Euroopan muuttoliikeverkoston vuosiraportti 2023: Yhä useampi maahanmuuttaja jatkaa työskentelyä Suomessa
Osaajien maahanmuutto on edelleen korkealla tasolla ja yhä useampi tuo myös perheensä Suomeen. EU:n suuret turvapaikanhakijamäärät eivät toistaiseksi ole näkyneet Suomessa. Nämä ja muut maahanmuuton ilmiöt selviävät Euroopan muuttoliikeverkoston (EMN) vuosiraportista 2023.
EMN (European Migration Network) on tutkimus- ja tiedonvaihtoverkosto, jonka toimintaa koordinoi ja rahoittaa Euroopan komissio. EMN:n Suomen yhteyspiste toimii Maahanmuuttovirastossa.
Työperusteinen maahanmuutto jatkaa korkealla tasolla
Ulkomaalaisten yritysten ja työntekijöiden määrä on kasvanut tasaisesti Suomessa viime vuosina. Varsinkin EU:n ulkopuolisista maista tulleiden työntekijöiden määrä on noussut. Ulkomaista työvoimaa on tullut erityisesti Turun telakan kaltaisiin suuriin rakennushankkeisiin, sosiaali- ja terveysalalle sekä kasvavalle palvelusektorille.
Vuonna 2023 ensimmäisiä työperusteisia oleskelulupia Suomeen myönnettiin hieman vähemmän kuin 2022 (2023: 15 081, 2022: 16 081), mutta jatkolupia myönnettiin huomattavasti edellisvuotta enemmän (2023: 19 476, 2022: 12 374). Tämä tarkoittaa sitä, että työntekijät jäävät Suomeen.
Työmarkkinoiden kansainvälistyminen näkyy myös työsuojelun ja työnteko-oikeuden valvonnan haasteina. Luvattomasti työskenteleviä kolmansien maiden kansalaisia on havaittu muun muassa siivousalalla, rakennusalalla, kuljetusalalla, maataloudessa, ravintola-alalla sekä alustataloudessa.
Ennätysmäärä uusia opiskelijoita
Opiskelijoille myönnettiin ensimmäisiä oleskelulupia ennätysmäärä vuonna 2023 (12 795, 2022: 8 383). Kansainvälisten opiskelijoiden määrä on kasvanut koronapandemiasta lähtien. Opiskelijoita tuli viime vuonna etenkin Etelä-Aasian maista kuten Bangladeshista, Sri Lankalta ja Intiasta. Myönnettyjen jatkolupien määrät ovat pysyneet tasaisempina (2023: 3 297, 2022: 3 616). Tämä johtuu siitä, että ensimmäinen oleskelulupa myönnetään nykyään yleensä koko opintojen ajaksi. Suomeen jäävät opiskelijat hakevat yleensä seuraavaa oleskelulupaa jollain muulla perusteella.
Yhä useampi osaaja tuo perheensä Suomeen
Vuonna 2023 nähtiin merkittävä tilastollinen käänne, kun perhe nousi yleisimmäksi oleskeluluvan myöntöperusteeksi. Ensimmäisiä oleskelulupia myönnettiin perhesiteen perusteella 20 278 (2022: 17 284).
Yleisin hakijaryhmä oli muu ulkomaalaisen puoliso tai lapsi, eli jo Suomessa työskentelevien ja opiskelevien ulkomaalaisten perheenjäsenet hakivat oleskelulupia. Tämä on luonnollista seurasta työ- ja opiskeluperusteisen maahanmuuton kasvusta koronapandemian jälkeen.
Perhesidehakemusten lisääntyminen kertoo myös siitä, että työn tai opiskelun perusteella Suomeen muuttaneet aikovat asua maassa pidempään.
EU-alueen suuri turvapaikanhakijoiden määrä ei näy Suomessa
Viime vuonna Suomessa jätettiin 5 372 turvapaikkahakemusta. Lukumäärä sisältää myös loppuvuonna itärajan kautta tulleiden turvapaikanhakijoiden jättämät hakemukset. Suomessa jätettyjen turvapaikkahakemusten määrä on pysynyt maltillisena vuoden 2015 hakemuspiikin jälkeen.
Maahanmuuttoviraston arvion mukaan Suomessa jätetään vuosina 2024 ja 2025 noin 3 500–4 500 ensimmäistä turvapaikkahakemusta vuosittain.
Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrä on vähäinen, jos lukuja suhteutetaan koko EU-alueelle. EU-alueella turvapaikkahakemusten määrä nousi viime vuonna korkeimmalle tasolle sitten vuosien 2015–2016. Yhteensä hakemuksia jätettiin yli 1,1 miljoonaa. Saksa vastaanotti selkeästi eniten koko EU:ssa.
Suomessa jätettiin vuonna 2023 myös yhteensä 19 426 tilapäisen suojelun hakemusta, mikä oli alle puolet vuoden 2022 määristä (47 302). Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville.
Webinaari ajankohtaisista ilmiöistä
Maahanmuuttovirasto ja EMN järjestävät 21.5.2024 webinaarin Euroopan muuttoliikeverkoston vuosiraportin 2023 julkistus – maahanmuuton ilmiöt ja trendit. Tilaisuudessa esitellään EMN:n maahanmuutto- ja turvapaikkaraportti 2023 ja Maahanmuuton tunnusluvut 2023 -tilastokatsaus. Lisäksi tutustutaan Maahanmuuttoviraston uusimpaan Maahanmuutto Suomeen -katsaukseen ja luvassa on tietoa ja ennakointia kuluvan vuoden kehityksestä.
Tilaisuuden avaa Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Ilkka Haahtela ja EMN:n Suomen yhteyspisteen johtaja Rafael Bärlund. Tämän jälkeen asiantuntijapaneeli keskustelee raporttien pohjalta Suomeen kohdistuvan maahanmuuton ajankohtaisista ilmiöistä tilastojen takana. Keskustelemassa erityisasiantuntijat Tuukka Lampi ja Jutta Saastamoinen EMN:stä sekä Kaisla Huhta Maahanmuuttovirastosta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Haastattelupyynnöt: Maahanmuuttoviraston viestintä: media@migri.fi, 0295 433 037
EMN:n erityisasiantuntija Tuukka Lampi, etunimi.sukunimi@migri.fi, 0295 433 479
EMN:n erityisasiantuntija Jutta Saastamoinen, etunimi.sukunimi@migri.fi 0295 433 013
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto
Entry ban and maximum detention period extended, more detailed provisions given on the right to reside in Finland after a decision on removal from the country6.5.2025 11:01:30 EEST | Press release
A set of amendments to the Aliens Act is entering into force on 6 May 2025. The amendments lay down more detailed provisions on the definition of legal residence. The amendments also extend the duration of an entry ban and the maximum detention period. There is no transitional period for the amendments.
Inreseförbudets längd och maximitiden i förvar förlängs – preciseringar i fråga om rätten att vistas i landet efter ett beslut om avlägsnande ur landet6.5.2025 11:01:10 EEST | Pressmeddelande
Utlänningslagen ändras den 6 maj 2025. Lagändringen medför bland annat preciseringar i bestämmelser om laglig vistelse, och inreseförbudets längd och maximitiden i förvar förlängs. Det finns ingen övergångsperiod för lagändringen.
Maahantulokieltoa ja säilöönoton enimmäisaikaa pidennetään – oikeutta maassa oleskeluun maastapoistamispäätöksen jälkeen täsmennetty6.5.2025 11:00:45 EEST | Tiedote
Ulkomaalaislaki muuttuu 6.5.2025. Lakimuutoksessa muun muassa täsmennetään oleskelun laillisuuteen liittyviä kohtia, kasvatetaan maahantulokiellon pituutta ja pidennetään säilöönoton enimmäiskestoaikaa. Lakimuutoksessa ei ole siirtymäaikaa.
Maahanmuuton lainsäädännöstä ei löydy poikkeuksia urheilijoille11.4.2025 10:30:06 EEST | Tiedote
Julkisuudessa on käyty useaan otteeseen keskustelua urheilijoiden oleskelulupien ja kansalaisuuden saamisen edellytyksistä. Ammattilaisurheilijoille ja -valmentajille on urheilijan työlupa omana kategoriana, mutta muilta osin lainsäädäntö ei tunne poikkeuksia urheilijoille.
Finnish Immigration Service closes down reception centres27.3.2025 12:01:39 EET | Press release
The number of clients at reception centres has decreased considerably. For this reason, the Finnish Immigration Service is closing down several reception centres.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme