Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Etävastaanottopalvelut ovat osa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen suun terveydenhuollon palveluvalikoimaa

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella on kehitetty etävastaanottopalveluja osaksi suun terveydenhuollon palveluvalikoimaa. Etävastaanotto toteutuu Digitaalisen sote-keskuksen alustalla olevan videovastaanoton kautta ja sitä testataan ensimmäisen kerran Raahen hammashoitolassa ensimmäistä lastaan odottavien vanhempien maksuttomalla ohjauskäynnillä.

Kuva suun terveydenhuollon asiakkaan näkökulmasta, yläpuolella kaksi suun terveydenhuollon ammattilaista ja kirkas työvalo heidän välissään.
Kuva: Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Ensimmäistä lastaan odottavien perheiden ohjauskäynnillä annetaan ohjausta ja neuvontaa sekä tukea vanhemmille liittyen niin itsehoitoon, kuin tulevan lapsen suun terveyden hoitamiseen ja sen ylläpitämiseen. Vanhemmat ohjataan myös tarvittaessa hammashoitolaan jatkohoitoon. Molemmilla käynneillä, sekä etäpalveluissa että käynnillä hammashoitolassa, toteutetaan suullinen hoidon tarpeen arvio haastatteluun perustuen. Lisäksi kartoitetaan vanhempien suun terveystottumukset.

Etävastaanottoa kehitetään kivijalkapalvelujen rinnalle, ei korvaamaan niitä kokonaan. Asukkaalla on edelleen mahdollisuus valita maksuton ohjauskäynti hammashoitolaan suuhygienistin vastaanotolle. Hammashoidon käynnit, jotka eivät sisällä suun toimenpiteitä, voidaan toteuttaa laadukkaasti ja tietoturvallisesti myös etäyhteyksin.

Etävastaanotto lisää valinnan mahdollisuuksia suun terveydenhuollon palveluihin sekä vapauttaa ammattilaisten resursseja toimenpiteitä vaativille hammashoidon käynneille. Suun terveydenhuollon etävastaanottotoiminnan tavoitteena on tarjota kaikille Pohteen alueen asukkaille yhdenvertaiset palvelut.

Suun terveydenhuollon etävastaanottotoimintaa laajennetaan jatkossa

Tavoitteena on laajentaa jatkossa suun terveydenhuollon etävastaanottotoimintaa myös 1–3-vuotiaiden lasten tarkastuskäynneille, ennaltaehkäiseviin käynteihin ja osaksi oikomishoidon kontrollikäyntejä. Etävastaanotolla asiakkaan tietoja käsitellään luotettavasti asiakas- ja potilasturvallisuus huomioiden.

Palveluvalikoimaa kehittämällä asukkaiden yhdenvertainen pääsy suun terveydenhuollon palveluihin paranee. Toimintaa tullaan laajentamaan koko Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle vuoden 2025 aikana. Etävastaanotolle voi jatkossa halutessaan tulla vaikka omalta kotisohvalta. Lisätietoa videovälitteisestä etävastaanotosta Pohteen verkkosivuilla.

Vanhempien hyvä suun terveys ja huolellinen itsehoito luovat perustan syntyvän lapsen elinikäiselle suun terveydelle. Pidetään siis yhdessä huolta tärkeimmästä!

Lisätietoja Suomen kestävän kasvun ohjelmasta

Suun terveydenhuollon etävastaanottopalvelujen kehittämistyötä tehdään Pohteella osana RRP2-hankekokonaisuutta. Hankkeen avulla kiinnitetään erityishuomiota heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien hoitoon pääsyn edistämiseen toimintaa kehittämällä ja digitaalisia ratkaisuja monipuolisesti hyödyntämällä. Hankkeen pääpaino on peruspalveluiden kehittämisessä.

Suomen kestävän kasvun ohjelmalla (RRP – recovery and resilience plan) tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelman rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (NextGenerationEU). Pilarin 4 ja osin pilarin 3 rahoituksesta Suomessa vastaa sosiaali- ja terveysministeriö. Ohjelmaa toimeenpannaan kaikilla hyvinvointialueilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Pohteen ja Digitaalisen sote-keskuksen nimissä liikkuu huijausviestejä20.6.2024 14:02:39 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen ja Digitaalisen sote-keskuksen nimissä liikkuu huijausviestejä. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset eivät huijausviestien vuoksi lähetä viestejä asiakkaille Digitaalisen sote-keskuksen kautta. Asiakkaita pyydetään huomioimaan, että Pohteen nimissä saapuvia tekstiviestien linkkejä ei tule klikata eikä sitä kautta syöttää omia verkkopankkitunnuksiaan mihinkään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye