Turku Energia

Turku Energian ja TSE:n tuottama kaukolämpö tuotettiin viikonloppuna pääosin sähköisellä tuotannolla

Jaa

Kaukolämmön tuotannossa otettiin Turun seudulla viikonloppuna historiallinen askel, kun lähes koko Turku Energian myymä kaukolämpö tuotettiin sähköisellä tuotannolla. Kaukolämpö tuotettiin viikonloppuna pääosin Kakolan lämpöpumpuilla, Naantalin voimalaitoksella sijaitsevalla sähkökattilalla, Naantalin kaukolämpöakulla ja Turun kaukolämpöakulla. Yhteensä kaukolämmön tuotanto oli 6200 MWh viikonlopun aikana. Tulevaisuudessa ei-polttavaan teknologiaan perustuva kaukolämmön tuotanto tulee kasvamaan muun muassa Turku Energian sekä Turun Seudun Energiantuotannon (TSE) sähkökattilainvestointien myötä.

Meneillään olevien kaukolämmön tuotantolaitosten vuosihuoltojen takia koko Turku Energian ja Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n tuottama kaukolämpö tuotettiin edellisviikonloppuna sähköisellä tuotannolla. Viikonlopun aikana tuotettu kaukolämpö oli myös kokonaisuudessaan päästötöntä, sillä tuotannossa käytetty sähkö oli alkuperältään CO2-vapaata.

Ei-polttavaan teknologiaan perustuva kaukolämmön tuotannon osuus tulee tulevina vuosina edelleen kasvamaan. Turku Energialla on parhaillaan rakenteilla sähkökattila Pääskyvuoreen, joka valmistuessaan vuonna 2026 korvaa muun muassa kaukolämmön vara- ja huipputuotannossa käytettävää öljyä ja pellettiä, sekä Turun Seudun Energiantuotannolla on suunnitelmissa Naantalin voimalaitoksen toisen sähkökattilan prosessimuutos kaukolämmöntuotantoon. Biopolttoaineilla tuotettu kaukolämpö jatkaa kaukolämmön perustuotannon kivijalkana.

"Viime viikonloppu on loistava osoitus siitä, kuinka Turun seudulla on määrätietoisesti siirrytty kaukolämmön tuotannossa pois fossiilisiin polttoaineiseen perustuvasta tuotannosta ja kasvatettu ei-polttavaan teknologiaan perustuvan tuotannon osuutta. Tulevaisuus on kaukolämmössä uusiutuvien energianlähteiden hyödyntämisen lisäksi nimenomaan ei-polttavassa tuotannossa ja siihen seudullisessa kaukolämmön tuotannossa investoidaan myös tulevaisuudessa", sanoo Lämpö-yksikön johtaja Juho Perkonoja Turku Energiasta.

Turun seudun perustuotannon tuottava Naantalin voimalaitos on vuosihuollossa 25.8.2024 saakka. Tällä viikolla kaukolämmön perustuotantolaitoksista Orikedon biolämpökeskus palaa vuosihuollosta tuotantokäyttöön.

Kaukolämmön perustuotanto tuotetaan Turku Energian osakkuusyhtiön Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n omistamissa laitoksissa Naantalin voimalaitoksella, Orikedon biolämpökeskuksessa ja Kakolan lämpöpumpuilla. Lisäksi Turku Energialla on vara- ja huipputuotantolaitoksia sekä muilta tuottajilta hankittua kaukolämpöä.

Turku Energian myymän kaukolämmön määrä oli vuonna 2023 1905 GWh ja siitä jo 87 % tuotettiin uusiutuvilla polttoaineilla. Kaukolämpöä tuotettiin Turun seudulla vuonna 2023 biomassalla (52,3 %), lämmön talteenotolla, lämpöpumpuilla ja sähköllä (32,6 %), kivihiilellä (4,4 %), öljyllä (3,2 %), turpeella (2,6 %), SRF:llä 2,8 %, asfalteenilla (2,0 %) ja kaatopaikkakaasulla (0,3 %).

Turku Energian myymän kaukolämmön ominaispäästöt laskivat vuonna 2023 kolmanneksen verrattuna edellisvuoteen. Kaukolämmön ominaispäästöt olivat 38,1 kgCO2/MWh myytyä energiaa kohden.

Turku Energia on sitoutunut Turun kaupungin tavoitteeseen olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. Yhtiö on tehnyt pitkäjänteisesti siirtymää fossiilisista polttoaineista kohti uusiutuvia energianlähteitä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pertti Sundberg, toimitusjohtaja, Turun Seudun Energiantuotanto Oy
puh. 044 0154 570
pertti.sundberg@tset.fi

Turku Energia -konserni kuuluu Suomen suurimpien energiayhtiöiden joukkoon. Liikevaihtomme vuonna 2023 oli 408,4 miljoonaa euroa. Turku Energiassa työskentelee noin 330 ammattilaista. Turku Energia on Varsinais-Suomen johtava sähkön ja lämmön myyjä ja siirtäjä. Toimintaamme kuuluu myös energiaverkostojen ja energiatuotantolaitosten kehittäminen, rakentaminen ja ylläpitäminen sekä sähköisen liikenteen kehittäminen Turun seudulla. Toimitamme ympäristöä, elämänlaatua ja kilpailukykyä parantavia energiapalveluita 130 000 taloudelle ja yritykselle. Asiakaslupauksemme on "Olemme lähellä, näemme kauas". Olemme mukana rakentamassa hiilineutraalia Turkua. www.turkuenergia.fi - http://www.turkuenergia.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turku Energia

Turku Energian kaukolämmön kesähinta laskee, tulevan vuoden hintaennuste julkaistu31.5.2024 12:05:09 EEST | Tiedote

Turku Energian myymän kaukolämmön kesähinta astuu voimaan 1.6.2024. Hinta laskee edellisvuoden vertailukauteen (kesä-elokuu 2023) verrattuna 4,7 % ollen verottomana 53 eur/MWh (2023: 55,60 eur/MWh) ja verollisena 65,72 eur/MWh (68,94 eur/MWh). Myös tulevan vuoden vuosiennuste on julkaistu. Sen mukaan kaukolämmön hinnan arvioidaan jatkavan laskevalla käyrällä myös tulevilla hinnoittelukausilla.

Turku Energia Sähköverkot Oy nostaa siirtohintojaan 1.7.2024 alkaen ​27.5.2024 09:06:11 EEST | Tiedote

Turku Energia Sähköverkot Oy nostaa siirtohintojaan 1.7.2024 alkaen. Korotuksen perusteena on toimitusvarman sähköverkon rakentaminen ja ylläpitäminen sekä vihreän siirtymän tukeminen investoinnein. Hinnankorotuksen vaikutus on sähkön kulutuksesta ja tyyppikäyttäjästä riippuen verottomana keskimäärin kahdeksan prosenttia, verollisena keskimäärin kolmesta prosentista kahdeksaan prosenttiin. Turku Energia Sähköverkot Oy kuuluu hinnankorotuksen jälkeenkin Suomen edullisimpien sähköverkkoyhtiöiden joukkoon.

Tilinpäätös 1.1.–31.12.2023: Turku Energia –konserni saavutti hyvän tuloksen, asiakastyytyväisyys kehittyi myönteisesti ja panostuksia uusiutuvaan energiaan jatkettiin7.3.2024 07:03:31 EET | Tiedote

Turku Energia -konsernin tulos parani merkittävästi edellisvuodesta ollen 24,4 miljoonaa euroa. Konsernin positiivisen tuloksen mahdollisti edellisvuotta parempi kaukolämmön tulos ja Turku Energia Sähköverkot Oy:n hyvä tulos. Sähkönmyynnin tulos oli vuonna 2023 raskaasti tappiollinen. Myös sähköntuotannon liiketulos oli tappiollinen. Turku Energian päästökehitys jatkui laskevana, uusiutuvien energianlähteiden osuus kasvoi edelleen kaukolämmössä, toimitusvarmuus säilyi sähkössä ja lämmössä erinomaisella tasolla ja asiakastyytyväisyys parani edellisvuodesta. Energiankulutus laski Turku Energia Sähköverkkojen alueella edellisvuodesta, kuitenkin maltillisesti, vain 0,4 prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye