Jyväskylän yliopisto

Kielen kompleksisuus ei ilmaise suomenoppijan taitotasoa

Jaa

Jos uuden kielen taito kehittyy yksinkertaisesta kompleksiseen, voiko kielitaidon tasoa mitata kompleksisuuden määrän avulla? Tähän kysymykseen etsitään vastausta FM Taina Myllärin väitöskirjassa, jossa yhdistetään kielenoppimisen tutkimusta, kielitaidon arviointia ja korpuslingvistiikkaa.

Taina Mylläri tutki kompleksisuutta suomenoppijan kielitaidon eri taitotasoilla.
Taina Mylläri tutki kompleksisuutta suomenoppijan kielitaidon eri taitotasoilla.

Tutkimuksessaan Mylläri kartoitti erilaisten kielenpiirteiden avulla, miten kompleksisuus ilmenee suomi toisena kielenä -teksteissä kielitaidon eri taitotasoilla. Tulokset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan oppijankielen taitotason ja kompleksisuuden suhde ei ole suoraviivainen.

– Osittain tämä voi olla näkökulmakysymys, Mylläri sanoo. Kun kompleksisuus ajatellaan kompleksisten rakenteiden paljoutena, kielitaitoa voidaan mitata määrällisillä mittareilla. Kun Mylläri sovelsi syntaktisen kompleksisuuden tyypillisimpiä määrällisiä mittareita suomenkieliseen aineistoon, hän totesi, etteivät mittarit välttämättä havaitse merkittäviä eroja taitotasojen välillä.

Esimerkiksi usein kielitaidon keskitasolle tyypillisiksi ajateltuja sivulauseita esiintyi suomenoppijoiden teksteissä heti alimmilla taitotasoilla, eikä niiden yleisyys erotellut taitotasoja kovin hyvin. Sivulauseen aloittavat alistuskonjunktiot eivät myöskään merkittävästi yleistyneet taitotasolta seuraavalle.

Alistuskonjunktioiden lähempi tarkastelu kuitenkin osoitti, että konjunktioiden kirjo laajeni, kun taitotaso nousi. Toinen tapa lähestyä oppijankielen kompleksisuutta onkin katsoa sitä kielellisten resurssien monipuolisuutena.

– Edistynyt kielitaito ei välttämättä ole kompleksisten kielenyksiköiden runsautta, vaan se voi olla taitoa valita kuhunkin tilanteeseen sopivat ilmaisutavat", Mylläri tiivistää yhden tutkimuksen keskeisimmistä tuloksista.

Suomen kielen opettamisen ja kielitaidon mittaamisen kannalta on merkitystä myös sillä, etteivät kompleksisena pidetyt kielenpiirteet tai nyt tutkitut kompleksisuuden määrälliset mittarit välttämättä sovellu suomen kielen taitotason mittaamiseen.

FM Taina Myllärin suomen kielen väitöskirja "Kompleksisuus osana suomenoppijan kielitaitoa" tarkastetaan 25.5.2024 klo 12.00 vanhassa juhlasalissa S212. Vastaväittäjänä toimii professori Scott Jarvis (Northern Arizona University) ja kustoksena professori Jarmo Harri Jantunen (Jyväskylän yliopisto).

Linkki julkaisuun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-86-0149-4

Tutkimusta ovat tukeneet Jyväskylän yliopisto, Suomalainen Konkordia-liitto ja Emil Aaltosen säätiö.

Lisätietoja:

Taina Mylläri, taina.m.myllari@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Inversio-ongelmia ja minimipintoja (Nurminen)10.6.2024 08:37:13 EEST | Tiedote

Voidaanko pinta-alaa minimoivan pinnan geometriasta saada tietoa tekemällä mittauksia vain pinnan reunalla, näkemättä ollenkaan itse pinnalle? Janne Nurmisen väitöskirjassa etsitään vastauksia tämän kaltaisiin kysymyksiin, joita kutsutaan inversio-ongelmiksi. Laajemmin väitöskirjassa tutkitaan kuvaillun kaltaisia inversio-ongelmia niin sanotuille epälineaarisille osittaisdifferentiaaliyhtälöille.

Väitös: Kulta tarjoaa raakaöljyä vahvemman suojan osakesijoittajille kriisiperiodien aikana7.6.2024 09:48:24 EEST | Tiedote

Missä sijoittajan varat ovat turvassa, kun huonot ajat koittavat? Onko kulta vai raakaöljy parempi turva? Kuinka pankit suojautuivat negatiivisten korkojen aiheuttamaa riskiä vastaan? VTL Juhani Raatikainen tarkastelee väitöskirjassaan osakesijoittajien ja pankkien riskienhallintastrategioita markkinaromahdusten ja muutoin haastavien markkinaolosuhteiden vallitessa. Työssä tutkitaan erityisesti kullan ja raakaöljyn merkitystä osakesijoittajille sekä pankkien liiketoimintastrategioiden muutoksia negatiivisten korkojen periodilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye