Helsingin seudun kauppakamari

Helsingin seudun yrityksissä halua vahvistaa Uudenmaan roolia EU:n päätöksenteossa – usko EU:n kilpailukykyyn vähäinen

Jaa

Puolet Helsingin seudun yrityksistä vahvistaisi alueiden, kuten Uudenmaan roolia EU:n päätöksenteossa, neljännes ei vahvistaisi, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityskyselystä. 

Helsingin seudun yritykset antavat elinkeinoelämän näkökulmasta suomalaismeppien onnistumisesta kouluarvosanan 7.

Kolme neljästä vastaajasta on sitä mieltä, että EU pärjää huonosti kilpailukyvyssä Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa.

52 prosenttia Helsingin seudun yrityksistä vahvistaisi Uudenmaan roolia EU:n päätöksenteossa. 26 prosenttia ei, 21 prosenttia ei osaa sanoa.

”Yritysten vastaukset kertovat siitä, että alueiden, kuten Uudenmaan, asema tulisi ottaa nykyistä paremmin huomioon EU:n päätöksenteossa. Alueiden päätösvallan lisäämisen lisäksi yritysvastaajat toivovat seuraavaan EU:n komission ohjelmaan konkreettisia toimia sääntelyn keventämiseksi, kilpailukyvyn parantamiseksi, sisämarkkinoiden kehittämiseksi ja kestävän kehityksen edistämiseksi”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin vaikuttamistyön johtaja Markku Lahtinen.

Yritysvastaajien kouluarvosana Suomen meppien onnistumisesta suomalaisen elinkeinoelämän näkökulmasta on 7. Saman arvosanan ne antavat valtiolle.

Myös EU:n kilpailukyvyssä on vastaajien mielestä kohennettavaa. 76 prosenttia alueen yrityksistä arvioi, että EU pärjää kilpailukyvyssä Yhdysvaltain kanssa huonosti tai erittäin huonosti, yksitoista prosenttia katsoo EU:n pärjäävän hyvin tai erittäin hyvin. Kaksitoista prosenttia uskoo tasavertaiseen pärjäämiseen.

”Avoimissa vastauksissa yritykset toivovat EU:n pitävän huolta sisämarkkinoiden tehokkaasta toiminnasta, luopuvan pikkutarkasta sääntelystä ja puuttuvan vapaata kilpailua vääristävien avokätisten valtiontukien käyttöön. EU:n halutaan panostavan tutkimukseen, kehitykseen ja koulutukseen, joilla voidaan myös vastata globaaliin kilpailuun”, sanoo Lahtinen. 

95 prosenttia vastaajista aikoo äänestää EU-vaaleissa.

Näin jäsenkysely tehtiin

Helsingin seudun kauppakamarin jäsenkyselyyn vastasi 202 yritystä. Kysely tehtiin aikavälillä 14.–20.5.2024. 

Helsingin seudun kauppakamarilla on noin 7 000 jäsentä. Helsingin seudun kauppakamarin toiminta-alue kattaa 21 kuntaa Uudenmaan alueella. 

Lisätiedot:

Markku Lahtinen, vaikuttamistyön johtaja, Helsingin seudun kauppakamari, markku.lahtinen@helsinki.chamber.fi, +358 358 50 571 3564

Korjaus 23.5. kello 13.12. Korjattu aikoo äänestää -kohdasta 94 prosenttia 95 prosentiksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tulisiko alueiden kuten Uudenmaan roolia vahvistaa EU:n päätöksenteossa?
Tulisiko alueiden kuten Uudenmaan roolia vahvistaa EU:n päätöksenteossa?
Lataa
Helsingin seudun kauppakamarin vaikutaamistyön johtaja Markku Lahtinen
Helsingin seudun kauppakamarin vaikutaamistyön johtaja Markku Lahtinen
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Julkisia työnantajapalveluja ei yrityksissä juuri tunneta – ”Työmarkkinatori ei kykene vastaamaan työnantajien tarpeisiin”11.6.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Sosiaalisen median, yksityisten työnhakusivustojen, oppilaitosten tai korkeakoulujen sekä henkilöstöpalvelualan yritysten apu tai palvelut ovat yrityksille merkittävämpiä henkilöstön rekrytoinneissa kuin julkisten työvoimapalvelujen apu tai palvelut, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin ja Palvelualojen työnantajat Paltan selvityksestä. Selvitys perustuu niiden jäsenyrityksille tekemään kyselyyn ja käyttäjähaastatteluihin.

Noin puolet Helsingin seudun yrityksistä arvioi, ettei niillä ole riittävää osaamista tekoälyn hyödyntämiseksi – vain reilu kymmenes aikoo lisätä osaamistaan rekrytoimalla tekoälyosaajia14.5.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin seudun yrityksistä 49 prosenttia katsoo, ettei niillä ole riittävää osaamista tekoälyn hyödyntämiseksi, käy ilmi Helsingin seudun jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä. 28 prosenttia katsoo osaamista olevan riittävästi ja 23 prosenttia ei osaa sanoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye