Suomen ympäristökeskus

Itämeren suojelua edistettiin Suomen ja Baltian yhteisvoimin

Jaa

Itämeren meriympäristön suojelua edistettiin projektissa, jossa vahvistettiin Suomen, Viron, Latvian ja Liettuan rannikkokaupunkien yhteistyöverkostoja ja etsittiin merensuojelun synergioita. Kunta- ja kaupunkipäättäjien ohella meritietoa jaettiin laajasti yhteiskunnan eri toimijoille ja suurelle yleisölle. Erilaiset merenrannat tuotiin kansalaisten ulottuville videokampanjan voimin. Kampanjasivuston suosio viestii siitä, että ilon ja huolen merestä jakaa moni kansalainen.

Kesäasuihin puheutuneita aikuisia ja lapsia jonottaa laiturilla.
Avoimien ovien -tapahtumassa Liepajassa 15. kesäkuuta 2023 tutkimusalus Arandalla vieraili 950 kävijää, joista noin 200 oli koululaisia. Tänä kesänä Arandan ovet avautuvat yleisölle Helsingissä Tall Ships Races -tapahtumassa 4.–7. heinäkuuta ja Itämeripäivänä 29. elokuuta 2024. Kuva: Mika Raateoja / Suomen ympäristökeskus

Suomen ympäristökeskuksen vetämä BALTICITIES-projekti vauhditti Itämeren suojelua Suomen ja Baltian rannikkokaupunkien, yliopistojen, museoiden ja usean muun toimijan voimin. Pääyhteistyökumppaneina olivat kaupungit Helsinki, Turku, Tallinna, Liepaja, Klaipeda ja Palanga. Projekti on Suomen ulkoministeriön rahoittama. Päätöstapahtumassa 22. toukokuuta Liepajassa arvioidaan hankkeen tuloksia ja pohditaan yhteistyön jatkomahdollisuuksia.

Aranda meritiedon foorumina

Vuonna 2023 tutkimusalus Arandan avoimissa ovissa kolmessa Baltian kaupungissa vieraili yhteensä liki 2000 kävijää. Vapaaehtoiset opiskelijat tulkkasivat suomalaisten tutkijoiden meritietoa liettuaksi, latviaksi ja viroksi. Pakallisten toimijoiden infopisteet laajensivat meriympäristötiedon tarjontaa. Paikallisten toimijoiden merensuojelun yhteistyötä vauhditettiin risteilyllä, jossa tutkijat tutustuttivat heidät käytännön merentutkimukseen ja Itämeren tilan haasteisiin.

Helsingissä Arandalla vieraili koululais- ja Itämeripäivänä yhteensä yli 1 200 merestä kiinnostunutta kansalaista.

Hangossa kansainvälinen Itämerileiri

Yksi tärkeä projektin kohderyhmä olivat koululaiset ja nuoret aikuiset. Itämerileirillä Hangossa Tvärminnen tutkimusasemalla 40 nuorta Baltian maista ja Suomesta pääsi tutustumaan meren eliöstöön snorklaten ja mikroskoopin linssin läpi.  Erityisen merialuesuunnittelupelin avulla ratkottiin monenlaisten meren käyttäjien tarpeiden yhteensovittamista ja meren kestävän käytön haasteita.

Videokampanjasivustolla yli 28 000 vierailua

Baltic Seashore Stories -videokampanjalla haluttiin tavoittaa erityisesti nuoria ja kampanjamainonta keskittyi sosiaaliseen mediaan kuudella kielellä: suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, viroksi, latviaksi ja liettuaksi. Kampanja keräsi yli 130 videota, joista 62 on nyt katsottavissa verkkosivustolla (BalticSeashoreStories.com) ja Youtube-kanavalla @balticseashorestories. Videoilla ihmiset jakavat kokemuksiaan Baltian ja Suomen monenlaisilta rannoilta, meren iloista ja ongelmista. Kampanjan suosio on todella positiivinen yllätys: Youtube-kanavan tilaajamäärä lähentelee 4 000:ää ja sivustovierailuja on kertynyt 28 000. Kampanjasivustolta löytyy myös koottua tietoa projektimaiden merensuojelun toimijoista ja tapahtumista, paikallisista ja kansainvälisistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ljudmila Vesikko
erikoissuunnittelija
Suomen ympäristökeskus
p. +358 295 251 737
s-posti: etunimi.sukunimi@syke.fi

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Linkit

Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.

Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki

0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye