Oulun yliopisto

Oulun yliopiston Super Fab Labissa kehitettiin uusi menetelmä piirilevyjen valmistusprosessiin

Jaa

Perinteisesti juotteenestopinnoitteen ja komponenttimerkintöjen lisäämisessä piirilevylle on käytetty suuri määrä sekä ympäristölle että valmistajalle haitallisia kemikaaleja. Se on lisäksi ollut verrattain hidas prosessi ja sopimaton esimerkiksi prototyyppien valmistukseen. Oulun yliopiston Super Fab Labin kehittämä menetelmä mahdollistaa tulostamisen suoraan jyrsitylle piirilevylle.

Tulostaminen tarjoaa helpon, nopean ja myrkyttömän tavan piirilevyjen jälkikäsittelyyn. Komponenttien nimet, ääriviivat ja arvot voidaan tulostaa samalla kertaa juotteenestopinnoitteen kanssa muutamissa minuuteissa.

"Käytimme ennakkoluulottomasti Mimakin UV-tulostinta juotteenestopinnoitteen ja tekstien tulostamiseen piirilevylle. Käytetty versio osoittautui lämmönkestäväksi, eikä piirilevyjen juottaminen aiheuta pinnoitteen rikkoutumista normaaleissa juotoslämpötiloissa. Riittävää lämmönkestävyyttä ei ole aiemmin saavutettu kyseisellä menetelmällä. Keksintö sai hyvän vastaanoton globaalissa Fab Lab -verkostossa ja käynnisti jo jatkotutkimuksen MIT:ssä. Tavoitteena on löytää edullinen UV-tulostinmalli, joka kykenee samaan, jotta menetelmä voidaan levittää yli 2500 Fab Labiin", kertoo Jani Ylioja, Fab LaBin johtaja Oulun yliopistosta.

Super Fab Lab Oulun kehittämä tulostettavan elektroniikan menetelmä tarjoaa monia etuja perinteisiin valmistusmenetelmiin verrattuna. Se säästää aikaa, vaivaa, kemikaaleja ja ympäristöä kun piirilevyn pinnoituksia voidaan tulostaa suoraan piirilevylle. Menetelmä antaa makereille, innovaattoreille, yrittäjille ja teollisuudelle mahdollisuuden toteuttaa ideoitaan tehokkaammin ja luovemmin piirilevynvalmistuksessa ja -prototypoinnissa. Juotosmaskiksi voidaan nyt tulostaa vaikka valokuva, tai muuta taidetta. Tämä kehitys on linjassa Fab Lab -verkoston ydinperiaatteiden kanssa. Verkon tavoitteena on demokratisoida pääsy digitaalisiin valmistustyökaluihin sekä edistää yhteistyötä ja innovaatioita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Nuorten päätöksessä lähteä yrittäjäksi vaikuttaa yhä useammin halu ratkaista ongelmia13.6.2024 09:43:50 EEST | Tiedote

Mikä saa nuoren yrittäjän tielle? Ratkaiseeko raha vai työn mielekkyys? Nuorten yrittäjyyshalukkuus on noussut selvästi viime vuosina ja nyt yli puolet nuorista haluaa kokeilla yritystoimintaa jossain työuran vaiheessa. Nuoret eivät välttämättä enää ensisijaisesti halua tehdä yrittäjänä rahaa, vaan toteuttaa itseään ja unelmiaan merkityksellisellä tavalla. Aiheesta keskustellaan Porin SuomiAreenalla 27. kesäkuuta.

Nuorten kanssa kehitetyn pelin avulla kirjoitustaidot haltuun13.6.2024 07:07:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston INTERACT- ja OASIS -tutkimusyksiköt, yhteistyössä Lapin yliopiston Pelaa, keksi & kirjoita -hankkeen ja Oulun ammattikorkeakoulun kanssa ovat kehittäneet teknologian ja motivaatiotutkimuksen innoittamana virtuaalisen pelioppimisympäristön tukemaan lasten ja nuorten luku- ja kirjoitustaitoja. Tarinatalo -hanke on monitieteellinen tutkimusprojekti, jossa yhdistyy Lapin yliopiston pedagoginen asiantuntijuus, Oulun ammattikorkeakoulun ohjelmointiosaaminen sekä Oulun yliopiston käyttäjälähtöisen teknologian ja hyötypelien suunnittelutaidot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye