Jyväskylän yliopisto

Musiikkiterapialla lupaavia tuloksia neurologisten häiriöiden hoidossa

Jaa

FM Mikaela Leandertz tutki väitöksessään toiminnallisten neurologisten häiriöiden (FND) hoitoon kehitetyn kliinisen protokollan kehitystä ja arviointia. Menetelmä perustuu musiikkiterapian käyttöön. Projekti toteutettiin Jyväskylän yliopiston, Sairaala Novan ja paikallisten musiikkiterapeuttien välisenä yhteistyönä. 

Mikaela Leandertz havaitsi väitöstutkimuksessaan, että musiikkiterapia auttoi FND-oireista kärsiviä.
Mikaela Leandertz havaitsi väitöstutkimuksessaan, että musiikkiterapia auttoi FND-oireista kärsiviä.

FND aiheuttaa monenlaisia hermoston toiminnan häiriintymisestä johtuvia kognitiivisia, motorisia ja sensorisia oireita. Se koskee noin viittä promillea maailman väestöstä. Siitä kärsivillä on usein edellä mainittujen oireiden lisäksi ahdistuneisuutta, masennusta, post-traumaattisia stressireaktioita ja kroonista kipua, jotka heikentävät heidän toimintakykyään ja elämänlaatuaan.

Potilaiden tarpeisiin on vaikeaa löytää toimivia ja riittävän yksilöllisiä sekä joustavia hoitokeinoja, sillä heidän tilanteensa ja tarpeensa ovat hyvin vaihtelevia.

Leandertzin tutkima kliininen MTFUND-protokolla (Music Therapy for Functional Neurological Disorder) kehitettiin vuosina 2017–2018 toteutetun pilottitutkimuksen pohjalta. Protokollaa käytettiin myöhemmin kliinisessä tutkimuksessa vuosina 2021–2023 Jyväskylän yliopiston Musiikkiterapian tutkimus- ja opetusklinikalla.

Tutkimuksen tulokset havainnollistavat musiikkiterapiainterventioiden joustavaa ja monipuolista hyödyntämistä MTFUND-protokollan avulla sekä niiden kykyä vastata FND-potilaiden moninaisiin fysiologisiin ja psykologisiin tarpeisiin.

Suurin osa tutkimukseen osallistuneista sai helpotusta oireisiinsa tai ne hävisivät kokonaan. Osallistujat kertoivat, että heidän ymmärryksensä kehon ja mielen välisestä yhteydestä kehittyi intervention aikana. Tämä puolestaan vaikutti yhdessä opittujen selviytymiskeinojen tai oireiden vähenemisen kanssa heidän jokapäiväiseen hyvinvointiinsa, elämänlaatuunsa ja toimintakykyynsä sekä ammatillisissa että sosiaalisissa yhteyksissä.

Leandertzin tutkimuksen tavoitteena on rakentaa kattavampaa ymmärrystä FND:stä tarvittavan tietopohjan rakentamiseksi tulevia laajempia vaikuttavuustutkimuksia varten.

FM Mikaela Leandertzin musiikkiterapian väitöskirjan "Multimodal Vibroacoustic Music Therapy for Functional Neurological Disorder: Development of a Clinical Model" tarkastustilaisuus pidetään 31.5. klo 12.00 Seminaarinmäen kampuksen Historica-rakennuksen salissa H320. Vastaväittäjänä toimii musiikkiterapeutti, FT Marko Punkanen (Chiflow Sound and Music Oy) ja kustoksena apulaisprofessori Esa Ala-Ruona (Jyväskylän yliopisto).

Tilaisuuden kieli on englanti.

Väitöstilaisuutta voi seurata etänä: https://r.jyu.fi/dissertation-leandertz-310524

Väitösjulkaisu: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-86-0153-1

Taustatietoa:

Mikaela Leandertz on rekisteröity musiikkiterapeutti (MT-BC) ja musiikkiterapian tohtorikoulutettava Jyväskylän ylipiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella. Hänen aiempi työhistoriansa musiikkiterapeuttina sairaalapotilaiden kuntoutustyön parissa on vaikuttanut niin hänen nykyiseen tutkimukseensa lääketieteen parissa kuin hänen sitoutuneisuuteensa monitieteelliseen yhteistyöhön tutkimuksen ja käytännön työn välillä.

Lisätietoja: mikaela.c.leandertz@jyu.fi, 040 5705002

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Inversio-ongelmia ja minimipintoja (Nurminen)10.6.2024 08:37:13 EEST | Tiedote

Voidaanko pinta-alaa minimoivan pinnan geometriasta saada tietoa tekemällä mittauksia vain pinnan reunalla, näkemättä ollenkaan itse pinnalle? Janne Nurmisen väitöskirjassa etsitään vastauksia tämän kaltaisiin kysymyksiin, joita kutsutaan inversio-ongelmiksi. Laajemmin väitöskirjassa tutkitaan kuvaillun kaltaisia inversio-ongelmia niin sanotuille epälineaarisille osittaisdifferentiaaliyhtälöille.

Väitös: Kulta tarjoaa raakaöljyä vahvemman suojan osakesijoittajille kriisiperiodien aikana7.6.2024 09:48:24 EEST | Tiedote

Missä sijoittajan varat ovat turvassa, kun huonot ajat koittavat? Onko kulta vai raakaöljy parempi turva? Kuinka pankit suojautuivat negatiivisten korkojen aiheuttamaa riskiä vastaan? VTL Juhani Raatikainen tarkastelee väitöskirjassaan osakesijoittajien ja pankkien riskienhallintastrategioita markkinaromahdusten ja muutoin haastavien markkinaolosuhteiden vallitessa. Työssä tutkitaan erityisesti kullan ja raakaöljyn merkitystä osakesijoittajille sekä pankkien liiketoimintastrategioiden muutoksia negatiivisten korkojen periodilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye