Hämeen ELY-keskus

Lomautettujen määrä väheni viidenneksellä edelliskuusta

Jaa

Hämeen ELY-keskusalueella oli huhtikuun lopussa 18 855 työtöntä työnhakijaa, mikä on 10,1 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömien määrä väheni maaliskuusta 5,2 prosenttia. Työttömyysjaksoja alkoi huhtikuussa 2 468 kappaletta, mikä on 20,5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kukkamyyntiä Hämeenlinnan torilla, kuvituskuva.
Kukkamyyntiä Hämeenlinnan torilla, kuvituskuva. Kuva: Minna Huovinen.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Hämeessä 11 prosenttia, kun se vuosi sitten oli 10 prosenttia. Koko maassa työttömien osuus oli 10,3 prosenttia.

Alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 1 996, mikä on 24,0 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Myös ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi (+13,5 %) edellisvuodesta ollen huhtikuussa 1 991.

Työttömistä työnhakijoista lomautettuja oli 2 177, mikä on 893 (+69,5 %) lomautettua enemmän kuin vuosi sitten. Maaliskuuhun verrattuna lomautettujen määrä laski 551:llä (-20,2 %).

Hämeessä oli huhtikuun lopussa 6 313 pitkäaikaistyötöntä. Pitkäaikaistyöttömyys väheni alueella 7,8 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa oli 249 (+3,2 %) henkilöä enemmän kuin vuosi sitten.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin työnvälitykseen 2 561 kappaletta, mikä oli 2 335 työpaikkaa vähemmän (-37,2 %) kuin vuotta aiemmin ja yksi vähemmän kuin edelliskuussa. Koko kuluvan kevään jatkunut alhainen työvoiman kysyntä voi enteillä heikkoa kesätyösesonkia.

Alueella toimii alueellisen TE-toimiston ohella kaksi työllisyyden kuntakokeilua: Lahden seudun kuntakokeilu ja Hämeenlinnan seudun kuntakokeilu. Kuntakokeiluissa kunnat vastaavat osasta TE-toimiston tehtäviä. Työttömistä työnhakijoista 8 793 oli asiakkaana TE-toimistossa ja 10 062 kuntakokeiluissa. Edellisvuoteen verrattuna työttömien määrä kasvoi TE-toimistossa 980:llä (+12,5 %) ja kuntakokeiluissa 742:lla (+8,0 %).

Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen maaliskuun työllisyyskatsauksesta.

Työttömyys väheni edelliskuusta kaikissa Hämeen kunnissa

Kanta-Hämeen maakunnassa oli huhtikuun lopussa 7 335 työtöntä työnhakijaa. Se on 788 enemmän (+12 %) kuin vuotta aiemmin. Maaliskuuhun verrattuna työttömien määrä väheni 432:lla (-6 %). Työttömien määrä kasvoi vuodentakaisesta kaikissa Kanta-Hämeen seutukunnissa. Eniten se kasvoi Forssan (+22 %) ja vähiten Hämeenlinnan seutukunnassa (+9 %). Kanta-Hämeessä työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli korkein Forssassa (13,0 %) ja matalin Lopella (5,6 %).

Päijät-Hämeessä oli 11 520 työtöntä työnhakijaa, mikä oli 934 enemmän (+9 %) kuin vuotta aiemmin. Työttömien työnhakijoiden määrä laski 610:llä (-5 %) edelliskuusta. Päijät-Hämeessä työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi vuodentakaisesta kaikissa muissa kunnissa paitsi Hartolassa, jossa työttömyys väheni hieman (-4 %). Työttömyys kasvoi vuodentakaisesta suhteellisesti eniten Asikkalassa (+23 %). Päijät-Hämeessä työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli korkein Heinolassa (14,6 %) ja matalin Hollolassa (7,4 %).

Tarkempaa tietoa alueen työllisyyskehityksestä löydät viimeisimmästä työllisyyskatsauksesta. Maakuntakohtaista tietoa löydät työllisyyskatsauksen tilastoliitteistä.

Hämeen ELY-keskuksen alueen trendit huhtikuussa

  • Kaikkien työnhakijoiden kokonaismäärä kasvoi 1 422:lla vuodentakaisesta.
  • Työttömiä työnhakijoita oli 1 772 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.
  • Kokoaikaisesti lomautettuja oli 893 enemmän kuin viime vuonna. 
  • Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa oli 249 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten. 
  • Uusia avoimia työpaikkoja oli 1 519 vähemmän kuin edellisvuonna.

Toukokuun työllisyyskatsaus julkaistaan keskiviikkona 26.6.2024.

Katsauksen laativat erikoissuunnittelija Kerttu Valanta ja suunnittelija Sari Teimola
etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
Tietopalvelu: tilastot.hame(at)ely-keskus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hämeen TE-toimisto
Johtaja Eija Mannisenmäki, puh. 0295 041 840
Palvelujohtaja Pekka Voutilainen, puh. 0295 041 795

Lahden seudun kuntakokeilu
Työllisyyspalvelujohtaja Taisto Tuominen, puh. 044 482 6976

Hämeenlinnan seudun kuntakokeilu
Kokeilutoimiston johtaja Mira Sillanpää, puh. 050 569 4638

Tiedotus:
Hämeen ELY-keskuksen viestintä, tiedotus.hame@ely-keskus.fi

Kuvat

Kukkamyyntiä Hämeenlinnan torilla, kuvituskuva.
Kukkamyyntiä Hämeenlinnan torilla, kuvituskuva.
Lataa

Liitteet

Linkit

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Kuvituskuva.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Häme sai keväällä kaksi Helmi-keskittymää3.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Hämeen alueellinen Helmi-yhteistyöryhmä jätti keväällä Helmin valtakunnalliselle seurantaryhmälle kaksi hakemusta Helmi-keskittymistä: maaliskuussa Helmikauden keskittymästä ja toukokuussa Vanajaveden seudun keskittymästä yhdessä Pirkanmaan alueellisen yhteistyöryhmän kanssa. Seurantaryhmä hyväksyi molemmat hakemukset, ja Hämeen ELY-keskuksen toimialueella onkin nyt kaksi Helmi-keskittymää, yksi kummassakin maakunnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye