Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Fysioterapeuttien suoravastaanotoilta nopea apu tuki- ja liikuntaelinvaivoihin

Jaa

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on hyviä kokemuksia fysioterapeuttien suoravastaanotoista. Hyötynä on esimerkiksi nopeus – tuki- ja liikuntaelinoireissa (tule-oireissa) vastaanotolle pääsee muutamassa päivässä, kun lääkärin vastaanotolle voi joutua jonottamaan pidempään. Suoravastaanotolla pystytään nopeasti puuttumaan asiakkaan tule-oireeseen sekä parantamaan toimintakykyä ja elämänlaatua. 

Kaksi violettia graafista elementtiä, jotka näyttävät sydämiltä tai V-kirjaimilta tummaa taustaa vasten. Oikeassa ylänurkassa on Varhan logo.

Tuki- ja liikuntaelinoireiset ohjataan ensisijaisesti fysioterapeutin suoravastaanotolle tietyin yhdessä sovituin kriteerein. Vastaanotoille ohjataan pääsääntöisesti 16–75-vuotiaita, joilla on akuutti alle kolme kuukautta kestänyt tuki- ja liikuntaelinvaiva.

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet aiheuttavat lähes eniten työikäisten sairauspoissaoloja ja isoja kustannuksia yhteiskunnalle. Ne ovat myös yksi yleisimmistä terveyskeskuslääkärikäyntien syistä. Fysioterapeuttien suoravastaanotoilla terveysaseman palvelut voidaan kohdentaa asiakkaiden tarpeiden mukaan, asiakkaan hoitopolku lyhenee, resurssit kohdentuvat tarkemmin ja tarvittaessa lääkärin konsultaatio onnistuu nopeastikin.

Suo­ra­vas­taa­no­tol­le va­ra­taan aikaa tunti

Fysioterapeuttien suoravastaanottotoiminnan tavoitteena on saada nopeasti helpotusta kipuun ja käynnistää kuntoutuminen. Nopea apu vaikuttaa siihen, että ongelmat eivät ehdi pitkittyä odottaessa. Vastaanotolla fysioterapeutti tutkii asiakkaan, antaa ohjeet ja arvioi jatkohoidon tarpeen.

– Fysioterapeutin suoravastaanottokäyntiin varataan aikaa tunti. Sen aikana ehditään käydä läpi mm. lääkkeettömiä keinoja lievittää kipuja ja ohjeita vaivan omatoimiseen kuntouttamiseen. Fysioterapeutti voi tarvittaessa myös kirjoittaa enimmillään viisi päivää sairauslomaa, toimintakykyä tukevien palvelujen päällikkö Marja Alila kertoo.

Yleensä suoravastaanottoon kuuluu myös toinen käynti, joka voi olla esimerkiksi kontrollisoitto.

Fysioterapeutti erikoistuu tuki- ja liikuntaelinsairauksien suoravastaanottoon erillisessä koulutuksessa. Koulutuksen aikana käydään läpi mm. erilaisia hälytysmerkkejä, joiden perusteella arvioidaan oireiden taustalla mahdollisesti olevia vaikeampia sairauksia.

Jos asiakkaalla on monimutkaisempi selkä-, niska- ja hartiaseudun ongelma, hänet ohjataan aina lääkärille. Fysioterapeutti pystyy hyvin arvioimaan, milloin asiakas tulee ohjata lääkärin vastaanotolle. Lisäksi hän voi myös edelleen konsultoida suoravastaanotolle saapuvan asiakkaan asioissa lääkäriä esimerkiksi kipulääkkeistä. Suoravastaanotolla käyneistä asiakkaista kuitenkin vain pienellä osalla on tarvetta lääkärin jatkohoitoon.

Osassa Varhan alueen kunnista fysioterapeuttien suoravastaanotot ovat olleet käynnissä jo vuosia. Asiakkailta saatu palaute on ollut myös kaikin puolin positiivista. 

Lisätiedot:

  • Suoravastaanotolle ohjaudutaan ottamalla yhteyttä terveyskeskuksen hoidon tarpeen arvioon. Osalla Varhan alueista on suora numero tuki- ja liikuntaelinoireisten hoidon tarpeen arviointiin, jolloin arvion tekee fysioterapeutti
  • Fysioterapeutin suoravastaanoton asiakkaalla on yleisimmin selkä-, niska-, olkapää-, polvi- ja lonkkakipuja, myös erilaiset lihas- ja jännekivut arvioidaan fysioterapiassa 
  • Vastaanotolle pääsee 1–3 arkipäivässä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Varhas välfärdsområdesfullmäktige godkände det framtida nätet av verksamhetsställen12.6.2024 22:14:52 EEST | Tiedote

Välfärdsområdesfullmäktige i Egentliga Finlands välfärdsområde (Varha) godkände vid vårens sista sammanträde välfärdsområdesstyrelsens förslag om nätet av verksamhetsställen. Inom Varhas område kommer det i fortsättningen att finnas sju social- och hälsocentraler och 16 social- och hälsostationer. Fullmäktige godkände också bokslutet för räkenskapsperioden 2023 och den ändrade investeringsplanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye