SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kymäläinen: Hallitus puuttuu vihdoin venäläisten vastikerästien ongelmaan

Jaa

Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) kiittää oikeusministeri Leena Merta (ps.) siitä, että tämä on reagoinut nopeasti hänen esittämäänsä huoleen venäläisten osakkeenomistajien maksamattomien yhtiövastikkeiden ja niiden taloyhtiöille aiheuttamien taloudellisten haasteiden ongelmasta. Tänään eduskunnassa on lähetekeskustelussa hallituksen esitys asunto-osakeyhtiölain muuttamisesta siten, että osakehuoneistojen hallintaanottoon tarvittavat tiedoksiannot voidaan toteuttaa myös silloin, kun asiakirjojen todisteellinen tiedoksianto ulkomaille ei ole mahdollista. Kymäläinen jätti samasta aiheesta eduskunnalle lakialoitteen aiemmin keväällä.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

– Tämä hallituksen esitys on hyvä esimerkki siitä, että ministeri voi nopeastikin reagoida kansanedustajan esiin nostamiin asioihin myös hallitus–oppositio-rajojen yli. Erityisesti Kaakkois- ja Itä-Suomessa on taloyhtiöitä, joiden asunnoista merkittävän osan omistavat venäläiset. Monet venäläiset asunnonomistajat eivät kuitenkaan pysty huolehtimaan yhtiövastikkeidensa maksamisesta ajoissa tai lainkaan, koska Venäjän hyökkäyssodan seurauksena asetettujen pakotteiden takia maksuliikenne Suomen ja Venäjän välillä ei toimi ja raja on kiinni. Tutkimusten mukaan tällä on ollut merkittäviä taloudellisia seurauksia taloyhtiöille etenkin Kaakkois-Suomessa, Kymäläinen kertoo.

– Taloyhtiöille vaikean tilanteesta tekee etenkin se, että venäläisiä osakkeenomistajia on tässä tilanteessa vaikea tavoittaa. Koska kirjatut kirjeet eivät kulje perille, taloyhtiö ei voi nykylainsäädännön ottaa osakehuoneistoja hallintaansa erääntyneiden vastikkeiden vuoksi. Onkin tärkeää, että lakia muutetaan niin, että osakehuoneiston ottaminen yhtiön hallintaan mahdollistetaan myös sellaisissa tilanteissa, joissa tarvittavien tiedoksiantojen toimittaminen ulkomaille ei ole muuten mahdollista, painottaa Kymäläinen.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että tiedoksianto voitaisiin julkaisemalla se virallisessa lehdessä ja toimittamalla tieto siitä osakehuoneistoon, jos todisteellinen tiedoksianto muualla kuin Euroopan talousalueen kuuluvassa valtiossa oleskelevalle osakkeenomistajalle, jonka osoite on yhtiön tiedossa, ei ole mahdollista. Samanlaista menettelyä Kymäläinen ehdotti omassa lakialoitteessaan, jonka lähetekeskustelu eduskunnassa käytiin aiemmin keväällä.

– On hyvä, että hallitus on myös päättänyt tarttua tässä asiassa toimeen. Jo nyt meillä on tiedossa useita sellaisia taloyhtiöitä, joilla on merkittäviä taloudellisia haasteita maksamattomien vastikkeiden ja kohonneiden kustannusten vuoksi. Riski taloyhtiön ajautumisesta konkurssiin kasvaa huomattavasti, mikäli suuri osa osakkaista ei pysty maksamaan vastikkeitaan, eikä taloyhtiö pysty reagoimaan tilanteeseen myöskään ottamalla huoneistoja hallintaansa. Emme saa antaa tilanteen ajautua tähän, ja siksi tätä lakimuutosta tarvitaan, Kymäläinen päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye