SDP EDUSKUNTA

SDP:n Suhonen: Tämä on surullinen päivä suomalaiselle koulutukselle ja työelämälle

Jaa

Eduskunta on tänään päättänyt lakkauttaa aikuiskoulutustuen. Tämä päätös tulee heikentämään työntekijöiden koulutustasoa ja työllistymismahdollisuuksia. Aikuiskoulutustuki on vuosien ajan mahdollistanut tuhansille suomalaisille työn ohessa kouluttautumisen ja oman osaamisen päivittämisen. Se on ennaltaehkäissyt työttömyyttä ja mahdollistanut alanvaihdon tilanteissa, joissa omat työt ovat omalta alueelta loppuneet.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Nyt hallitus on päättänyt luopua täysin toimivasta järjestelmästä, jonka rahoituskaan ei ole edes painanut valtion kirstua kuin vain pieneltä osin. Tilalle ei myöskään ole tarjolla valmista uutta mallia, sanoo Suhonen huolestuneena.

Samaan aikaan saimme tänään kuulla työ- ja elinkeinoministeriöstä, että työttömien työnhakijoiden määrä on noussut 29 200 henkilöllä viime vuoteen verrattuna. Avoimien työpaikkojen määrä on vähentynyt 49 prosentilla viime vuodesta, mikä tarkoittaa yli 55 tuhatta työpaikkaa vähemmän.

- Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen vaikeuttaa tilannetta entisestään, kun työntekijöiden mahdollisuudet kehittää osaamistaan ja sopeutua muuttuville työmarkkinoille heikkenevät. Kuinka voi olla, että hallitus ei näe tätä yhtälöä? On perin kummallista, että sivistyspuolue Kokoomus hyväksyy näin käsittämättömiä toimia koulutuspolitiikassa. Tällä leikataan kyllä omalta Suomipuulta oksaa niin työllisyyden edistämisen, ihmisten tulevaisuusnäkymien ja tasa-arvon näkökulmasta, päättä Suhonen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Perholehto: Sunnuntailisästä luopuminen olisi monille painajaismainen palkanalennus15.6.2024 17:18:14 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Pinja Perholehto arvostelee kokoomuksen puoluekokouksen linjausta sunnuntailisien poistamisesta. Hänen mukaansa päätös merkitsisi huomattavia tulonmenetyksiä monille palkansaajille, erityisesti hoitoalan työntekijöille. Perholehto varoittaa, että sunnuntailisien poistaminen vaikeuttaisi hyvinvointialueiden mahdollisuuksia houkutella uusia osaajia alalle.

SDP:s Kvarnström och Marttila: Katastrofen i HUS kräver åtgärder från regeringens sida14.6.2024 13:56:40 EEST | Tiedote

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna i Nyland Johan Kvarnström och Helena Marttila kräver att Orpos regering vidtar åtgärder för att ordna upp situationen i HUS. Sammanslutningens stämma valde att plötsligt besluta om nedskärningar i HUS finansiering med nästan 44 miljoner euro. Genast samma dag informerades HUS förmän om ett rekryteringsförbud som varar till årets slut. Nedskärningarna äventyrar HUS förmåga att utföra sitt grundläggande uppdrag. Situationen i HUS borde enligt Kvarnström och Marttila vara ett slutligt tecken på att regeringen Orpo har pressat social - och hälsovårdssektorn så hårt att det finns en risk för att man bryter mot lag och människors hälsa äventyras.

SDP:n Kvarnström ja Marttila: HUSin katastrofi vaatii maan hallitukselta toimia14.6.2024 12:22:05 EEST | Tiedote

Uudenmaan sosialidemokraattiset kansanedustajat Johan Kvarnström ja Helena Marttila vaativat Orpon hallitukselta toimia HUSin tilanteen pelastamiseksi. Yhtymäkokous leikkasi HUSin rahoituksesta yllättäen lähes 44 miljoonaa euroa. Heti samana päivänä HUS lähetti esihenkilöille postia rekrytointikiellosta, joka kestää kuluvan vuoden loppuun. Leikkaukset vaarantavat HUSin kyvyn hoitaa perustehtäväänsä. HUSin tilanteen pitäisi Kvarnströmin ja Marttilan mielestä olla lopullinen osoitus siitä, että Orpon hallitus on ajanut sote-sektorin niin ahtaalle, että on riski, että lakia rikotaan ja ihmisten terveys vaarantuu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye