Fysioterapeuttien suoravastaanotoilta nopea apu tuki- ja liikuntaelinvaivoihin
Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on hyviä kokemuksia fysioterapeuttien suoravastaanotoista. Hyötynä on esimerkiksi nopeus – tuki- ja liikuntaelinoireissa (tule-oireissa) vastaanotolle pääsee muutamassa päivässä, kun lääkärin vastaanotolle voi joutua jonottamaan pidempään. Suoravastaanotolla pystytään nopeasti puuttumaan asiakkaan tule-oireeseen sekä parantamaan toimintakykyä ja elämänlaatua.

Tuki- ja liikuntaelinoireiset ohjataan ensisijaisesti fysioterapeutin suoravastaanotolle tietyin yhdessä sovituin kriteerein. Vastaanotoille ohjataan pääsääntöisesti 16–75-vuotiaita, joilla on akuutti alle kolme kuukautta kestänyt tuki- ja liikuntaelinvaiva.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet aiheuttavat lähes eniten työikäisten sairauspoissaoloja ja isoja kustannuksia yhteiskunnalle. Ne ovat myös yksi yleisimmistä terveyskeskuslääkärikäyntien syistä. Fysioterapeuttien suoravastaanotoilla terveysaseman palvelut voidaan kohdentaa asiakkaiden tarpeiden mukaan, asiakkaan hoitopolku lyhenee, resurssit kohdentuvat tarkemmin ja tarvittaessa lääkärin konsultaatio onnistuu nopeastikin.
Suoravastaanotolle varataan aikaa tunti
Fysioterapeuttien suoravastaanottotoiminnan tavoitteena on saada nopeasti helpotusta kipuun ja käynnistää kuntoutuminen. Nopea apu vaikuttaa siihen, että ongelmat eivät ehdi pitkittyä odottaessa. Vastaanotolla fysioterapeutti tutkii asiakkaan, antaa ohjeet ja arvioi jatkohoidon tarpeen.
– Fysioterapeutin suoravastaanottokäyntiin varataan aikaa tunti. Sen aikana ehditään käydä läpi mm. lääkkeettömiä keinoja lievittää kipuja ja ohjeita vaivan omatoimiseen kuntouttamiseen. Fysioterapeutti voi tarvittaessa myös kirjoittaa enimmillään viisi päivää sairauslomaa, toimintakykyä tukevien palvelujen päällikkö Marja Alila kertoo.
Yleensä suoravastaanottoon kuuluu myös toinen käynti, joka voi olla esimerkiksi kontrollisoitto.
Fysioterapeutti erikoistuu tuki- ja liikuntaelinsairauksien suoravastaanottoon erillisessä koulutuksessa. Koulutuksen aikana käydään läpi mm. erilaisia hälytysmerkkejä, joiden perusteella arvioidaan oireiden taustalla mahdollisesti olevia vaikeampia sairauksia.
Jos asiakkaalla on monimutkaisempi selkä-, niska- ja hartiaseudun ongelma, hänet ohjataan aina lääkärille. Fysioterapeutti pystyy hyvin arvioimaan, milloin asiakas tulee ohjata lääkärin vastaanotolle. Lisäksi hän voi myös edelleen konsultoida suoravastaanotolle saapuvan asiakkaan asioissa lääkäriä esimerkiksi kipulääkkeistä. Suoravastaanotolla käyneistä asiakkaista kuitenkin vain pienellä osalla on tarvetta lääkärin jatkohoitoon.
Osassa Varhan alueen kunnista fysioterapeuttien suoravastaanotot ovat olleet käynnissä jo vuosia. Asiakkailta saatu palaute on ollut myös kaikin puolin positiivista.
Lisätiedot:
- Suoravastaanotolle ohjaudutaan ottamalla yhteyttä terveyskeskuksen hoidon tarpeen arvioon. Osalla Varhan alueista on suora numero tuki- ja liikuntaelinoireisten hoidon tarpeen arviointiin, jolloin arvion tekee fysioterapeutti
- Fysioterapeutin suoravastaanoton asiakkaalla on yleisimmin selkä-, niska-, olkapää-, polvi- ja lonkkakipuja, myös erilaiset lihas- ja jännekivut arvioidaan fysioterapiassa
- Vastaanotolle pääsee 1–3 arkipäivässä
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marja AlilaToimintakykyä tukevien palveluiden päällikköVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:040 352 8405marja.alila@varha.fiVarsinais-Suomen hyvinvointialue
"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Den nu permanenta polikliniken rehabiliterar patienter med svåra kroppsliga symtom som beror på rubbningar i stressystemet och det centrala nervsystemet1.7.2025 10:05:08 EEST | Pressmeddelande
Polikliniken för funktionsförmåga vid Egentliga Finlands välfärdsområde tillhandahåller nationellt sett unik rehabilitering av långvariga kroppsliga symtom. Patienten kan få remiss till polikliniken av en läkare när kroppsliga symtom som kraftigt försvårar vardagen blivit bestående och ingen klarläggande diagnos har kunnat ställas.
Tänään vakiinnutettu poliklinikka kuntouttaa potilaita, joiden vaikeiden kehon oireiden taustalla on stressijärjestelmän ja keskushermoston järkkyminen1.7.2025 10:05:08 EEST | Tiedote
Toimintakykypoliklinikka tarjoaa kansallisesti katsoen ainutlaatuista pitkittyneiden kehon oireiden kuntoutusta Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Poliklinikalle voi saada lääkärin lähetteen, kun arkea voimakkaasti haittaavat kehon oireet pitkittyvät, eikä selittävää diagnoosia löydy.
Egentliga Finlands välfärdsområde ansöker om tilläggsfinansiering på 150 miljoner euro av staten24.6.2025 16:45:00 EEST | Pressmeddelande
Välfärdsområdesstyrelsen för Egentliga Finlands välfärdsområde beslutade 24.6.2025 att ansöka om tilläggsfinansiering av staten. Välfärdsområdet ansöker om sammanlagt 150 miljoner euro för 2025. Finansieringen ansöks för att trygga de lagstadgade tjänsterna.
Varsinais-Suomen hyvinvointialue hakee valtiolta lisärahoitusta 150 miljoonaa euroa24.6.2025 16:45:00 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen aluehallitus päätti 24.6.2025 lisärahoituksen hakemisesta valtiolta. Hyvinvointialue hakee vuodelle 2025 yhteensä 150 miljoonaa euroa. Rahoitusta haetaan lakisääteisten peruspalveluiden turvaamiseen.
Varhan aluehallituksen 24.6.2025 kokouksen tarkastamaton pöytäkirja24.6.2025 16:34:10 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) tänään kokoontuneen aluehallituksen kokouksen tarkastamaton pöytäkirja julkaistaan tämän tiedotteen liitteenä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme