske också hans egna planer: att även i fortsättningen vara en aktiv Esbobo”, säger stadsstyrelsens ordförande Mervi Katainen.

Stadsdirektörstjänsten i Esbo ledigförklaras så att den nya stadsdirektören kan inleda sitt uppdrag i januari 2025.

 

Jukka Mäkeläs meritförteckning

Kontakter

Bilder

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.
Jukka Mäkelä har varit Esbos stadsdirektör sedan början av år 2011.
Ladda ned bild

Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Facebook

X

Följ Espoon kaupunki - Esbo stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon kaupunki - Esbo stad

Tilastot ja tutkimukset -kuukausitiedote kesäkuu 202414.6.2024 17:11:34 EEST | Tiedote

Espoon väestö osa-alueittain 31.12.2023 -tietoisku on valmistunut. Espoon väestönlisäyksestä selvästi suurempi osa tuli vuonna 2023 kokonaismuuttovoitosta (7 385 henkeä) kuin luonnollisesta väestönlisäyksestä (1 430 henkeä). Espoolaiset äänestivät eurovaaleissa keskimääräistä vilkkaammin. Espoon väkiluku oli huhtikuun 2024 lopussa ennakkotietojen mukaan 316 110. Työttömyyden kasvu jatkui huhtikuussa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye