Fingrid Oyj

Fingrid perii kantaverkkomaksut heinä-joulukuussa

Jaa

Fingrid on päättänyt periä voimassa olevan hinnoittelun mukaiset kantaverkkomaksut asiakkailtaan heinä-joulukuussa 2024. Yhtiö on aikaisemman ilmoituksensa mukaisesti jättänyt perimättä vuoden 2024 tammi-, helmi- ja kesäkuun kantaverkkomaksut.

Kuvan lähteenä mainittava Fingrid Oyj.

Fingrid ilmoitti 21.9.2023 jättävänsä perimättä kantaverkkomaksut vuoden 2024 tammikuun, helmikuun ja kesäkuun osalta ja suunnittelevansa kolmen muun kuukauden kantaverkkomaksujen perimättä jättämistä vuoden 2024 toisella puoliskolla.

Energian hinnan vaihtelut ja suuret siirtovolyymit kantaverkossa ovat lisänneet epävarmuutta Fingridin markkinaehtoisissa kuluerissä. Päätös periä kantaverkkomaksut heinä-joulukuussa 2024 perustuu sähköjärjestelmän laajenemisen ja sääriippuvan sähkön tuotannon kasvun mukanaan tuomaan kantaverkkotoiminnan kustannusten nousuun sekä vaadittavien kantaverkkoinvestointien toteuttamiseen.

Fingridille kertyi poikkeuksellisen suuri määrä sähkön hintaeroista aiheutuvia pullonkaulatuottoja vuonna 2022 Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Viron välisiltä sähkönsiirtoyhteyksiltä. Kertyneet pullonkaulatuotot ovat mahdollistaneet kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen alkuvuonna 2024. Fingrid on käyttänyt 1.1.2022-31.3.2024 välisenä aikana pullonkaulatuloja asiakkaiden hyväksi alentuneena kantaverkkomaksuna yhteensä noin 750 miljoonan euron edestä.

Fingrid käyttää kertyneitä pullonkaulatuottoja myös jatkossa asiakkaidensa hyväksi. Energiavirasto päättää Fingridille kertyneiden pullonkaulatuottojen käytöstä EU-sääntelyn mukaisesti investointeihin, kustannusten kattamiseen ja kantaverkkomaksuja alentamiseen.

Sääriippuvan uusiutuvan sähkön tuotannon kapasiteetti on kasvanut voimakkaasti viime vuosina lisäten vaihtelua sähkön hinnassa ja kantaverkkosiirtojen määrässä. Fingridin saamien liityntäkyselyjen määrä osoittaa sähkön tuotannon ja kulutuksen kasvavan tulevaisuudessa, mikä vaatii investointeja kantaverkkoon. Fingridin investointiohjelman toteuttaminen etenee, ja investointitaso kasvaa vuoden 2024 aikana.

Energia-alan toimintaympäristön muutos yhdessä mainitun kehityksen kanssa heikentää toiminnan kustannusten ennustettavuutta. Yhtiönkustannusten vaihtelu vaikuttaa luonnollisesti asiakashinnoitteluun lisäten tarvetta hinnoittelumuutoksille.

Fingridin kantaverkkopalvelun asiakkaita ovat sähkön tuottajat, alueelliset verkkoyhtiöt ja sähkön suurkuluttajat. Kotitaloudet eivät ole suoraan Fingridin asiakkaita, ja kotitalouksen sähkön hinnasta Fingridin kantaverkko-osuus on noin kaksi prosenttia.

Lisätietoja:

Talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Metsälä, Fingrid Oyj, puh. 030 395 5213
Johtaja, Jussi Jyrinsalo, Fingrid Oyj, puh. 030 395 5118

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi

Tietoja julkaisijasta

Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.

Fingrid välittää. Varmasti. 
www.fingrid.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj

Fingridin hallituksen KPMG:ltä tilaama selvitys johdon toiminnasta on valmistunut20.6.2024 10:47:50 EEST | Tiedote

Fingridin hallitus tilasi keväällä KPMG:ltä riippumattoman selvityksen yhtiön johdon toiminnasta liittyen sähköasemien valvontakameroiden laskutuksessa ilmenneisiin epäselvyyksien tutkintaan. Selvitys tehtiin tiedoksi tulleen väärinkäytösilmoituksen perusteella. Fingridin hallitus totesi riippumattoman selvityksen perusteella, että yhtiön johdon toiminta on ollut kameravalvonta-asian selvittämisessä riittävää ja asianmukaista. Yhtiössä oli jo ennen KPMG:n selvitystä tutkittu eri ulkopuolisten neuvonantajien avulla palvelutoimittaja Noatek Oy:n laskutusta tyyppivikaisten kameroiden korjaus- ja vaihtokustannuksista. Selvitykset osoittivat epäselvyyksiä laskutuksissa, minkä perusteella Fingrid irtisanoi palvelusopimuksen ja esitti reklamaatiovaatimuksen sopimuskumppanilleen. Osapuolet ovat neuvotelleet sopimuksesta asian ratkaisemiseksi. Lisätietoja: Fingridin hallituksen puheenjohtaja Hannu Linna, puh. 050 552 7120

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye