Oulun yliopisto

Oulun yliopiston Super Fab Labissa kehitettiin uusi menetelmä piirilevyjen valmistusprosessiin

Jaa

Perinteisesti juotteenestopinnoitteen ja komponenttimerkintöjen lisäämisessä piirilevylle on käytetty suuri määrä sekä ympäristölle että valmistajalle haitallisia kemikaaleja. Se on lisäksi ollut verrattain hidas prosessi ja sopimaton esimerkiksi prototyyppien valmistukseen. Oulun yliopiston Super Fab Labin kehittämä menetelmä mahdollistaa tulostamisen suoraan jyrsitylle piirilevylle.

Tulostaminen tarjoaa helpon, nopean ja myrkyttömän tavan piirilevyjen jälkikäsittelyyn. Komponenttien nimet, ääriviivat ja arvot voidaan tulostaa samalla kertaa juotteenestopinnoitteen kanssa muutamissa minuuteissa.

"Käytimme ennakkoluulottomasti Mimakin UV-tulostinta juotteenestopinnoitteen ja tekstien tulostamiseen piirilevylle. Käytetty versio osoittautui lämmönkestäväksi, eikä piirilevyjen juottaminen aiheuta pinnoitteen rikkoutumista normaaleissa juotoslämpötiloissa. Riittävää lämmönkestävyyttä ei ole aiemmin saavutettu kyseisellä menetelmällä. Keksintö sai hyvän vastaanoton globaalissa Fab Lab -verkostossa ja käynnisti jo jatkotutkimuksen MIT:ssä. Tavoitteena on löytää edullinen UV-tulostinmalli, joka kykenee samaan, jotta menetelmä voidaan levittää yli 2500 Fab Labiin", kertoo Jani Ylioja, Fab LaBin johtaja Oulun yliopistosta.

Super Fab Lab Oulun kehittämä tulostettavan elektroniikan menetelmä tarjoaa monia etuja perinteisiin valmistusmenetelmiin verrattuna. Se säästää aikaa, vaivaa, kemikaaleja ja ympäristöä kun piirilevyn pinnoituksia voidaan tulostaa suoraan piirilevylle. Menetelmä antaa makereille, innovaattoreille, yrittäjille ja teollisuudelle mahdollisuuden toteuttaa ideoitaan tehokkaammin ja luovemmin piirilevynvalmistuksessa ja -prototypoinnissa. Juotosmaskiksi voidaan nyt tulostaa vaikka valokuva, tai muuta taidetta. Tämä kehitys on linjassa Fab Lab -verkoston ydinperiaatteiden kanssa. Verkon tavoitteena on demokratisoida pääsy digitaalisiin valmistustyökaluihin sekä edistää yhteistyötä ja innovaatioita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Maan magneettikentän heikentyessä Auringon äärimmäiset hiukkaspurkaukset voivat uhata otsonikerrosta ja DNA:ta4.7.2024 06:04:00 EEST | Tiedote

Auringon hiukkaspurkausten aikana Maan ilmakehään voi kohdistua lyhytaikaisesti erittäin voimakas ja energeettinen hiukkasryöppy. Nykyisellään Maan magneettikenttä torjuu tehokkaasti useimmat hiukkaspurkaukset. Vuosituhansien ajanjaksoilla magneettikentän tiedetään kuitenkin toisinaan häviävän. Tuolloin tapahtuvat Auringon äärimmäiset hiukkaspurkaukset voivat vaikuttaa ilmastoon ja elämään maapallolla, todetaan uudessa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa mukana on myös Oulun yliopisto.

Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan 16 aloituspaikan lisäys – valitut saavat tiedon 4.7. mennessä26.6.2024 13:34:03 EEST | Tiedote

Oulun, Helsingin, Turun, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistot ja opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ovat sopineet aloituspaikkojen lisäämisestä pysyvästi lääketieteen koulutukseen, ja OKM on myöntänyt aloituspaikkojen lisäykseen lisämäärärahaa. Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan tulee 16 aloituspaikan lisäys jo vuodelle 2024.

Oulun yliopistossa saavutettiin merkittäviä tuloksia 6G RF -elektroniikassa24.6.2024 06:56:00 EEST | Tiedote

Uraauurtava tulos 6G-teknologian kehityksessä on saavutettu onnistuneesti toteutetulla radiovastaanottimen etupäällä, joka toimii jopa 300 GHz:llä. Korkeataajuisen elektroniikan onnistunut tutkimustulos luo suuntaa huippunopealle langattomalle tiedonsiirrolle ja on yksi konkreettinen saavutus 6G-radion käyttöönoton edistymisessä. Tutkimuksen pääpaino on ollut radiovastaanottimen etuosan suunnittelussa, jossa yhdistyvät analogisen piiriteorian, mikroaaltoteorian ja radiotekniikan periaatteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye