Oulun yliopisto

Suomen ensimmäinen mikroyrittäjyyden professuuri Oulun yliopistoon

Jaa

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituuttiin ja Oulun yliopiston kauppakorkeakouluun on perustettu yrittäjyyden, erityisesti mikroyrittäjyyden professuuri. Professuuri on ensimmäinen Suomessa mikroyrittäjyyden alalla. Tehtävään on valittu kauppatieteiden tohtori Robert van der Have, joka tulee tehtävään Aalto-yliopistosta. Hän aloittaa tehtävässään 1.6.2024.

Robert van der Have
Robert van der Have valittiin mikroyrittäjyyden professorin tehtävään Oulun yliopistoon.

Lahjoitusvaroin käynnistetty mikroyrittäjyyden tenure track -professuuri (nuorempi apulaisprofessori) on merkittävä avaus yrittäjyyden tutkimukseen ja koulutukseen. Suomen yrityksistä jopa 96,5 % on alle 10 henkeä työllistäviä mikroyrityksiä, jotka työllistävät neljänneksen Suomen kaikkien yritysten työpaikoista. Mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja siihen perustuvan osaamisen kautta lisätään mikroyritysten kilpailukykyä.  

Professuuri vahvistaa OKM:n Oulun yliopistolle osoittamaa mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen valtakunnallista tehtävää, kytkee Oulun yliopiston entistä tiiviimmin alan kansainväliseen tutkimusverkostoon sekä luo uusia mahdollisuuksia olla mukana kehittämässä yrittäjyyden edellytyksiä alueellisesti, kansallisesti ja myös koko Euroopan talousalueella. 

Vahvoilla näytöillä vahvistamaan mikroyrittäjyyden tutkimusryhmää

Mikroyrittäjyyden professorin tehtävään haki 20 hakijaa, joista 8 ulkomailta. Tehtävään valitulla Robert van der Havella on vahvat näytöt tutkimuksen, opetuksen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen saralla sekä kotimaisesti että kansainvälisesti.   

“Hakijoiden taso oli ilahduttavasti erittäin korkea.  Valittu Robert Van der Have erottui kansainvälisellä korkeatasoisella julkaisutoiminnallaan ja vankalla projektikokemuksellaan”, kertoo Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun dekaani Janne Järvinen.  

”Hänen avaintutkimusaiheensa sopivat erinomaisesti vahvistamaan Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin ja Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun yrittäjyyden tutkimusta. On ilahduttavaa, että van der Havella on vahva kokemus kilpaillun tutkimusrahoituksen hankkimisesta sekä kansallisten ja kansainvälisten tutkimushankkeiden toteuttamisesta”, professori, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin johtaja Matti Muhos jatkaa.  

Alankomaista kotoisin oleva Van der Have on asunut Suomessa jo vuodesta 2005 lähtien. Hän on työskennellyt Aalto-yliopistossa väitöskirjatutkijana 2014-2016 ja osin saman aikaisesti tutkijana ja vanhempana tutkijana VTT:llä 2006-2021. Tutkijatohtorina Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitoksen strategisen johtamisen ja kasvuyrittäjyyden tutkimusryhmässä hän on työskennellyt syyskuusta 2021. Hän siirtyy Oulun yliopistoon 1.6.2024. 

Yhteiskunnallista vaikuttavuutta tutkimustyöllä ja verkostoilla 

Tutkimustyön, akateemisen meritoitumisen ja tutkimusrahoituksen kasvattamisen kautta Oulun yliopistossa vahvistetaan kasvavaa tutkimusryhmää, jolle on merkittävä yhteiskunnallinen tilaus.​  

Aiemmalla urallaan VTT:ssä ja myös tohtorikoulutuksessaan Aalto-yliopistossa vander Have on rakentanut syvällistä asiantuntemusta yrittäjyyden ja innovaation alueilla sekä strategisesta että yritysjohtamisen näkökulmasta, mutta myös talous- ja elinkeinopoliittisesta näkökulmasta. Hän on työskennellyt laajasti suomalaisyritysten tutkimusaineiston parissa, mikä on hyödyllistä uudessa tehtävässä. Lisäksi hän on työskennellyt useissa kansainvälisissä yhteistyöprojekteissa ja vieraillut Yhdysvalloissa tutkijatohtorina.

”Tuon mukanani paitsi kiinteän kansainvälisen verkoston, myös useita meneillään olevia yhteistyöprojekteja. Uudessa tehtävässäni pidän erityisen tärkeänä mahdollisuutta edistää kestävästi kehittyvää yhteiskuntaa luomalla näyttöön perustuvaa tietoa ja kehittämällä tarvittavaa inhimillistä pääomaa”, Robert van der Have kertoo. 

Mikroyrittäjyyden professuurin perustamiseksi saatiin lahjoitusvaroja yli 650 000 euroa. Lue lisää lahjoituksista ja professuurista täältä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Robert van der Have
Robert van der Have valittiin mikroyrittäjyyden professorin tehtävään Oulun yliopistoon.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Nuorten päätöksessä lähteä yrittäjäksi vaikuttaa yhä useammin halu ratkaista ongelmia13.6.2024 09:43:50 EEST | Tiedote

Mikä saa nuoren yrittäjän tielle? Ratkaiseeko raha vai työn mielekkyys? Nuorten yrittäjyyshalukkuus on noussut selvästi viime vuosina ja nyt yli puolet nuorista haluaa kokeilla yritystoimintaa jossain työuran vaiheessa. Nuoret eivät välttämättä enää ensisijaisesti halua tehdä yrittäjänä rahaa, vaan toteuttaa itseään ja unelmiaan merkityksellisellä tavalla. Aiheesta keskustellaan Porin SuomiAreenalla 27. kesäkuuta.

Nuorten kanssa kehitetyn pelin avulla kirjoitustaidot haltuun13.6.2024 07:07:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston INTERACT- ja OASIS -tutkimusyksiköt, yhteistyössä Lapin yliopiston Pelaa, keksi & kirjoita -hankkeen ja Oulun ammattikorkeakoulun kanssa ovat kehittäneet teknologian ja motivaatiotutkimuksen innoittamana virtuaalisen pelioppimisympäristön tukemaan lasten ja nuorten luku- ja kirjoitustaitoja. Tarinatalo -hanke on monitieteellinen tutkimusprojekti, jossa yhdistyy Lapin yliopiston pedagoginen asiantuntijuus, Oulun ammattikorkeakoulun ohjelmointiosaaminen sekä Oulun yliopiston käyttäjälähtöisen teknologian ja hyötypelien suunnittelutaidot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye