“Voltaire ihastuttaa ja suututtaa yhä”
Uusi suomennos valistusfilosofin pähkähulluimmasta veijariromaanista paljastaa miksi. Eurovaalien aikaan on hyvä muistaa, miten eurooppalaiset arvot – vallan kolmijako, kansalaisvelvollisuudet ja -oikeudet – vakiintuivat valistuksen ja vallankumousten myötä. Voltaire on edelleen valistusfilosofeista vihatuin ja rakastetuin.

Rakastetuin, koska teräväkielisenä humoristina ja räyhähenkisenä mielivallan vastustajana Voltairella oli ainutlaatuinen taito käsitellä vakavimpiakin kysymyksiä yhtä aikaa järkyttävästi ja kepeästi, pakinan tyyliin. Hän oli ärsyttäessäänkin hauska, villinraskas, jäätävän lämminhenkinen, hulvaton mutta perusteellinen.
Rosoisuutensa ja riemukkaan kekseliäisyytensä vuoksi hänestä kehkeytyi rakastettu tieto- ja runoniekka. Kansa koki hänet omakseen, koska hän puolusti yhteistä hyvää. Voltaire antoi valistusliikkeelle ilkikurisesti hymyilevät kasvot.
Kuva 1: Jean Huberin maalauksessa Le lever de Voltaire (1768–72) vasta vuoteesta noussut merkkihenkilö pukee vielä housujaan, kun hän jo kiivastuneena sanelee kirjettä (Wikipedia commons).
Voltaire kirjoitti herkeämättä muokatakseen vallitsevia asenteita. Hänen kirjallinen tuotantonsa käsittää satojatuhansia runosäkeitä, kymmeniä näytelmiä, joista osa nousi nopeasti suureen suosioon, lukuisia esseitä, tutkielmia, pilkkarunoja, pamfletteja, ensyklopedia-artikkeleita, kertomuksia ja osapuilleen 40 000 kirjettä.
Hänen työpäivänsä venyivät usein 14–17-tuntisiksi, ja hän saattoi herättää sihteerinsä yölläkin kirjoittamaan ylös ajatuksia heti tuoreeltaan. Monet kirjeensä hän päätti omaan ”tägiinsä”, ECRLINF eli Écraser l'Infâme, ”musertakaa tuo hirviö”. Hirviöllä hän tarkoitti kirkon ja valtion hirmuvaltaa, suvaitsemattomuutta ja ääriajattelua, joka johtaa sortoon ja väkivaltaan.
Voltairea vihattiin, koska hän oli sekä rääväsuinen että häikäilemätön. Solvattu solvaaja yritettiin vaientaa vankeusrangaistuksilla, maastakarkotuksilla, sensuurilla, kirjarovioilla, häväistyskampanjoilla, väärennöksillä, takavarikoilla, sabotaaseilla ja pahoinpitelyllä - tuloksetta.
Viime aikoina hänet on leimattu kolonialistiksi, rasistiksi, antisemiitiksi ja orjakauppiaaksi, heppoisin perustein, sillä kirjoituksissaan hän kritisoi kaikkea edellä mainittua. Orjakaupasta hän hyötyi omistamalla Intian kauppakomppanian osakkeita, joiden tuotosta orjakauppa muodosti murto-osan. Vastuullisen kuluttamisen idea alkoi hiljalleen itää.
Kuva 2: Voltairen muistomerkki tärveltiin Pariisin keskustassa useaan otteeseen vuonna 2020: punainen maali muistutti orjien verestä (Wikipedia commons).
Jos Voltaire eläisi yhä ja näkisi Pariisin keskustassa jotakuta toista henkilöä kunnioittavan veistoksen tärveltynä rotusorron vastustamisen merkiksi, hän voisi arvostaa sitä osuvana provokaationa. Voltairen oma elämä oli kuin kansalaistottelemattomuuden pitkä oppimäärä.
Voltairen perintönä nautimme kansalaisoikeuksista, joita saatamme pitää itsestään selvinä. Voltaire taisteli pitkään esimerkiksi sen eteen, ettei kidutus enää kuulu normaaleihin kuulustelukäytäntöihin ja ettei esimerkiksi jumalanpilkkasyyte riitä kuolemantuomion perusteeksi, kuten vielä hänen elinaikanaan.
Optimistin (Candide ou l'Optimisme, 1759) ovat aiemmin suomentaneet L. Onerva (1914) ja J. A. Hollo (1953). Tuoreesta laitoksesta ja Voltairen merkitystä valaisevista suomentajan jälkisanoista vastaa Sampsa Laurinen (Basam Books, 2024).
Orjakaupan ja kolonialismin kritiikki välittyy myös Voltairen suositusta ja hurjastelevasta veijariromaanista Candide, jonka nimi uudessa suomennoksessa kuuluu Optimisti. Ajan saatossa kieli muuttuu, samoin käännöskäytännöt. Uusi suomennos tavoittaa Voltairen kielen vauhdikkuuden ja estottomuuden edeltäjiään ketterämmin. Alatyylisiä ilmauksia ei ole siloteltu. N-sanaa ei käytetä, koska Voltairen aikaan se ei ollut yhtä avoimen rasistinen tölväys kuin nykyään. Virkkeistä välittyy tarinan iskemisen tuntu ja tuoreus.
Lennokas kertomus vie Euroopasta Pohjois-Afrikkaan, Venäjältä Etelä-Amerikkaan ja Venetsiasta Turkkiin. Rivien välissä Voltaire kritisoi kouriintuntuvasti aikansa epäkohtia, julmia oikeuskäytäntöjä, tekopyhyyttä, vallanhimoa, lyhytnäköistä ahneutta ja ihmisen raakalaismaisuutta.
Armottomimman kritiikin kohteena on kuitenkin hyväuskoisuus ja sokea optimistinen usko, jollainen pikemmin tukee kuin oikaisee vääristyneitä valtarakenteita. Vastalääkkeeksi Optimisti ei kuitenkaan tarjoa pessimismiä, vaan kertomuksen loppuratkaisu yllättää käytännönläheisyydellään.
Voltaire on suljettava jonnekin, missä hänelle ei koskaan tule antaa kynää, mustetta eikä paperia, koska oikuillaan hän voi kaataa koko valtion. – Oikeuskansleri d'Aguesseaun sihteerin lausunto vuonna 1733
Candide on tasapainoisen, voitokkaan hengen tuote -- valloittava huumori kietoutuu kultalankoina sen satiiriin.– Eila Pennanen
Candidella on varma, vakiintunut sijansa maailmankirjallisuuden kaikkein huomattavimpien satiiristen teosten joukossa. Aito gallialainen räiskyvä äly leikkii ja viettää voittojansa sen sivuilla. – J. A. Hollo
Oikeus suvaitsemattomuuteen on järjenvastaista, barbariaa, petojen oikeutta. – Voltaire: Traité sur la tolérance (1763)
Arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt: Anita Salo
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anita SaloViestintävastaavaBasam Books Oy
Viestintä, sosiaalinen media, tiedotteet, arvostelukappaleet
Kuvat
Linkit
Tietoa julkaisijasta
Basam Books on riippumaton helsinkiläinen yleiskustantamo. Meidät tunnetaan erityisesti laadukkaan hyvinvointi- ja työelämäkirjallisuuden, kaunokirjallisten klassikoiden sekä runouden kustantajana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Basam Books
Runoteos rehtorista2.7.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Petri Vartiaisen "Rehtorin Runnoelma" ottaa pihteihinsä kehitysintoisen rehtorin, joka muutosvimmassaan on tuhota sen vähänkin sivistyksen, jota koulusta vielä löytyy. Samalla teos kasvaa vertauskuvaksi nykyajan työelämästä.
"Unelmien työn arkkitehti" – kirja, joka ravistelee työelämää pintaa syvemmältä24.6.2025 13:13:00 EEST | Tiedote
Johtamista, työhyvinvointia ja työkulttuuria on kehitetty vuosikymmeniä, mutta moni työpaikka kamppailee yhä samojen ongelmien kanssa. Kati Rautio ja Niko Leppänen osoittavat kirjassaan "Unelmien työn arkkitehti", miten arjen muutoksilla voidaan rakentaa hyvinvoivaa ja tuottavaa työpaikkaa – ilman aikaa, rahaa ja voimavaroja syövää kehittämishypetystä.
Satiiri vai varoitus? "Meillä sitä ei voi tapahtua" paljastaa demokratian haavoittuvuuden17.6.2025 17:27:28 EEST | Tiedote
Voiko demokratia murentua huomaamatta? Sinclair Lewisin jo vuonna 1935 kirjoittama romaani Meillä sitä ei voi tapahtua näyttää, miten karismaattinen, kansan suosion saavuttanut poliitikko voi ohjata kansakunnan kohti diktatuuria. Teos on sekä terävä satiiri että vakava varoitus siitä, kuinka helposti pelkoja ja katkeruutta voidaan käyttää vallan välineinä. Sen viesti on ajankohtaisempi kuin koskaan. Teoksen on suomentanut Antti Immonen. Lisätietoja: Anita Salo, anita@basambooks.fi.
Kuka sinut hoitaa? - "Selma" kertoo, miten käy, jos ei kukaan29.5.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Kuka sinut hoitaa, kun et enää jaksa? Ja mitä tapahtuu, jos kukaan ei tule? Selma kohtasi tämän kysymyksen, kun hänen aviomiehensä sairastui muistisairauteen. Hän ei saanut tarvitsemaansa apua, eikä suostunut ottamaan harteilleen hoivavelvollisuutta yksin. Lopulta hän joutui vastaamaan teostaan oikeudessa – syytettynä heitteillepanosta, ihmiskaupasta ja jopa naapurin miehen taposta. Virva Muotkan omakohtaisiin kokemuksiin perustuva romaani Selma paljastaa, mitä saattaa tapahtua, kun hyvinvointivaltio jättää ihmiset yksin järjestelmän painon alle.
Pastori Johannes Corneliuksen painajaismainen matka hengellisyydestä maagiseen realismiin15.5.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Sami Marten (srk-pastori, TM) pienoisromaani vie lukijansa painajaismaiselle matkalle, jossa Johannes-papin uhkaavat ilmestykset raottavat verhoa tuonpuoleiseen ja sekoittavat unen ja valveen maailmat. Kirja tutkii kiellettyä rakkautta, mystisiä kohtaamisia ja syvää uupumusta maagisen realismin keinoin. Espoon keskiaikaisen kirkon kiehtova miljöö tarjoaa näyttämön sekä kauhun kuristavalle pimeydelle että rakkauden ikuiselle valolle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme