Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Rohkeita ratkaisuja ja ilmastokestävää ruuantuotantoa – Laboratorioruuan rooli tulevaisuudessa – FFD Maailma Kylässä -festivaaleilla 25.5.

Jaa

FFD:n ohjelma Maailma Kylässä -festivaaleilla lauantaina 25.5. keskittyy ruuantuotannon haasteisiin ja ratkaisuihin ilmastonmuutoksen keskellä. Maanviljelijät ympäri maailmaa kamppailevat talousvaikeuksissa ilmastonmuutoksen ja sään ääri-ilmiöiden vuoksi. Maatalouden ja ruuantuotannon tehokkuuden parantaminen tarvitsee rohkeita viljelijöitä ja innovatiivisia teknologisia ratkaisuja, kuten laboratoriossa tuotettuja raaka-aineita. Kuka uskaltaa ja pystyy tuottamaan ruokaa riittävästi ja ilmastokestävästi? 

Peltotyötä Keniassa
Peltotyötä Keniassa MTK

Keskustelun pääteemat: 

  • Pienviljelijöiden haasteet ja mahdollisuudet: onko tulevaisuuden ruoka suurten maatilojen ja laboratorioiden varassa, vai voimmeko tarjota pienviljelijöille tarvittavat tiedot ja resurssit? 
  • Ilmastonmuutoksen vaikutukset: miten epäsäännölliset sateet ja kuivuus vaikuttavat satoihin? 
  • Tulevaisuuden ratkaisut: rohkeiden viljelijöiden ja teknologisten innovaatioiden, kuten laboratoriossa tuotettujen raaka-aineiden, rooli. 

Maailman väestön kasvaessa ruuan kysyntä lisääntyy, mutta maataloustuottajat kohtaavat taloudellisia haasteita. Ilmastonmuutos vaikuttaa viljelyolosuhteisiin ja ihmisoikeuskysymykset nousevat keskusteluun. Pienviljelijät, jotka muodostavat noin neljänneksen väestöstä, tuottavat lähes puolet maailman ruuasta alle viiden hehtaarin tiloilla. Kehittyvissä maissa noin 2,5 miljardia ihmistä saa elantonsa maataloudesta, ja monessa maassa maaperän, metsien säilymisen ja luonnonvarojen kestävän käytön ratkaisevat pientuottajat. 

FFD pientuottajien tukena 

Food and Forest Development Finland (FFD) tukee maanviljelijöitä ja metsänkasvattajia heidän elinkeinojensa kehittämisessä. FFD rahoittaa osaamisen lisäämistä ja investointeja siellä, missä apua tarvitaan eniten. Suuri osa työstä keskittyy sopeutumiseen ilmastonmuutoksessa, jonka vaikutukset vaarantavat viljelijöiden toimeentulon. Tukea annetaan muun muassa kouluttamalla viljelijöitä lajikevalinnoissa, puiden istuttamisessa, maaperän hedelmällisyyden parantamisessa, eroosion vähentämisessä, sadeveden keräämisessä ja tulviin varautumisessa. 

Viime vuonna FFD tuki suoraan yli 25 000 viljelijää vaikuttaen yli 115 000 ihmisen toimeentuloon ympäri maailmaa. Tukea annettiin metsänhoitoon, metsäsertifiointiin, kalankasvatukseen sekä maissin, perunoiden ja vihannesten tuotantoon ja GLOBALG.A.P. sertifiointiin. FFD:n jäsenjärjestöihin kuuluvat MTK, SLC, Osuuskuntien keskusjärjestö Pellervo ja ProAgria Keskusten Liitto. Lisäksi suomalaiset asiantuntijakummit tukevat osaamisellaan etelän kollegoita. 

Huomisen ruoka ja rohkeat ratkaisut Maailma Kylässä -festivaaleilla 

FFD järjestää keskustelun “Huomisen ruoka - onko tuottajalla ja tuotantotavalla väliä?” lauantaina 25.5 klo 15.30–15.55. Keskustelussa mukana: 

•                        Kati Partanen, maatalousalan monitoimija, MTK 

•                        Arttu Luukanen, johtaja - avaruus & puolustus, Solar Foods 

•                        Kari Koppelmäki, tutkijatohtori, Ruralia-instituutti 

Keskustelun lomassa nähdään tansanialaisten viljelijöiden Atu Kidenyan ja Yuditha Gerald Mwalongon videotervehdykset. Yleisö voi osallistua keskusteluun Mentimeter-sovelluksen kautta. 

Voit seurata keskustelua joko paikan päällä tai verkossa: www.maailmakylassa.fi  

Lisätietoja: ohjelmantuottaja Jenny Öhman, FFD (+358 (0)50 591 4819, jenny.ohman@ffd.fi) ja moderaattori Kati Partanen, MTK (+358 40 522 9872,  kati.partanen@mtk.fi
 
Lue lisää ohjelmasta: Maailma kylässä -festivaalin sivut: https://maailmakylassa.fi/ohjelma/huomisen-ruoka-onko-tuottajalla-ja-tuotantotavalla-valia/   

Lisätietoa FFD:n toiminnasta: www.ffd.fi  

Lisätietoja puhujista täällä: https://www.ffd.fi/maailmakylassa-2024   

Kuvat

Peltotyötä Keniassa
Peltotyötä Keniassa
Lataa
Huruma Mgaya tuottaa muun muassa perunoita Itunduman kylässä Tansaniassa. Hurumalla on oma pieni perunavarasto, jossa perunat varastoidaan ilman että laatu kärsii. Näin tuotteiden myyntiaika pidennetään, ja hän saa paremman hinnan.
Huruma Mgaya tuottaa muun muassa perunoita Itunduman kylässä Tansaniassa. Hurumalla on oma pieni perunavarasto, jossa perunat varastoidaan ilman että laatu kärsii. Näin tuotteiden myyntiaika pidennetään, ja hän saa paremman hinnan.
Lataa
Tansanian Njomben alueen pienviljelijät tekevät suurimman osan peltotöistä käsin ja eläinten avulla.
Tansanian Njomben alueen pienviljelijät tekevät suurimman osan peltotöistä käsin ja eläinten avulla.
Lataa
Maissin kylvämistä Tansaniassa Kanamalengan kylässä.
Maissin kylvämistä Tansaniassa Kanamalengan kylässä.
Lataa
Nepalissa pientuottajat kehittävät uusia liikeideoita FFD:n hankkeessa. Pienlainoilla voi esimerkiksi aloittaa vesipuhvelinmaidon myynnin.
Nepalissa pientuottajat kehittävät uusia liikeideoita FFD:n hankkeessa. Pienlainoilla voi esimerkiksi aloittaa vesipuhvelinmaidon myynnin.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Vuoden kokki ja tarjoilija kilpailujen voittajat vierailevat viidellä maatilalla Etelä- Suomessa 25.6.– lähituotannon monipuolisuus valokeilassa12.6.2024 12:23:33 EEST | Kutsu

MTK ja SLC ovat ravintola-alan Suomenmestaruuskilpailun, Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija- kisojen pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita. Hyvä ruoka yhdistää! MTK ja SLC järjestävä tiistaina 25. kesäkuuta kisoissa menestyneille jo perinteeksi muodostuneen retken maalle. Päivän aikana tutustutaan kotimaiseen ruuantuotantoon, ruuantuottajiin ja monipuolisiin suomalaisiin raaka-aineisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye