Työeläkevakuuttajat Tela

Eduskuntaan paremman politiikan verkosto: Luottamuspääoma suomalaisessa politiikassa romahdusvaarassa

Jaa

Kansalaisten luottamus eduskuntaan on ollut jo pitkään laskussa. Tuoreimman valtioneuvoston kanslian teettämän Kansalaispulssi-kyselyn mukaan vain 45 % kansalaisista luottaa eduskuntaan melko paljon tai täydellisesti.

Luottamuspulaan on havahtunut myös kansanedustaja Eeva Kallin (kesk.) johdolla eduskuntaan perustettava Yhteiskuntatiedon ja paremman politiikan verkosto. Verkoston tavoitteena on vahvistaa sopimisen kulttuuria sekä yhteiskunnallisen tiedon ja tutkimuksen hyödyntämistä päätöksenteon tukena.

Tällä viikolla käynnistettävän verkoston yhteistyökumppaneita ovat Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskus, Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut YKA, Työeläkevakuuttajat Tela ja Palvelualojen työnantajat Palta. Kaikki kansanedustajat voivat liittyä verkoston jäseniksi. 

Perustamiskokouksessa luottamuksesta suomalaisessa politiikassa puhui eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

- Aikaisempina vuosikymmeninä meillä oli vallalla poliittinen kulttuuri, jossa mitkä tahansa kaksi eduskuntapuoluetta pystyivät lähtemään samaan hallitukseen. Viime vuosina tilanne on radikaalisti muuttunut ja luottamuspääoma näyttää politiikassa ohentuneen rajusti, mikä heijastunee myös kansalaisten eduskuntaan kokemaan luottamukseen, arvioi Jokisipilä.

Hänen mukaansa taustalla vaikuttavia voimia voivat olla paitsi poliittisten voimasuhteiden ja puoluekannatusrakenteen muutos, myös asenne- ja keskusteluilmapiirin muuttuminen kärjistyneempään suuntaan.

- Politiikka on ja sen kuuluukin olla kilpailua, mutta on luultavasti olemassa myös piste, jossa tuo kilpailu muuttuu järkevää päätöksentekoa haittaavaksi tai jopa sen estäväksi tekijäksi. On syytä kysyä, olemmeko jo tällaisessa pisteessä ja pitäisikö asialle yrittää tehdä jotain, ja jos, niin mitä, Jokisipilä sanoo.

Vuorovaikutus vähentynyt ja kuplautunut eduskunnassa

Saman kehityskaaren on havainnut eduskunnassa työskentelystä Eeva Kalli. Hänet valittiin kansanedustajaksi 2019 vaaleissa reilun kymmenen vuoden politiikassa työskentelyn tauon jälkeen. Hänen mukaansa kymmenessä vuodessa tapahtunut muutos eduskunnan yhteistyökulttuurissa on valtava. 

- Täysistunnossa käytyjen keskusteluiden tyyli, sävy ja yleiset käytöstavat ovat mielestäni romahtaneet aiempaan verrattuna. Yli puolue- ja hallitus-oppositiorajojen käytävä vuorovaikutus on vähentynyt ja jossain määrin kuplautunut myös täysistuntojen ulkopuolella, vaikkakin hyvää yhteistyötä edelleen tehdään myös yli puoluerajojen. Mutta tarve sille olisi vielä suurempi, Kalli korostaa.

- Haluamme tällä verkostolla rakentaa puoluerajat ylittävää alustaa rakentavammalle keskustelukulttuurille ja yhteiskunnalliselle dialogille, sekä muistuttaa tietoon perustuvan päätöksenteon tärkeydestä, Kalli sanoo.

Uuteen verkostoon on tähän mennessä liittynyt 20 kansanedustajaa sekä hallitus- että oppositiopuolueista. Foorumin on tarkoitus syventyä Suomen tulevaisuuden kannalta ajankohtaisiin ilmiöihin puoluerajat ylittäen sekä lisätä ratkaisukeskeistä ajattelua poliittisessa päätöksenteossa. 

Lisätiedot

Kansanedustaja Eeva Kalli, puh. 044 355 4400, eeva.kalli@eduskunta.fi

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä, puh. 040 749 4255, jokisip@utu.fi

Avainsanat

Työeläkevakuuttajat Tela
Salomonkatu 17 B
00100 Helsinki

https://www.tela.fi/

Työeläkevakuuttajat Tela on kaikkien Suomessa toimivien työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö. Telan jäseninä ovat kaikki lakisääteistä työeläketurvaa hoitavat työeläkevakuuttajat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkevakuuttajat Tela

Salaisuuksien jäljillä -sarja: Kumpi voittaa – sijoittajasakaali vai työeläkevirtahepo?12.6.2024 10:52:36 EEST | Uutinen

Työeläkevakuuttajien sijoitustoiminnan sääntely rajaa tuottomahdollisuuksia verrattuna yksityiseen sijoittamiseen. Vertailu yksityisen ja eläkevarojen sijoittamisen välillä on muutenkin vaikeaa: esimerkiksi lakisääteisen työeläkkeen tarjoamaa työkyvyttömyysturvaa on erittäin hankalaa ja kallista järjestää yksityisiltä vakuutusmarkkinoilta, muistuttaa Helsingin yliopiston tutkimusjohtaja Ville-Pekka Sorsa Telan Salaisuuksien jäljillä -sarjan uusimmassa jaksossa. Osana eläkeuudistusta tehdään kuitenkin sijoitusuudistusta, jossa vakavaraisuussääntelyä tarkistamalla pyritään työeläkevakuuttajien sijoitustuottojen parantamiseen. Maltillinen riskinoton lisääminen on tarpeen, koska sijoitustuottojen merkitys eläkkeiden rahoittamisessa kasvaa.

Työeläkevarojen kasvu turvaa tulevaisuuden työeläkkeitä – varojen määrä 258 miljardia euroa28.5.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisten työeläkkeiden rahoituksessa käytettävien eläkevarojen määrä kasvoi noin seitsemällä miljardilla eurolla vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä. Kotimaisen talouden heikosta vireestä huolimatta sijoitusten positiivinen kehitys jatkui ensimmäisen vuosineljänneksen aikana, ja varojen määrä ylsi maaliskuun lopussa yhteensä 258 miljardiin euroon. Luvut käyvät ilmi Työeläkevakuuttajat Telan tuoreista tilastoista.

Salaisuuksien jäljillä -sarja: EU:n koura ei yllä suomalaisen eläkeläisen kukkarolle10.5.2024 12:28:55 EEST | Uutinen

Euroopan unionilla on keinoja jäsenmaiden taloudelliseen ohjaukseen, mutta suomalaiseen eläkejärjestelmään se ei tällä hetkellä pääse puuttumaan, sanoo Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes Salaisuuksien jäljillä -sarjan uudessa jaksossa. Sarjassa paljastetaan ilmiöitä työeläkkeiden rahoituksen ja tulevaisuuden maailmasta. Tulevien euroedustajien kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, että unionin kehitys ei hyvää tilannetta muuta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye