Musiikkiterapialla lupaavia tuloksia neurologisten häiriöiden hoidossa
FM Mikaela Leandertz tutki väitöksessään toiminnallisten neurologisten häiriöiden (FND) hoitoon kehitetyn kliinisen protokollan kehitystä ja arviointia. Menetelmä perustuu musiikkiterapian käyttöön. Projekti toteutettiin Jyväskylän yliopiston, Sairaala Novan ja paikallisten musiikkiterapeuttien välisenä yhteistyönä.

FND aiheuttaa monenlaisia hermoston toiminnan häiriintymisestä johtuvia kognitiivisia, motorisia ja sensorisia oireita. Se koskee noin viittä promillea maailman väestöstä. Siitä kärsivillä on usein edellä mainittujen oireiden lisäksi ahdistuneisuutta, masennusta, post-traumaattisia stressireaktioita ja kroonista kipua, jotka heikentävät heidän toimintakykyään ja elämänlaatuaan.
Potilaiden tarpeisiin on vaikeaa löytää toimivia ja riittävän yksilöllisiä sekä joustavia hoitokeinoja, sillä heidän tilanteensa ja tarpeensa ovat hyvin vaihtelevia.
Leandertzin tutkima kliininen MTFUND-protokolla (Music Therapy for Functional Neurological Disorder) kehitettiin vuosina 2017–2018 toteutetun pilottitutkimuksen pohjalta. Protokollaa käytettiin myöhemmin kliinisessä tutkimuksessa vuosina 2021–2023 Jyväskylän yliopiston Musiikkiterapian tutkimus- ja opetusklinikalla.
Tutkimuksen tulokset havainnollistavat musiikkiterapiainterventioiden joustavaa ja monipuolista hyödyntämistä MTFUND-protokollan avulla sekä niiden kykyä vastata FND-potilaiden moninaisiin fysiologisiin ja psykologisiin tarpeisiin.
Suurin osa tutkimukseen osallistuneista sai helpotusta oireisiinsa tai ne hävisivät kokonaan. Osallistujat kertoivat, että heidän ymmärryksensä kehon ja mielen välisestä yhteydestä kehittyi intervention aikana. Tämä puolestaan vaikutti yhdessä opittujen selviytymiskeinojen tai oireiden vähenemisen kanssa heidän jokapäiväiseen hyvinvointiinsa, elämänlaatuunsa ja toimintakykyynsä sekä ammatillisissa että sosiaalisissa yhteyksissä.
Leandertzin tutkimuksen tavoitteena on rakentaa kattavampaa ymmärrystä FND:stä tarvittavan tietopohjan rakentamiseksi tulevia laajempia vaikuttavuustutkimuksia varten.
FM Mikaela Leandertzin musiikkiterapian väitöskirjan "Multimodal Vibroacoustic Music Therapy for Functional Neurological Disorder: Development of a Clinical Model" tarkastustilaisuus pidetään 31.5. klo 12.00 Seminaarinmäen kampuksen Historica-rakennuksen salissa H320. Vastaväittäjänä toimii musiikkiterapeutti, FT Marko Punkanen (Chiflow Sound and Music Oy) ja kustoksena apulaisprofessori Esa Ala-Ruona (Jyväskylän yliopisto).
Tilaisuuden kieli on englanti.
Väitöstilaisuutta voi seurata etänä: https://r.jyu.fi/dissertation-leandertz-310524
Väitösjulkaisu: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-86-0153-1
Taustatietoa:
Mikaela Leandertz on rekisteröity musiikkiterapeutti (MT-BC) ja musiikkiterapian tohtorikoulutettava Jyväskylän ylipiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella. Hänen aiempi työhistoriansa musiikkiterapeuttina sairaalapotilaiden kuntoutustyön parissa on vaikuttanut niin hänen nykyiseen tutkimukseensa lääketieteen parissa kuin hänen sitoutuneisuuteensa monitieteelliseen yhteistyöhön tutkimuksen ja käytännön työn välillä.
Lisätietoja: mikaela.c.leandertz@jyu.fi, 040 5705002
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme